Kirjoittaja Aihe: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)  (Luettu 133227 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa peran

  • Käännösryhmä
  • *
  • Viestejä: 452
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #200 : 27.11.2018 - klo:20:32 »
Onneksi olkoon projektin edistymiselle!

Olethan tutkinut googlella hakusanoilla...
Lainaus
raspberry pi backlight control

Lisäksi mikähän näyttö sulla on kiinni Raspissa ?

Jos joutuisi arvaamaan, missä päin noi asetukset on, niin veikkaisin hakemistoa
/proc - kansion alikansioista, jotakin sorkkimalla (echo "jotakin"|sudo dd of=/proc/jotakin) voisi saada muutoksia kernelin asetuksiin ajon aikana.

Edit - Siis oletan, ettei löydy kyseiselle GUI-ohjelmaa.

Lisäksi saattaa löytyä jokin vipu tiedostoon... /boot/config.txt
« Viimeksi muokattu: 27.11.2018 - klo:20:39 kirjoittanut peran »

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #201 : 18.01.2019 - klo:17:56 »
Tuli tähän tämmönen pakollinen parin kuukauden tauko  :P Äkkiseltään en oo löytäny hakusanoilla mitään mikä olis auttanu ja tutkailin ton tiedoston jonka vinkkasit, mutta en keksiny sieltä mitään minkä olisin osannu näytön sammumiseen yhdistää ja sitä myötä uskaltanu puukottaa.

Tähän semmonen tieto "pläjäys" josko joku vastaavaa raspia virittelee, niin miulla on kolmosversio käytössä ja sellasenaan vähänkään heikommat singnaalit tekee puheesta "räkästä" ja siitä ei meinaa harjaantuneellakaan korvalla saada selvää. Tähän on syyks löytyny raspin tehon puute. Kellotin raspin tappiinsa ja nyt saa selvää kyllä. Ei oo mitään miellyttävintä kuunnella, mutta kumminkin. Ajattelin kokeilla 3+ versiota vielä, siinä kun on pikkasen tehoa enempi ja kellotuksen myötä voi sanoa, että ei siihen hirveesti tehoja tartteis lisää kun workkis hyvin.
Prossu huutaa kyllä liki täydellä teholla kokoajan, mutta lämmöt on pienellä siilellä ilman puhallinta pysyneet 60-65 asteen paikkeilla. Omat on nyt parisen kuukautta olleet käytössä ja vielä ei oo maatumisen merkkejä näkyny.

Radioliikenne on siitä jännää, että siitä ei meinaa alkuun saada selvää, mutta ajan kanssa rupeaa korva löytämään selviä sanoja. Poika oli käymässä joulun tienoolla ja tarinoitiin samassa huoneessa radioiden kanssa. Tuli liikennettä johon poika totes että siitä ei kyllä selvinny mitään. Mie sanoin, että se oli arkangelin rannikko radio ja kerroin minkälainen tiedote oli tarjolla ja miusta se oli ihan selvää tarinaa  ;)
Mie myös tunnistan äänen perusteella mistä radiopuhelimesta mikäkin juttu tulee, joten vuonna -84 alkanu harjottelu on alkanu tuottaa hedelmää ja jatkuu yhä. Sähkötyksestä en ymmärrä mitään, vaikka sitäkin oon yrittäny opetella moneen otteeseen. Parhaat sähköttää ja puhuu yhtäaikaa ja hatun nosto heille  :)
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #202 : 02.02.2019 - klo:16:35 »
Siirretään tää toisesta ketjusta tänne.
Näyttö on 10.1" kosketusnäyttö jonka kosketusajureita en oo edes vielä kokeillu asentaa. Toinen outous on se, että raspin lämmöt pomppaa punaselle hetkessä kuin käynnistää gqrx ohjelman. Aikasemmin ne pysy alle 70 asteen. Lämmöt tippuu heti kun sulkee ohjelmasta kuuntelun. Samat siilit paikallaan kun ennenkin, joten ei toi oikein muusta voi johtua kun tosta etäisyydestä näyttöön. Pitänee tehdä johto väliin et saan sen suuremmaks. Häiriö pöytäkoneen radioon lakkaa heti kun näytön sammuttaa. No onneks ei ollu rahaa tilata kun 1 näyttö  :)

