Nykyajan kielenopas, luku 8 Taivutus: kohdassa erilaisia luku- ja kirjoitustapoja todetaan muun muassa, että:
-- Lyhenne voidaan ajatella luettavaksi monella tavalla:
* sanana, niin että esimerkiksi ”Eta” luetaan ”eta”
* kirjaimittain eli lausumalla kirjainten nimet, niin että ”Eta” luetaan ”ee tee aa”
* lavennettuna eli lukemalla se ilmaisu, josta lyhenne on muodostettu, niin että ”Eta”
luetaan ”Euroopan talousalue”.
Kun vielä otetaan huomioon, että versaalien käyttö lyhenteen kirjoitusasussa voi vaihdella, saadaan usein monta erilaista vaihtoehtoa. Esimerkiksi Euroopan talousalue -nimityksen lyhennettä Eta tai ETA voidaan taivuttaa seuraavilla tavoilla:
kuulumme Etaan (luetaan: etaan)
kuulumme ETAan (luetaan: etaan)
kuulumme ETA:han (luetaan: ee tee aahan)
kuulumme Eta:han (luetaan: ee tee aahan)
kuulumme ETA:seen (luetaan: Euroopan talousalueeseen)
kuulumme Eta:seen (luetaan: Euroopan talousalueeseen)
Näistä kaksi viimeksi mainittua ovat harvinaisia ja hankalia. Lyhenteen lukeminen lavennettuna on harvinaista. Aiemmin kyllä saatettiin lyhennettä taivuttaa kirjoituksessa ikään kuin se luettaisiin lavennettuna, esim. ”SNTL:oon”, joka teoriassa luettiin ”Sosialististen neuvostotasavaltojen liittoon”. Mutta jos on tarkoitus, että lausutaan koko ilmaisu, on yleensä parasta myös kirjoittaa se kokonaan. Jos halutaan lukutapaa ”Euroopan talousalueeseen”, on paras kirjoittaa juuri näin.
Mitä enemmän lyhenne on muuttunut lyhennesanaksi, sitä useammin se myös aletaan kirjoittaa sanan tavoin, esimerkiksi ”Eta”. Mutta myös kokonaan versaalilla kirjoitettu lyhenne saatetaan lukea sanana. Tällöin pääte kirjoitetaan gemenalla (esim. ”ETAan”), vaikka tämä monista tuntuu hiukan oudolta. Päätteen kirjoittaminen versaalilla (esim. ”ETAAN”) olisi vielä oudompaa ja tulkinnanvaraisempaa.
Lähde:
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/8.5.html