Kirjoittaja Aihe: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp  (Luettu 15268 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

guest624

 • Vieras
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #20 : 14.07.2009 - klo:07:37 »
Kyllä tiedän toki tämän foorumin rajoittuneisuuden Susen kehittäjien suuntaan - ainakin jos kukaan suomalainen ei edes halua sinne vaikuttaa ...englanniksi...
Ja toisaalta ymmärrän hyvinkin kaikenlaisen negatiivisuuden esille tuoman kiusallisuuden missä tahansa piirissä, myös openSusen:ssa. Sen kun voi joku muukin käyttäjä huomioida...

Mutt ei se pään pensaaseen laittokaan pitkälle auta - mutt toivottavasti edes marraskuun lopulle... ;)
Silloin openSUSE:kin saa 4.3:n - vain muutaman kuukauden muiden distrojen perässä.Eikös se ole parempi että tuo OpenSUSEn 4.3 julkaisu tulee myöhässä? Omasta mielestäni ainakin, bugeja korjattu tms. Itse (esimerkiksi) siirryin Vistaan vasta eilen, koska halusin odottaa että suurimmat ongelmat on korjattu.

Minusta juurinkin näin.
Heille, ketkä haluavat, että versionumero on aina viimeisin, löytyy kyllä keinoja niiden pakettien saamiseen. Yleensä se on jopa helppoa.

Poissa letkume

 • Jäsen
 • Viestejä: 521
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #21 : 26.07.2009 - klo:21:34 »
Mitäs täällä riehutaan?

Asiahan ei tietysti minulle kuulu..

Mutta opensourcen yksi hienous on, että voi toisten tuotosten pohjalta tehdä ihan oman julkaisun jos joku ei miellytä  :)

guest839

 • Vieras
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #22 : 27.07.2009 - klo:08:14 »
Älä yllytä, nyt jo on liikaa eri Linuxiin pohjautuvia käyttiksiä.
Mitä tulee Suseen niin painotetaan liikaa viimeisintä uutta, pitäisi tuputtaa sitä versiota joka toimii eikä jotain raakiletta joka on saatu kasattua hosumalla.
Siitä on nyt vuosi kun asensin Suse 11,0 ja pari kuukautta kun vaihdoin Suse 11,1:seen.
Vasta viime viikolla tulleen kernel päivityksen jälkeen 11,1 toimii yhtä hyvin kuin 11,0.
Eli uusille ja/tai "ei friikeille" Linuxin käyttäjille tulisi painottaa vakaan version asentamista oli sitten Gnome tai Kde.

Liityiköhän tämä vuodatus ollenkaan tähän riehuntaan ?

Ihmettelee
Mieite

guest624

 • Vieras
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #23 : 27.07.2009 - klo:08:57 »
No tässä alkuunpanevana voimana taisi olla ensisijaisesti se, että 11.1:n virallinen ja "vakaa" kde-ympäristö on 4.1, joka on kaikkea muuta kuin valmis. Vakaa ehkä, mutta kärsii kamalasti toiminnallisista puutteista yms.
4.2 toimii paremmin, mutta ei ole virallisesti tuettu. Koska 11.2:n julkaisua myöhästytettiin, joudutaan virallisesti tuettua kunnolla toimivaa kde4-työpöytää odottamaan pitkälle syksyyn. Tämä on jossainmäärin ärsyttävää, mutta sen kanssa voi elää. Ainahan sitä olisi voinut pystyellä 3.5-sarjassa.