Jotain taikaa on radion vastaanotto kyvyssäkin kun vertailee raspia ja pöytäkonetta. Pöytäkoneessa sama ja samanlainen vastaanotin kuuntelee huomattavasti paremmin kun raspissa. Oon kokeillu vuorotellen ja yhtäaikaa samalla antennilla ja samoilla taajuuksilla joista raspisysteemi kuuntelee vaan murto osan. Onneks ne kuuluu mitä pitääkin, mutta häiritseehän se mieltä, kun tietää kuuntelevan huonosti.

Koko raspi touhussahan on kyse sähkönkulutuksen vähentämisestä. Miulla on radiot akkuvarmennettu ja niin haluaisin että raspitkin on, ja en halua invertteriä väliin. Kosketusnäyttökin on siksi 5V kampe.
No vielä en heitä kirvestä kaivoon, miulla on hetken päästä mahdollisuus kokeilla Rock64 konetta ja siinä radiotouhuihin räätälöityä Skywave Linux käyttistä. Rock64 on 4Gt versio ja prossutehoakin siinä on hiukan enemmän kun raspissa. Näyttö toimii normaali hdmi-piuhaisena näyttönä missä koneessa tahansa, mutta siitä ei oo hajuakaan saako kosketuksen toimimaan rock64 koneen kanssa. Kosketusnäyttö olis kiva, kun koneiden määrä lisääntyy, niin tekee myös näppisten ja hiirien  :P
Hiirtähän noissa lähinnä tarviaa ja sen hommat vois tehdä sormella/kynällä tökkienkin, jotta pöytätila riittäs. Nyt on jo joka koneella erivärinen langaton hiiri, mutta sekoilua tulee ja vielä puuttuu 2 vastaanotin konetta  ::)

Tossa aikasemmin oli kysymys mikä näyttö raspissa on. Kysymyksen aikaan se oli samsungin näyttö/tv ja sen jälkeen oli videokameran etsin 7" lilliput. No nyt on se näyttö mikä on ollu tavotteenakin. "tausta" valo on jääny palamaan näissä kaikissa joten siihen pitää paneutua, mutta ensin haluaisin kosketusnäytön toimimaan ja resoluution kohdalleen. On muuten koomista, että suurin osa, jopa se raspin virallinen kosketusnäyttö on resoltaan 1024x600 ja sitä raspi ei tue suoraan. Eli asetuksien listalta ei tota resoa löydy.

Näyttö on tämä
https://www.waveshare.com/wiki/10.1inch_HDMI_LCD_(New_RTD2660_Version)_User_Manual

Näytölle tosiaan löytyy wiki ja jopa valmis levykuva raspianista jossa näytön ajuri on valmiina. No tätä levykuvaa en voi käyttää, kun käytän tota SDRplay radiotouhuihin keskittyvää levykuvaa js niinkuin hyvin tiedätte on toimivan  GQRX:än saanti normi raspianiin ollu haastavaa, joten se unohdetaan.

Valitsin metodin 1 jossa hetken aikaa hämmens kehotus ladata ajuri muistikortille, mutta ei kerrottu minne. No päätin tehdä rivi kerrallaan ohjeen mukaan ja kuinka ollakkaan se ei sujunu niinkuin piti. Taas päädyttiin herjaan  :o
Sivuutin ton raspbianin lataamisen ja kortin teon kun ne jo on olemassa. Cloonin teko meni ilman ropleemeja ja herja tuli ton config.txt tiedoston rivien lisäyksen jälkeen.

Lisään herjan tähän hetken päästä kun kirjaudun raspilla tänne.

