Kirjoittaja Aihe: "Tumpelon Linux v2.0"  (Luettu 4733 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa psaario

  • Jäsen
  • Viestejä: 6
"Tumpelon Linux v2.0"
« : 16.12.2019 - klo:22:52 »
Iltaa !!

Olen saattanut kysellä tätä aikaisemminkin mutta kysytään taas...

Joskus kauan aikaa sitten oli netissä sellainen julkaisu kuin "Tumpelon Linux". Se sisälsi ohjeet sekä graafisessa muodossa että merkkipohjaisena sellaisista asennukssita kuin: palomuuri, e-mail serveri, DNS-serveri, file-serveri, login-serveri jne . Ja sen ohjeen perusteella esim. moni PK-sektorin yritys ja kunta rakensi itselleen palomuurit, e-mailserverit jne ja palkkasi työntekijöitä hoitamaan hommia.

Nyt meillä on tilanne että on paljon henkilöitä joilla on osaamista mutta alati kasvavan kuilun toisella puolella on henkilöitä jotka eivät pääse kiinni Linuxiin. Monille Linux on yhtä kuin graafinen työpöytä ja siinä näkyvät ohjelmat. Koko ajan pienempi osa ihmisistä osaa tehdä em. palvelimia Linuxilla ja koko ajan pienempi osa ihmisiä pystyy tekemään esim. Thinclient-työasemia linux-serveriin.Saati sitten että palomuurissa olisi useampi aliverkotettu ethernet liityntä joiden liikennettä valvottaisiin Layer-3 tasolla.

Tiedustelenkin nyt että löytyisikö henkilöitä jotka teksisivät "Tmpelon Linux v2.0" esim. OpenSuSE:lla? Edellinen oli tehty RedHatilla. Perus servereiden lisäksi sitä voisi laajentaa ainakin mainitsemallani useamman ethernet-liitynnän aliverkotuksella, thin-client asennuksella, varmuskopioinnilla sekä clusterin asentamisella.

Moni varmaan sanoo että "tieto on netistä kaivettavissa". Niinhän se onkin. Mutta henkilölle joka vasta aloittelee atk:ta ja jonka englanti on vähän niin ja näin, pelästyy kun alkaa lukemaan amerikkaa jossa viljellän alan slangia. Ymmärrys ei välttämättä ole suurta. Se lähtökohta josta pääsisi ponnistamaan eteenpäin, se on tärkeää olla omalla äidinkielellä.

Mitä mieltä ovat foorumin jäsenet?

Paikalla harmie

  • Valvoja
  • *
  • Viestejä: 2789
  • Sukupuoli: Mies
Vs: "Tumpelon Linux v2.0"
« Vastaus #1 : 17.12.2019 - klo:08:04 »
Henkilökohtaisesti en kyllä antaisi osaamattomien henkilöiden käsiin yritykseni palomuureja tai mitään tärkeitä palvelimia. Toki noilla on hyvä alkaa opetteleaam tekemistä, mutta minusta siitä on vielä pitkämatka siihen, että voi ylläpitää tuotantopalvelimia.

Ei pidä ymmärtää väärin minä kyllä kannustan ihmisiä kokeilemaan ja opiskelemaan linuxia, mutta mitä tulee yrityksien tietoturvaan koosta riippumatta se pitää ottaa vakavasti ja varmistaa, että se puoli on kunnossa.

Poissa psaario

  • Jäsen
  • Viestejä: 6
Vs: "Tumpelon Linux v2.0"
« Vastaus #2 : 23.12.2019 - klo:08:57 »
Tällä suomenkielisellä opuksella oliskin juuri tarkoitus parantaa alalle haluavien henkilöisen itseopiskelumahdollisuuksia.

Meillä on tosiaan alati kasvava kuilu osaavien ja saioita osaamattomien henkilöiden välillä. Data valuu koko ajan pilveen ja se tarkotitaa että yhä vähemmän ja vähemmän tarvitaan mm. Linux osaajia. Se että nyt markkinoidaan OpenStaackkiä ei tuota markkinoita jos yrityksellä ei ole omaa serveriparkkia. Ja serveriparkki on koko ajan häviämässä koska päteviä ja/tai osaavia henkilöitä ei ole.  -80 ja -90 luvuilla poikkeuksetta yrityksen datat olivat omissa servereissä ja se tarkoitti että näissä yrityksissä oli yleensä oma ATK-tukihenklö. Sitten jossain vaiheessa ATK-tuki ruvetiin ostamaan ulkopuolisilta ja nykyään serverit ja data laitetaan pilveen. ATK-tukea ei enää tarvita, eikä tarvita servereitäkään. Jolloin kauppa ei käy tukkureilla ja softakauppakin on nahkeampaa. Hostaajat kyllä pysyvät hengissä mutta ostetun radan ja softan määrä on rajallinen. ja sitäpaitsi, eivät isot hostaajat maksa ostoksistaan PK-sektorin hintoja. Kas kun isommanpuoleisen levyjärjestelmän alennusprosentin ensimmäinen numerokin on 9, niin siitä voi päätellä jotain.

Mutta olisi kiva nähdä suuremman joukon nuoria osaavan asentaa erilasia servereitä. Se toisi tietotaitoa maahan ja loisi liikevaihtoa jälleen tämän alati kurjistuvaan tilanteeseen. Missä ovat ne kymmenet ja kymmenet e-mail serverit joita oli vielä hetki siten? POP-3:lla pienelläkin raudalla voisi välittää isoa määrää viesteä. Eikä liitetiedoston koko olisi kovin rajoitettu nykyisillä levyillä.

Kaikki varmaan eivät ajattele kuten minä "Leben und lass Leben". Eli että on parempi että alalla on paljon pieniä kuin muutama suuri. Koska pienistä voi kasvaa suuria.