Kirjoittaja Aihe: Fedora 9  (Luettu 5328 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

guest53

 • Vieras
Fedora 9
« : 11.07.2008 - klo:18:31 »
Olen melko tyytyväinen Suse 11:ta. Toimii tosi nopeasti. Kde4kin pelaa hyvin. Valitettavasti ääntä ei kuulu, mutta ehkä siihen löytyy korjaus kääntämällä ja asentamalla Alsan uusin versio?

Halusin kuitenkin kokeilla Fedora 9 - jakelua. Jälleen kerran typerä Anakonda tai sen Fedoran kehitelmä yritti sotkea tietokoneeni. Ei pystynyt lukemaan oikein linux-kovalevyni osioita. Täytyi poistaa valmiina ollut looginen asema ja antaa Fedoran käyttää "vapaata tilaa" niin sain Susen osion säilymään.

Olen tottunut siihen, että muut jakelut paitsi Ubuntu unohtavat toiset linux-asennukset. Fedorakaan ei ollut tietääkseen Susesta. Näki kuitenkin toiselta kovalevyltä Windowssin. Olen tottunut tähän pottuiluun ja tallentanut säästettävien linuxien boot/grub/menu.lst tiedostot. Vi:n avulla on helppo kopioida aikaisemmat asennukset uuden distron menu.lst-tiedostoon.

Toisinaan entinen hyvä linux ei silti käynnisty. Onneksi Susen asennuslevyltä löytyy "korjaa asennettu järjestelmä" ja sillä sain Susen käynnistymään uudelleen. Sitten taas hiukkasen menu.lst:n editointia ja nyt Suse, Fedora ja Windows suostuvat käynnistymään!

 :P


Poissa jmp

 • openSUSE Member
 • *
 • Viestejä: 4553
 • Sukupuoli: Mies
  • openSUSEa suomeksi
Vs: Fedora 9
« Vastaus #1 : 11.07.2008 - klo:18:53 »
Olen melko tyytyväinen Suse 11:ta. Toimii tosi nopeasti. Kde4kin pelaa hyvin. Valitettavasti ääntä ei kuulu, mutta ehkä siihen löytyy korjaus kääntämällä ja asentamalla Alsan uusin versio?

Tuskin sinun täytyy kääntää mitää uudestaan. Paketit löytyvät build servicestä. Alsan uusin versio on mukana jakelussa.
 
Kokeile vaihtaa pääkanavaa, napsauta oikealla hiiren näppäimellä kellon vieressä olevan kaiuttimen kuvan päällä. Napsauta sitten Valitse pääkanava... kokeile eri vaihto ehtoja. Ongelma ratkeaa todennäköisesti tällä.
Ja muistakaa pitää hauskaa ;)

openSUSE Tumbleweed (x86_64)

guest158

 • Vieras
Vs: Fedora 9
« Vastaus #2 : 12.07.2008 - klo:22:48 »
jossain ketjussa fossiili kyselit, että eikö Suse osaa käyttää ogv-formaattia.
No enpä tuota formaattia edes lukiessani tietänyt olemassa olevaksikaan, mutt kun osti samaisen lehden, jonka mukana tulevalta dvd:ltä halusit Fedora9:n esittelyvideon nähdä, niin pitihän tuo dvd koneeseeni tökätä.
Ja hyvinpä video pyörähti käyntiin sekä Konquerorin xine-pluginilla että Kaffeinilla, joilla sitä kokeilin. Ei se startti mikään rakettimainen ollut selaimen pluginilla, mutta Kaffe starttas sen ripeesti - no problem. Kummallakin sekä kuva, että ääni OK.
Ellei problemaksi sitten lueta sitä, että ekaks se levy taisi (???) käynnistyää FF:n, joka video-linkkiä tökättyäni välittömästi 'kaatui' tai ainakin poistui, mutt samantien Konqueror käynnistyi tilalle näyttäen ko videon.

ogv on ogg-formaatin lyhenne, joka lie kaikissa linuxeissa tuettu muoto. Ja kyll kaiketi löytyy Yastilla... ?


Sorry, ett en löytänyt alkuperäistä ketjua, jossa kymysyksen/ongelman toit esiin.

guest53

 • Vieras
Vs: Fedora 9
« Vastaus #3 : 13.07.2008 - klo:08:10 »
jossain ketjussa fossiili kyselit, että eikö Suse osaa käyttää ogv-formaattia.
Ongelma ratkesi kun käynnistin DVD-levyllä olevan videon neuvotulla tavalla. Ei siis siten kuin se ko. tilanteessa muka automaattisesti olisi käynnistynyt. Pitää avata ensin Kaffeine.