Herja
Koodia: [Valitse]
pi@GQRX:~ $ tar xzvf /boot/LCD-show-*.tar.gz
tar (child): /boot/LCD-show-*.tar.gz: Toimintoa open ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar (child): Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error is not recoverable: exiting now
pi@GQRX:~ $

Ohje
Koodia: [Valitse]
Method 1. Driver installation
Description: The driver can be downloaded from github

git clone https://github.com/waveshare/LCD-show.git

1) Download the Raspbian / Ubuntu Mate image from Raspberry Pi website and extract it on a PC.

2) Connect your micro SD card to the PC and write the image to the card using Win32DiskImager. How to write an image to a micro SD card for your Pi? See RPi Image Installation Guides for more details)

3) Copy the LCD driver to the micro SD card (or copy the driver to the system of Pi using a USB drive).

4) Append the following lines to the config.txt file which is located in the root of the card:

max_usb_current=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=87
hdmi_cvt 1024 600 60 6 0 0 0
display_rotate=2
5) The LCD will display after booting up. Then open a terminal to install the touch driver which can be found in the /boot/ directory.

tar xzvf /boot/LCD-show-*.tar.gz 
cd LCD-show/
chmod +x LCD101-1024x600-show
./LCD101-1024x600-show
Touch function will work after restart. For ease of use, you can set the screen orientation, see: #Screen orientation settings.

Lämmöt tipahti normitasolle kun tiputin jännitettä yhellä kymmenyksellä. Jännite oli aluks 5.2V joka pitäs olla usb-standardin yläraja. Sama on parissa muussakin raspissa ja ne on toiminu moitteettomasti ja niin tääkin, kunnes käynnistin Gqrx:än. Sinällään kummma että rupes myös samantien vilkuttelemaan salamaa alijännitteen merkiksi, vaikka se jännite on nyt 5.1V joka ei oo lähelläkään standardin alarajaa. Ilmeisesti tosta salamasta ei eroon pääse.
Qrm:mää toiseen vastaanottimeen aiheuttaa toi hdmi palikka joka tulee näytön ja raspin väliin. Vaihdoin sen normaalijohtoon jossa ferriitit, niin häiriö katos. Sinällään ihan looginen, kun tossa palikassa ei ole muuta kun pala piirilevyä ja pari hdmi liitintä. Sen aiheuttamilta häiriöiltä suojaaminen on haastavaa.
« Viimeksi muokattu: 03.02.2019 - klo:22:32 kirjoittanut Rantarosvo »
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa harmie

  • Valvoja
  • *
  • Viestejä: 2784
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #203 : 03.02.2019 - klo:13:34 »
mikäli ajat tuon git clone... suoraan siellä raspberry pi:llä niin ei sinun tarvitse purkaa mitään tar-pakettia tai ei sen puoleen muutenkaan koska it clone kopio tiedostot sellaisenaan siihen hakemistoon jossa se git komento ajetaa,

Eli riittää kun muokkaat tuota config.txt tiedostoa ja ajat sen pyydetyn tiedoston
Koodia: [Valitse]
git clone https://github.com/waveshare/LCD-show.git
cd LCD-show
chmod +x LCD101-1024x600-show
./LCD101-1024x600-show

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #204 : 03.02.2019 - klo:15:06 »
Nyt workkii kosketusnäyttö ja resoluutiokin on kohdallaan. Kalibrointi heitti jonkun herjan, mutta ei haittaa, tuntus olevan aikalailla kohdallaan. Ajattelin että korjautus reson myötä toi Gqrx:än ikkunan koko, mutta ei korjaantunu. Sen ikkunan korkeus on niin iso että menee valikkopalkin päälle ja olis nyt tärkee seurailla noita lämpöjä, joten palkki sais näkyä. Sivusuunnassa antaa ikkunan kokoa jonkunverran muuttaa, mutta korkeussuunnassa ei.