Tässä veikkaan, että kohta aletaan parkumaan kun 4.3.0 ei toimi toivottavalla tavalla, mutta toimiva 4.2.4 ei käy, kun se on jo vanha. Minulle 4.1 ei koskaan ollut vaihtoehto, koska se ei toiminut, mutta mikäli 4.3.0 osottautuu 4.2.4:ää epävakaammaksi, aion pysyttäytyä tässä 4.2.4 -versiossa. (juu, aion kyllä testata tuon 4.3-version)

Itse huomasin alkuvuodesta saman, että 11.0 oli toimivampi kuin 11.1, mutta kun hankin uuden koneen 11.0 ei ollut vaihtoehto, koska siinä ei toiminut wlan-kortti eikä muutama muukaan uuden koneen hienous, kun tuki osalle palikoista tuli vasta uudemmissa ytimissä. Olin pakotettu asentamaan 11.1, jonka kanssa oli ongelmia. Nyt toimii hyvin, ja seuravassa nVidian ajuripaketissa saadaan viimein virallinen tuki tällekin kortille (8200M G) jolloin voidaan toivoa, että nekin ongelmat saadaan siirrettyä pitkälit historiaan.

Poissa SuperOscar

 • Käännösryhmä
 • *
 • Viestejä: 926
 • Sukupuoli: Mies
 • Tänään täällä, huomenna poissa
  • Legisign.org
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #24 : 27.07.2009 - klo:13:04 »
Älä yllytä, nyt jo on liikaa eri Linuxiin pohjautuvia käyttiksiä.

Onkohan noin? Pikemminhän ne ovat olleet vähenemässä viime aikoina.

Jos tavallista kotikäyttäjää ajattelee, paljonko jakeluvaihtoehtoja todella on? Ubuntu, openSUSE ja Debian ovat suurimmat, Mandriva ja ehkä Fedorakin, vaikka se alkaa olla liiaksi uuden tavaran kokeilualusta, tulevat perässä. Alkaisivatko olla siinä? Siis variantteineen ja sukulaisineen (CrunchBang, SLED, Sidux, RHEL, CentOS jne.).

Nörtimpi toki uskaltaa ja viitsii ajaa muitakin, mutta käyttäjälle, jota kiinnostaa käytön helppous ja pakettivarastojen riittävyys, vaihtoehtoja ei ole tuhottomasti.

Itse asiaan: on toki hirveän harmillista, kun eri tuotanto- ja julkaisusyklit eivät natsaa yhteen, mutta tällaista tämä on. KDE 4.1 on keskeneräinen tekele, jonka mieluusti vaihtaa 4.2:een, muttei SUSEn tekijäporukkaa voi raskauttaa kaikkien mahdollisten versioiden tukemisella.
pöytäkone 1, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; NUC: openSUSE Leap 15.5; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Poissa jmp

 • openSUSE Member
 • *
 • Viestejä: 4553
 • Sukupuoli: Mies
  • openSUSEa suomeksi
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #25 : 28.07.2009 - klo:20:23 »

Älä yllytä, nyt jo on liikaa eri Linuxiin pohjautuvia käyttiksiä.

Onkohan noin? Pikemminhän ne ovat olleet vähenemässä viime aikoina.

Ja nyt kuka tahansa voi tehdä oman openSUSE- tai SLE-pohjaisen jakelun SUSEStudiolla ;)
Ja muistakaa pitää hauskaa ;)

openSUSE Tumbleweed (x86_64)

guest17

 • Vieras
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #26 : 03.08.2009 - klo:16:30 »
Ensimmäiseksi haluan korostaa sitä, että openSUSE on yhteisöprojekti, jota Novell sponsoroi [1]. Projektin tarkoituksena on edistää Linuxin käyttöä kaikkialla, tarjota ilmainen ja helppokäyttöinen Linux-jakelu aloitteville sekä edistyneimmille käyttäjille. Projektia ohjaa johtokunta [2], joka ei kontrolloi kehitystä, vaan sitä varten on luotu ympärille yhteisömekanismi [3]. Novell sponsoroi myös muitakin avoimen lähdekoodin projekteja, esim. bandit-project, Kablink, iFolder. Näitä projekteja löytynee noin 50kpl. Novell tarjoaa näille mm. rahoitusta, laitteistoa ja kehittäjäresursseja.