Vaikeampi ongelma tuli vastaan Fedoran kanssa sen asennettuani. Firefoxissa tarjotaan heti ekassa ikkunassa http://www.redhatmagazine.com/2008/05/15/video-fedora-project-leader-on-fedora-9/
pällisteltäväksi videota
Lainaus
Video: Fedora Project leader on Fedora 9
by Colby Hoke

Find out about the new features in Fedora 9 straight from the source–Paul Frields, the new Fedora project leader. He talks with us about the massive changes in KDE4, the new (and improved) LiveUSB features, and the many, many people that helped get Sulphur off to a running start. And what’s in store for Fedora 10? Watch and learn…
Senkään luku ei onnistu siis Fedoran esittelyvideota ei pysty lukemaan Fedoralla!

Tyypillistä linux-gurujen välinpitämättömyyttä asiakkaistaan :P

Firefox tietenkin kertoo että tarvitaan lisäke (plugin) ja kehoitetaan asentamaan "Click here", ja kuten tavallista tässä ah niiin vapaassa linux-maailmassa, ei se niin mene kuin tyhmä luulisi. Adobe Flash Player ei toki asennnu niin vain eikä kai ole tarkoituskaan.

Tämä siis Fedora 9:stä, jonka väitetään olevan innovatiivinen linuxin avant-gardeta. Näkispä vain sitäkin.


guest158

 • Vieras
Vs: Fedora 9
« Vastaus #4 : 13.07.2008 - klo:10:38 »
avointa kyllä, mutta sekään ei tarkoita eikä anna lupaa jaella toisen omaa - ei autoa, saatika vaimoa, niin miksi toisen tekemää ohjelmaa, jos tuo toinen ei oo antanut siihen lupaa...

Mutt ne toisen ohjelmat on luvallista hakea sen toisen palvelusta (palvelimelta, tms) johon se toinen on laittanut jakoon eri distroille sopivia paketteja (rpm, deb, tms) ihanku joulupukki kuusen alle tai oven taakse ellei peräti takkaan joillekin ennen vuodenvaihdetta...

Säännöt ne on noissakin jakohommissa.
Omaasi voit jakaa mihis tykkäät, jos joku vaan huolii. ;)
Siihen jakoon rajoitukset asetat itse omine kriteereinesi.

guest53

 • Vieras
Vs: Fedora 9
« Vastaus #5 : 13.07.2008 - klo:18:12 »
Nyt sivulle oli tullut mukaan mahdollisuus katsoa video vapaassa muodossa, joten näkyi se jo Fedora 9:ssäkin. Ääntä ei siinäkään kuulunut. Joko asia on sivulle kirjoittamani purnauksen ansiosta korjattu tai en huomannut pienellä merkattua mahdollisuutta ladata ogg-video Flashilla katsomisen sijasta. Tosin katseluikkuna näkyi Gnomessa omituisesti ikään kuin vinona korttipakkana.

Suse 11:lla katsoin heti sen asennettuani Ylen "Pikku Kakkonen" - sivuja ja ne toimivat, joten Suse oli kai ratkaissut Flash-ongelman ehkä asennuksen yhteydessä oli mahdollista allekirjoittaa lisenssi, mikä oikeutti Flashin katseluun. Minä en niistä surkeista videoista perustaisi, mutta asennan linuxia nuorisolle ja siksi sen pitää toimia. On se "Juu Tuupe".

Vapaus edellyttää vastuuta. Tunnettu linux kuten Fedora on tuote ja sen pitää toimia.

vms100

 • Vieras
Vs: Fedora 9
« Vastaus #6 : 28.07.2008 - klo:21:24 »
itselläni on fedora ja hyvin on pelannut..

MikP

 • Vieras
Vs: Fedora 9
« Vastaus #7 : 29.07.2008 - klo:13:54 »
Vapaus edellyttää vastuuta.

Jep. Fedora perustuu vapaisiin ohjelmiin, ja siksi käyttäjällä on vastuu videoiden ja muiden epävapaiden formaattien toimintakuntoon saattamisesta -- ei Fedoran paketoijilla. Fedorahan päinvastoin ilmoittaa suoraan, että omisteiset formaatit eivät kuulu jakeluun:

Lainaus
Why doesn't Fedora include support for proprietary formats like MP3 or MPEG?
The MP3 and MPEG formats are covered by patents, and the patent owners have not released the technologies under licenses which are compatible with Fedora's requirements.

Fedora only supports and includes free and open source software. Technologies under stringent copyright or patent restrictions are not included in Fedora. For more information about multimedia support in Fedora, including more about MP3 and MPEG support, see the Multimedia section:
(http://fedoraproject.org/wiki/CurrentRelease/FAQ)

« Viimeksi muokattu: 29.07.2008 - klo:14:00 kirjoittanut MikP »