Miulla on epäilys, että sdrplay on jotain koukkuja tohon käyttikseen tehnyt koska asetusten muutokset ja joitain muitakin juttuja ei suju niinkuin perus raspianissa. Ärsyttävin ehkees loota joka aukee näytölle ja sen kautta sitten käynnistellään ohjelmia ja se aukasee aina myös konsolin. Oon tehny Gqrx:lle kuvakkeen työpöydälle että voi aukasta sen ilman konsolia.
En oo myöskään löytäny mistään asetusta jolla pääsis hiiren tuplaklikkauksesta eroon. Nyt se ehkees vielä korostuu kun kosketusnäyttö toimii ja en onnistu napauttamaan kuvaketta sormella niin että se aukasis ohjelman. No nyt kumminkin systeemit toimii niin, että voi oikeesti käyttää ja loppu on pientä hiertämistä.

Näyttö tuntuu nyt ihan asialliselta hintaansa nähden. Tilasin sen saksasta, joten tullejakaan ei tullu. Hommaan niitä lisää. Jos tuuppaa sähköt vaan raspiin, ei näyttö toimi, vilkkuu vaan, mutta jos pistää virtapiuhan vain näyttöön, niin raspikin toimii normaalisti. Vaikuttas siltä että ei tarvii kahta virtajohtoa. Pikkasen pitää näyttöä puukottaa ja juottaa virtakytkimen rinnalle rele joka katkasee virrat näytöltä kun sammutan radiot. Miulla radiot sammuu yhdestä kytkimestä kaikki ja haluan raspien näyttöjenkin sammuvan sillon. Raspit saa jäähä päälle, että ei oo niin paljon muistikortin korruptoitumisriskiä. Oikeaoppisesti jokaisen raspin sammuttaminen yks kerrallaan ei houkuttele.

Näyttöhän jättää vapaaks suurimman osan noista gpio pinneistä. Toki raspin kun laittaa suoraan näyttöön, niin sinne väliinhän ne jää, mutta näytön piirilevyllä on raspin vieressä pinnien paikat johon voi juottaa johtoja kiinni jos niitä tarvii. Pitänee tutkailla miten äänet toteutan, josko niitä pinnejä riittäs äänikortille. Kuuloke liitännän kautta äänen voimakkuus ei riitä ilman vahvistinta ja ei olis hirveetä hinkua joka raspille ostaa tietokone kaijuttimia, loppuu pöytätila. Tietokoneen kaijuttimet ei myöskään tykkää kun painaa radion tangenttia(ptt) käyttäen vähänkään isompaa lähetystehoa. 25W radiolla rääkäsee jo aikalailla kovaa. Johtoihin kylvetyt ferriititkään ei tähän auta. Paras ja mieleisin olis irto kaijutin johdolla ja liittimellä.
No nyt paneudun tohon vastaanotin palikkaan ja nostan pikkasen jännitettä sille, josko se vaikka rupeis kuuntelemaan paremmin. 88-108MHz suodattimia pitää kanssa tilata joka sdr-vastaanottimeen. Digitan masto on 1,7km päässä, joten häiriöitä riittää tasasin välein pitkin vastaanotto alueita. pahin on ilmailubandi, alle 120MHz olevia asemia ei kuule ollenkaan. Jäävät ylen lähetysten alle, se tulee toi stereo fm lähete aikalailla leveesti.

Nyt on päivän ruutuaika käytetty ja kerrotaan nyt vielä se, että kopsaan pöytäkoneelle tallennetut taajuudet muisttikun kautta raspille ja sen jälkeen teen siitä levykuvan. Teidän ahkerointi ei siis pääse livahtamaan hukkaan :)
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #205 : 04.02.2019 - klo:13:18 »
Hieman yllättäen törmäsin ääni ongelmiin. En saa raspista ääntä ulos millään tavalla. Kuulokeliitäntä on mykkä ja kun kokeilin usb-äänikorttia, ei pihausta siitäkään. Asetukset olen älynny vaihtaa kun on tullu testailtua aikasemminkin. Usb-äänikortti on nyt oletuksena ja volume täysillä sekä rasbianissa että gqrx:ssä. Ohjelman asetuksista myös muistettu vaihtaa äänikortti käyttöön. Myöskään selaimella katsoaessa vaikkapa videota ei oo ääniä.
Joskus on ollu niin, että gqrx on ollu mykkä, mutta videoissa äänet ollu normaalisti. Mistähän kannattas ruveta hommaa tutkailemaan?
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa peran

  • Käännösryhmä
  • *
  • Viestejä: 452
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #206 : 04.02.2019 - klo:14:27 »
Testaa vaikka, tuleeko hdmi:stä ääntä ?

päätteellä:
Koodia: [Valitse]
alsamixer

voi laitella asetuksia randomilla.