Novell toimii segmentti riippumattomasti ja tarjoaa yritysratkaisuja ja ohjelmistoja mm. konesaliin, tietoturvaan, identiteetinhallintaan, työryhmäpalveluille, yms. Novell kehittää ja tuottaa ohjelmistojaan avoimen sekä suljetun lähdekoodin periaatteella käyttöjärjestelmäriippumattomasti. Lisäksi Novell toimittaa yritystason tuella varustettua Linux-jakelua (kohtuu hintaan tietysti), SUSE Linux Enterprise (=SLE) [4]. Tämä pohjaa openSUSEen ja eroavaisuudet löytyvät tuetuista paketeista, tukioptioista sekä elinkaaresta [5]. Linux-jakelu on siis vain yksi osa Novellin tuoterepertuaaria [6].

Linux-jakelun toteuttaminen ei olekkaan aivan helppo asia. Täälläkin foorumilla paljon keskusteltu julkaisuajankohta jakelun sisältämät komponenttikokonaisuudet (X, Gnome, KDE yms.) ja niiden väliset riippuvuudet ovat haasteellisia. Tähän liittyen esim. ohjelmistoversiota ei voida muuttaa elinkaaren aikana, koska silloin rajapinnat saattavat muuttua/poistua ja näihin tukeutuva ohjelma ei enää toimi. Tämän johdosta ohjelmisto- tai rautatoimittaja ei pystyisi sertifioimaan tuotettaan jakelulle. Lisäksi testaamiseen käytetty aika kasvaa. openSUSEn tukiessa i686-ppc arkkitehtuureja tuo myös sekin lisähaasteita. Jos puhutaan jakelun julkaisuajankohdasta, niin osakomponenttien julkaisuajankohdat saattavat muuttua ja venyä ja implementointi ja testaus saattavat pitkittää jakelun julkaisua. Uskoisin, että tuo siirto 6->8kk oli fiksu veto, jotta saataisiin jakeluun mukaan tuoreet versiot osakomponenteistä sekä toteutus ja testaus vietyä viimeistellymmälle tasolle käytettävissä olevilla resursseilla.

Linkit:
[1]http://en.opensuse.org/Project_Overview
[2]http://en.opensuse.org/Board
[3]http://en.opensuse.org/Guiding_Principles
[4]http://www.novell.com/linux/
[5]http://www.novell.com/products/opensuse/comparative.html
[6]http://www.novell.com/products/

guest17

 • Vieras
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #27 : 03.08.2009 - klo:17:25 »
Ihan omat kommentit asiaan, ettei täällä sananvapautta estetä, mutta käytössä on ihan normaali julkaisuvapaus, joten jos useammat foorumin käyttäjistä pitää yhden ja saman käyttäjän kirjoittelua jankkaamisena, asialle pitää tehdä jotain. Turhaan täällä on jauhaa asioista, jotka muut kokevat negatiivisiksi. Tätä varten löytyy aina mahdollisuus kirjoittaa blogeja. ;)


vms100

 • Vieras
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #28 : 08.08.2009 - klo:13:40 »
Ihan omat kommentit asiaan, ettei täällä sananvapautta estetä, mutta käytössä on ihan normaali julkaisuvapaus, joten jos useammat foorumin käyttäjistä pitää yhden ja saman käyttäjän kirjoittelua jankkaamisena, asialle pitää tehdä jotain. Turhaan täällä on jauhaa asioista, jotka muut kokevat negatiivisiksi. Tätä varten löytyy aina mahdollisuus kirjoittaa blogeja. ;)Totta. Itse ainakin ehdottaisin tämän threadin lukitsemista kun kaikilla on erilaiset mielipiteet :)

guest397

 • Vieras
Vs: openSUSEn kehitys ja sen kehittäminen tjsp
« Vastaus #29 : 12.08.2009 - klo:16:04 »
Mielipiteitä on monia eikä kaikkia voi miellyttää, minun mielestäni koko KDE 4:n olisi saanut jättää pois :)