Ais( Automatic Identification System) on laivojen seurantajärjestelmä joka toimii niin, että laivat lähettää n. 162MHz taajuudella digipurskeita jotka tietokone purkaa selkokieliseks. Lähete kuulostaa napsutukselta ja se sisältää tiedot esim. laivan koosta, kulkusuunnasta, nopeudesta, sijainnista, määränpäästä yms.
www.aprs.fi sivuilla esim on tätä tietoa. Vannoutuneelle radiomiehelle vaan ei riitä noi netistä löytyvät systeemit, vaan tahtoo vastaanottaa ite. No isona syynä on myös täällä olevat katvealueet joita mie ehkä pystysin paikkaamaan. Saan tarvittaessa suunta-antennin kohtuu korkeelle.
Vts (vessel trafic service) on valvova viranomaistaho, joka vastaanottaa kattavasti ais lähetteen, mutta siihen dataan ei oo harrastajan mahdollista päästä kiinni. Huviveneissä joissa ais on, on se yleensä meri-vhf radiopuhelimessa kiinteesti oleva ja näyttää maalit(laivat) 10-20km säteellä. Myös nää veneet näkyy laivoille. Ite en tarvii lähetystä, niin siks tää virittely meneillään. Lisäks toi taajuus ero on 5-6MHz ton vhf ja ais lähetteen välillä, niin antenni olis kompromissi jolla ei hirveen pitkää kantamaa olis mahdollista saada.
Toi siun viimonen lainaus laitto epäilemään että kummassakohan laitteessa tarkotit että noi loitsut pitäs antaa? Raspi on se päätavote saada toimimaan. Leapissä toimi aikasemmin, mut ei toimi enää. Raspiin siirtyminen johtuu siitä, et kolmannen näytön resoluutio tipahti 42.3 päivityksen yhteydessä. Kyseinen näyttö on pelkästään laivojen seurantaa varten, joten se pääty raspin näytöks.
Vanhempi vastaanotin oli kiinni usb-liittimessä ja tää uudempi on raspin gpio kammassa, josko tällä jotain merkitystä ohjeiden kannalta on.
Oon samaa mieltä, että rasbian on paras käyttis kyseiseen palikkaan. Kielitaidottomuus ja ymmärryksen vajaavuus on toki hidasteena siinäkin. Ensimmäisen rasbianin asensin saamen kielisenä, mut jyräsin sen samantien yli kun aattelin et voipi ohjeita tulla vähän nihkeemmin
Suomiversiolla mennään ja on näppäimistövaihtoehdoistakin löytyny se jossa napit on oikeissa paikoissa. Piti ihan laittaa paperille ylös, toi näppis kun on joku vähän eksoottisempi suominäppis.
Toiseen raspiin liittyvä kysymys.
Ohjelma GQRX vastaanottaa digilähetettä ja samassa rasbianissa oleva Fldigi ohjelma muuttaa sen selkokieliseks. Onko mahdollista saada ääni menemään ohjelmasta toiseen ilman äänikorttia ja piuhaa kuuloke/kaijutin linjasta äänen sisäänmenoon?
Tietokoneella tässä leapissä on piuha ja jopa mikseri välissä, kun se äänikortti jokatapauksessa on olemassa ja on tarve kuulla koneen ääniä. Toi raspi joutas olemaan hiljaa. Lähete kuulostaa digitaaliselta pierulta ja fldigi tulkkaa sen nimenomaan äänestä. Tulkkaa myös esim. sähkötyksen.
Koittakaa kestää, ei noita raspeja oo vasta kun 5kpl
No pääosin niihin tulee samat ohjelmat ja samanlaiset vastaanottimet. Tulkkaavat ja vastaanottavat vaan eri taajuuksia ja lähetelajeja, eli yhteen kun saa ton GQRX/Fldigi yhteistyön pelaamaan, on loput samanlaisia tota Ais vastaanotinta lukuunottamatta. Oikea laajakaistanen radiovastaanotin maksais +800€/kpl joten siks näitä raspeja viritellään.
muoks:
Olitkin maininnut että raspissa loitsut. Tää on siis nyt se jossa on se uudempi vastaanotin siinä gpio kammassa ja perus rasbian.
pi@AIS:~ $ ls -l /dev >~/dev.txt
pi@AIS:~ $ ls -l /dev/ |diff -rup /dev/stdin ~/dev.txt
pi@AIS:~ $ groups
pi adm dialout cdrom sudo audio video plugdev games users input netdev gpio i2c spi
pi@AIS:~ $