Esc:llä pois ohjelmasta, ja M:llä päälle/pois mute, ja noulinäppäimillä liikuskelua.

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #207 : 06.02.2019 - klo:18:53 »
Sahkoyhtion tarjoaman hiljasuuden retriitin jalkeen taas paasee asiaan, tai ainakin sen viereen.

Toi testaus vaatii pienia muutoksia systeemiin, miulla kun ei nyt oo napparasti saatavilla hdmi-liitantaan nayttoa jossa olis kaijuttimet. Nakojaan skanditkin pitaa vaihtaa kayttoon, vaikka mielestani olen sen jo tehnyt. No taa viesti kertoo, ettei se ainakaan oo onnistunu  ::)

muoks.
Tajusin etta kameran naytossa on mahdollisuus korvanapeille ja en saanu aanta kuuluviin. Myoskaan nayton aanentaso mittarit ei heranneet eloon. Kyseessa siis 7 tuuman irrallinen naytto joka vastaa tietokoneen nayttoa. alsamix naytti myos etta kaytossa on usb aanikortti. Kokeilin toki hdminakin.
« Viimeksi muokattu: 06.02.2019 - klo:19:04 kirjoittanut Rantarosvo »
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa peran

  • Käännösryhmä
  • *
  • Viestejä: 452
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #208 : 06.02.2019 - klo:20:13 »
Nakojaan skanditkin pitaa vaihtaa kayttoon, vaikka mielestani olen sen jo tehnyt. No taa viesti kertoo, ettei se ainakaan oo onnistunu  ::)

Ton skandi-ongelman saa korjattua...
Koodia: [Valitse]
setxkbmap fi

Valitettavasti kyseinen käsky toimii vain käytön aikana, ja se pitää toistaa uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Itselläni se on toiminut kuin junan vessa, eikä mikään Pendolino:n tai interCity:n.

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #209 : 07.02.2019 - klo:10:26 »
Skandit korjaantu vaihtamalla näppäimistö raspin asetuksista Finnish classikiksi. Tosin sekään ei kestä sammutuksen yli.. Tuli ilmi tätä viestiä kirjottaessa kun illalla olin vaihtanu ja yön oli raspi sammuksissa.
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa raimo

  • Jäsen
  • Viestejä: 218
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #210 : 07.02.2019 - klo:12:19 »
Skandit korjaantu vaihtamalla näppäimistö raspin asetuksista Finnish classikiksi. Tosin sekään ei kestä sammutuksen yli.. Tuli ilmi tätä viestiä kirjottaessa kun illalla olin vaihtanu ja yön oli raspi sammuksissa.

Vaihdoitko asetuksen raspi-config -ohjelmalla, jos et niin vaihda sillä, pitäisi pysyä myös sammutettaessa.
Koodia: [Valitse]
sudo raspi-config
https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/raspi-config.md

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #211 : 07.02.2019 - klo:13:47 »
Graafisesti tein asetuksissa muutoksen. Nyt uudestaan tolla loitsulla ja skandit häviää samalla tavalla.

On tää kyl jotenkin takkusta touhua, kun ajattelee kuinka kauan tää touhu on ollu vireillä ja nyt kun Gqrx toimii vaikkakin kuuntelee jostain syystä heikosti, niin nyt ei löydy ääniä mistään ja ne äänet kun nimenomaan radiovastaanottimessa on aikalailla isossa roolissa. Aika puuduttavaa tuijottaa näyttöä ja todeta, et on siellä radioliikennettä.

