Kirjoittaja Aihe: Käynnistyy pian, mutta sulkeutuu hitaasti - voinko nopeuttaa jotenkin ?  (Luettu 2014 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Ktpen

 • Jäsen
 • Viestejä: 20
Tässä efi multiboot asennuksessa GPT alustetun SSD levyn ensimmäiset osioinnit (sda1, 2, ja 3) kuuluvat openSUSE Tumbleweed: KDE:lle. Levylle asennetetuilla käyttöjärjestelmillä samanlaiset 3 osiota ja samanlaiset tiedostojärjestelmät: fat (/boot/efi tiedostoille) ja ext4  (/boot ja luks salatuille / tiedostoille) sekä yhteinen swap osio (sda4), jonka tiedostojärjestelmä on linux-swap. Kunkin asennetun käyttöjärjestelmän / osiossa on sen  /home-kansio. Kaikki voivat käyttää yhteistä pienehköä luks-salattua 'massamuistia', joka on levyn viimeinen ext4 osio. Kustakin käyttöjärjestelmästä pääsee katsomaan toisten järjestelmien kansiot. Kaikkien järjestelmien päivitykset ovat kunnossa. Koneen efi/Bios:ssa Secure Boot on suljettu (disabled), samoin openSUSE Tumbleweedin asennnusohjelman kohdassa 'Käynnistys' käynnistyslataimen (GRUB2EFI) asetuksen 'Secure Boot' ei ole nyt käytössä (disabled), 'Trusted Boot' ja 'UpdateNVRAM' ovat käytössä (enabled).

Tämä openSUSE Tumbleweed KDE:n asennus käynnistyy nopeasti, mutta sen sulkeminen (shutdown) tai  uudellenkäynnistystä (reboot) edeltävä sulkeminen kestävät huomattavan kauan, kellotin 95 sek. Voiko sitä nopeuttaa vai onko se suunniteltu toimiva näin? openSUSE Tumbleweedin etc/default/grub tiedostosta en löydä (tai en osaa katsoa oikein) riviä, josta tätä voisi säätää. Ohessa ko tiedoston ruutukaappaus, johon olen lisännyt vain tämän rivin ''GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false''. Olen vaihtanut efi/Bios asetuksissa käynnistysjärjestystä kokeeksi, mutta se ei ole auttanut tähän asiaan. Vai olisko syynä hidastelluun em. osioinnit ?

Tätä ilmiötä en ole havainnut openSUSE Tumbleweed KDE:n 'single boot' asennuksissa (jolla tarkoitan: 1 käyttöjärjestelmä per kovalevy), vaikka koneessa olisikin muita käyttöjärjestelmiä kukin omalla levyllään ja ne ovat yhteydessä toisiinsa Bios valikon kautta.
« Viimeksi muokattu: 18.11.2023 - klo:15:38 kirjoittanut Ktpen »

Poissa RaijaR

 • Jäsen
 • Viestejä: 1435
 • Sukupuoli: Nainen
En kylläkään ole mikään asiantuntija, mutta olisiko tuossa vähän samaa asiaa:

https://forums.opensuse.org/t/resume-disk-partition/135904
Pöytäkone ASUS ExpertCenter PN52, Tumbleweed, jossa nippu distroja QEMU/KVM:ssä.
Ja Väinö-minibulli :D
Huom! Kirjoitusvihreet tulee jostain aravuudesta...

Poissa Ktpen

 • Jäsen
 • Viestejä: 20
@RaijaR Kiitos vastauksesta ja vinkistä ! Pidetään mielessä. Tässä tapauksessa osiointi näyttää tomivan oikein.

Löysin ratkaisun tähän asiaan lähempää kuin osasin aiemmin edes etsiä ja kokeilla, eli näin: Järjestelmäsetukset -> Käynnistys ja sammutus -> Työpöytäympäristö -> Uloskirjautumisnäkymä -> poistin täpän tämän kohdan ainoasta ruudusta 'Näytä' -> Käytä -> nyt sammutus ja/tai uudelleen käynnistys tapahtuvat hyvin nopeasti !  :)

Poissa SuperOscar

 • Käännösryhmä
 • *
 • Viestejä: 926
 • Sukupuoli: Mies
 • Tänään täällä, huomenna poissa
  • Legisign.org
Hmm? :o Tuohan vaikuttaa vain siihen, kyselläänkö uloskirjautumisvaihtoehtoja. Itse sammutukseen se ei vaikuta millään tapaa.
pöytäkone 1, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; NUC: openSUSE Leap 15.5; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Poissa Ktpen

 • Jäsen
 • Viestejä: 20
@SuperOscar Kiitos kummastelusta ! Sitä samaa minäkin ihmettelin, kun olin poistanut täpän ko. ruudusta. Mutta se oli ainoa muutos, jonka tein tässä asennuksessa ja koneessa. Sen täpän poiston jälkeen tämä asennus sammuu kokonaan ja/tai sammuu koneen uudellen käynnistymistä varten nopeasti, nyt se kestää 2-3 sek, kun tätä ennen se kesti n 95 sek.

Viestisi jälkeen kokelin tätä asiaa vielä niin, että laiton täpän uudellen samaan kohtaan ja nyt - hienoa ! - tämä asennus sammuu kokonaan ja/tai sammuu koneen uudellen käynnistymistä varten nopeasti. Ehkä tämän openSUSE Tumbleweed:n online asennus- ja päivityslatausvaiheessa joku bitti oli kääntynyt väärinpäin ja se jumitti sammutusta.

Nyt jätän täpän paikoilleen ja seuraan tilannetta.