Vaihdoin äänilähteeks tuolla raspi-configissa analoogisen joka miun käsittääksein on toi kuuloke liitäntä ja tökkäsin kuulokkeet kiinni. Hiljasta on niinkuin kaikilla vaihtoehdoilla.
Mikään muuhan tossa ei oo muuttunu viime aikoina kun toi näyttö. Sitä ennen äänet kuulu kun oli kuulokepistokkeessa kaijutin(ilman vahvistinta) kiinni, kunhan vaan äänet oli täysillä. Niin hiljaa se tuli et vieressä piti istua että kuuli, mutta ääni oli. Samoin oli äänet kun oli telkkarissa kiinni hdmi piuhalla ja sillon oli äänevoimakkuuttakin reilusti kun telsussa on vahvistin. Myös kuulokeliitännästä olis kuulunu kunnolla jos ois laittanu tietokoneen kaijuttimet, niissä kun on vahvistin.
Oon myös aikasemmin käyttäny noita usb-äänikortteja sekä raspissa että pöytökoneessa ja mitään ongelmaa ei oo ollu.

Pöytäkoneessa on tällä hetkellä kiinni sekä kaijuttimet, että telkkari. Gqrx liikenne kuuluu kaijuttimista ja esim videoiden äänet telkkarista vaikka käytössä ei oo kun emon intekroitu äänikortti. Ainoo mikä piti tehdä oli valita Gqrx:än asetuksista kaijuttimet käyttöön.

Muutaman kerran on käyny mielessä liipasta nää vehkeet saimaaseen. Se siinä on, että voimat ei siihen riitä vaikka se tossa kohtuu lähellä onkin. No olis sinne päätyny lumilinko ja autokin  ::)

muoks:
Sattu tossa silmään kun näytössä olevien nappien avulla säädin kirkkautta, että näytön valikosta löyty kohta äänenvoimakkuuden säätöön(hdmi) No laitoin voimakkuuden tappiin ja mietin missä vois olla kaijuttimet. Ei tullu ääniä, enkä keksiny missä kohtaa näytössä vois kaijuttimet olla. Tarkistin vielä kertaalleen että näytössä itessään ei oo kun hdmi liitin ja gpio pinnit. Kävin myös näytön speksit ja ohjeet vielä kertaalleen läpi.
« Viimeksi muokattu: 07.02.2019 - klo:14:37 kirjoittanut Rantarosvo »
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #212 : 11.02.2019 - klo:18:49 »
Oon koittanu ettiä vastausta ääniongelmaan ja törmäsin linkin ohjeeseen. Tuntuu et meen vaan enemmän sekasin, mitä enemmän etin tietoa. Nyt en yksinkertasesti tajua pitääkö config.txt tiedostossa olla äänet käytössä vai pois käytöstä jos on hdmi-näyttö ja haluaa äänet ulos kuulokeliitännästä. Oletus on ilmeisesti on. Siis sikäli ymmärränkö kohdan oikein. Lisähämmennystä aiheuttaa hdmi-group ja hdmi-mode, eli mitä ne tarkottaa.

Oletuskohta
Koodia: [Valitse]
# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
display_rotate=0
hdmi_group=2
hdmi_mode=1
hdmi_mode=87
hdmi_cvt 1024 600 60 6 0 0 0
dtoverlay=ads7846,cs=1,penirq=25,penirq_pull=2,speed=50000,keep_vref_on=0,swapxy=0,pmax=255,xohms=150,xmin=200,xmax=3900,ymin=200,ymax=3900
hdmi_drive=1
hdmi_force_hotplug=1
#max_usb_current=1

Ohje
https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt/README.md
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa raimo

  • Jäsen
  • Viestejä: 218
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #213 : 11.02.2019 - klo:20:41 »
Kaivelin muistiinpanoja.
3.5 plugi, päätteeseen komento:
Koodia: [Valitse]
amixer cset name="PCM Playback Route" 1
HDMI, päätteeseen komento:
Koodia: [Valitse]
amixer cset name="PCM Playback Route" 2

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #214 : 11.02.2019 - klo:22:44 »
 :(
Koodia: [Valitse]
pi@GQRX:~ $ amixer cset name="PCM Playback Route" 1
amixer: Cannot find the given element from control default

pi@GQRX:~ $

Mistahan vois johtua, etta ohjelmien ikkunat aukee eri kokosina. Se yhtalaisyys niissa on, etta menevat alapalkin paalle. Joissakin nakyy oikeella puolella tyopoytaa. Ohjelmat ei myoskaan sulkeudu rastista oikeessa ylakulmassa.
Ikkunoissa niiden alareuna on nayton ulkopuolella joka tekee esim. OK painikkeen painamisesta mahdotonta. Rupes tekemaan tata nayton resoluution muutoksen jalkeen. Ihan kun ohjelmat noudattas jotain muuta resoluutiota.
« Viimeksi muokattu: 11.02.2019 - klo:22:50 kirjoittanut Rantarosvo »
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa raimo

  • Jäsen
  • Viestejä: 218
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #215 : 12.02.2019 - klo:09:36 »
:(
Koodia: [Valitse]
pi@GQRX:~ $ amixer cset name="PCM Playback Route" 1
amixer: Cannot find the given element from control default

pi@GQRX:~ $

Mistahan vois johtua, etta ohjelmien ikkunat aukee eri kokosina. Se yhtalaisyys niissa on, etta menevat alapalkin paalle. Joissakin nakyy oikeella puolella tyopoytaa. Ohjelmat ei myoskaan sulkeudu rastista oikeessa ylakulmassa.
Ikkunoissa niiden alareuna on nayton ulkopuolella joka tekee esim. OK painikkeen painamisesta mahdotonta. Rupes tekemaan tata nayton resoluution muutoksen jalkeen. Ihan kun ohjelmat noudattas jotain muuta resoluutiota.

No höh, empä osaa auttaa enempää ääniasiassa.
Ikkunaa voi siirtää hiirellä kun painat Alt-painikkeen pohjaan ja tartut ikkunaan keskeltä.

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #216 : 12.02.2019 - klo:15:40 »
Toi alt+hiiri ei toimi. Testasin kaikki vermeet ja kaikissa muissa toimii paitsi tässä kosketusnäytöllisessä raspissa. Tein toiselle muistikortille uuden sdrplay levykuvasta syntyvän systeemin. Alt+hiiri toimi niinkauan kunnes asensin kosketusnäytön ajurit. Ilman ajureita resoluutio on väärä. No ton ikkunan koon kanssa oppis kyllä elämään jos sais ääntä kapineesta ulos. Toki vastaanotinkin on vielä täysin mykkä ja sen muutoksiin on osia tulossa. Ei kuuntele edes yleisradioasemia joiden lähetin on 1,7km päässä ja ne kuuluu vaikka pelkillä tietokoneen kaijuttimilla ilman että kytkee muuta kun töpsölin seinään. Vastaanotin voi olla täysin mykkäkin, en oo vielä pöytäkoneella testannu.

Villi veikkaus on, että äänet toimii vaan hdmi:n kautta ja sitä en pysty nyt testaamaan, kun kameran näytöllä ja se on mykkä. Sinällään outoa jos noi näytön ajurit blokkaa analogisen äänen pois, kun näytössä ei ole kaijuttimia, eikä minkäännäköstä liitäntää niille. Tälle uudelle kortille en oo vielä tota usb-äänikorttia testannu ja tän päivän touhut on nyt tehty. Hitto ko en muista tarttiko toi usb-kortti jotain ajuri säätöä tms. Siitä kun testasin ja se toimi, on jo aikaa.

Niin oon tuolla raspi-config käynyt myös vaihtamassa äänen kuulokeliitännälle ja ei vaikututsta humpan tahtiin. Skandit on toinen mikä ei suostu kestämään raspin sammutusta, mut se ei maailmaa kaada vaikka ärsyttävää onkin. Tässä uudessa kokeilussa toimi näytön kalibprointi ilman herjoja.
Eihän toi näyttö kovin hyvä käytettävä ole kosketuksella kun se toimii muuten niinkuin hiiri systeemi. Kosketus toimii kyllä hyvin, mutta vierityspalkin vieritys sormella ei taho toimia, kun sitä vaistomaisesti tekee niinkuin kännykällä tai tabletilla jossa ei oo koko palkkia  ::)
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #217 : 15.03.2019 - klo:13:37 »
Oon pikkuhiljaa koittanu lisäillä toimintoja tohon openhabianiin. Relekorttien kautta sillä ohjaan erinäisiä härpäkkeitä, mutta olis tarve luoda siihen painike joka sulkis releen kun sitä painaa, mutta aukasis sen kun lakkaa painamasta. Ei siis fyysistä nappia vaan tietokoneen ruudulle. Noi 10,1" näytöt käynnistyy fyysisellä napilla kuin myös tietokone ja niiden tilalle tätä systeemiä haikailen. Joku momentery button se taitaa olla.

Tarkotus olis myös kytkeä tietokoneen näytöt ja näppäimistön yläpuolella oleva valo liiketunnistimelle niin, että kun törkkää jalat pöydän alle, ne saa sähköä. Pistorasia on jo ohjattavissa openhabilla, mutta oon ettiny ohjetta miten tommonen arduino pir-tunnistin liitettäs raspiin/openhabiin. Suoraan relekortin herätevirtaan kytkettynä se toimii jostain syystä päinvaston kun pitäs.
Olkaa huoleti, mie en puutu muuhun kun 12V sähköihin, eli pistorasia on releen takana jota ohjataan 12V. Sinällään näppärää että poika on sähkömies vaikka se onkin nyt ollu koko talven hongkongissa  :)

Löysin openhabin nettisivuilta alla olevat rivit koodia joista joku/jotkut vois olla ratkasu tähän pulmaan, mutta en ymmärrä mihin tiedostoon ne pitää laittaa. home.items tiedostoa jossa muiden relekorttien vastaavan oloset rivit on, kokeilin mutta en saanu mitään toimimaan. home.sitemaps tiedostoon en osannu lisätä mitään, vaikka varmaankin pitäs. Toi openhabin nettisivu on siitä hankala, että google ei suostu sitä suomentamaan. Veikkaan et googlella on jotain kodin automaatioon liittyvää bisnestä ja kilpailijoita ei käännetä  :P

Koodia: [Valitse]
Contact NormallyOpenPushButton "Normally Open Push Button" { gpio="pin:3 debounce:10" }

Contact PIR "PIR" { gpio="pin:4 activelow:yes" }

Contact NormallyClosedPushButton "Normally Closed Push Button" { gpio="pin:5 debounce:10 activelow:yes" }

Oon tässä talven mittaan tehny suuria muutoksia radioiden sijaintiin. No fyysisesti matka on 1,5m mutta antennijohdot ja virtapiuhat pitää tehdä uusiks. Teen myös uutta virranjako boxia joka tulee toimimaan openhabilla ohjattavan relekortin kautta. Siihen tarviin vaan 4 relettä joten ohjaus pitäs toimia wemos D1 mini arduino lärpäkkeen kautta. Kourallinen niitä jo on, mutta tähän käyttöön tilasin kortin jossa on ulkoinen antenni. Toi virranjako boxi kun on alumiinia joka blokkaa wifi signaalin aikalailla tehokkaasti. Toisessa säikeessä onkin juttua tän projektin vastatuulesta  :-[
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #218 : 22.03.2019 - klo:15:19 »
Mitenköhän raspista sais selville mqtt_serverin ip-osotteen? Mqtt sisälty tohon uusimpaan openhabianin versioon ilman erillistä asentamista niinkuin aijemmin tehtiin.
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa harmie

  • Valvoja
  • *
  • Viestejä: 2784
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Rosmo ja raspberry pi (tiedän, huono yhdistelmä)
« Vastaus #219 : 24.03.2019 - klo:18:34 »
Allaolevalla komenolla saat tulostettua rasbin ip-osoitteen.
Koodia: [Valitse]
ip a s | grep inet