Kirjoittaja Aihe: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)  (Luettu 26325 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #20 : 14.10.2015 - klo:17:07 »
Mie kerron nyt itsestäni henkilökohtasen asian, jonka joku täällä foorumilla tietääkin. Asia on miulle arkipäivänen ollut jo pitkään ja ite en siitä stressiä kisko. Kerron sen siks, että ymmärrätte miksi miulla on oppimisvaikeuksia. En ole tyhmä, se on ihan lääketieteellisestikkin todettu ;)

En kaipaa sääliä enkä sympatiaa, mutto ymmärrys olis ihan ok. Oon ollu pahassa onnettomuudessa jossa vaurioitu myös miun aivot. Tää aivovaurio aiheuttaa miulle lukihäiriön, sanasokeuden ja muita hahmottamis ongelmia. Osaan esim. laskea päässä keskivertoa suurempia lukuja peruslaskutoimituksilla kun se on selkeää ja "suoraa" jos numeroihin lisätään joku kirjain, en ymmärrä sitä ollenkaan. Tää sama juttu aiheuttaa sen, että en hahmota komentoja. Joku viikko sitten oli täällä tapaus jossa sain koodia pätkän jonka piti kertoa jotain. No koodin seassa oli muutakin, ja mie en erota mikä on koodia ja mikä ei.
Lukihäiriön ja sanasokeuden takia en mielelläni kirjota komentoja, koska kirjotusvirheen riski on iso.

Miulle opitut tekotavat ja rutiinit on tärkeitä, niinkuin useimmille aivovamman kanssa eläville. Miun pitää esimerkiks aamulla keittää kahvi ja juoda se samasta mukista tietokoneella tiettyjä sivuja ja uutisia selaten, muuten päivä ei lähde käyntiin ja en saa mitään aikaan. Syystä miulla ei oo mitään käsitystä, muuta kun tuo aivovamma. Onneks miun ei tarvii varmistella helloja ja ovien lukituksia, enkä kärsi mistään muustakaan pakkoneuroosin omaisesta asiasta. Psyykkisesti miut on todettu terveeksi ja siitä on jopa lääkärin lausunto. Hullun paperit saa helposti, mutta koittakaapa terveen papereita ;)

Miun keskittymiskyky yhteen asiaan lasketaan minuuteissa. Yleensä teen asiat jota neuvotaan tekemään yhdestä viestistä ja kirjotan vastausta siihen. Jätän vastauksen kirjottamisen kesken ja jatkan sitä jonkun ajan kuluttua ja saatan lisätä siihen joitain muita komentoja ja niiden vastauksia. Haluan oppia uusia asioita ja on turhauttavaa kun ei tieto millään jää päähän. Turhaa tietoa jota en oo koskaan edes opetellu jää kyllä. Muistan esim. ex-vaimon sosiaaliturvatunnuksen ulkoa ja en oo sitä koskaan mihinkään tarvinnu. Jostain käsittämättömästä syystä vaan osaan sen, vaikka erosta on jo 15v aikaa. Omaa puhelinnumeroani en muista vaikka se on ollu sama kohta parikymmentä vuotta.

Suhtaudun näihin asioihin huumorilla ja kukaan teistä ei tavatessaan miut huomais että miulla on paha aivovamma.

Sitten asiaan.

Olisin asentanut debianin uudestaan ja oon sen tehnyt tänäänkin pariin kertaan. Siinä on vaan se ongelma että asennus keskeytyy joka kerta. 1 asennus on menny loppuun asti ja sen kanssa tässäkin säikeessä puuhastellaan. Oon kokeillu kaikki mahdolliset asennustavat ja kaikki loppuu samaan kohtaan. Se kohta on tässä säikeessä mainittu.
Tänään huomasin sen, että jos valitsee tekstipohjasen asennuksen ja ei asenna graafista työpöytää siihen mukaan, niin asennus onnistuu. Kun valitsin kden tai gnomen asennus toppa ohjelmien asennusvaiheessa niinkuin aikasemminkin. Onko kden asentaminen miten iso urakka tämmöseen ei graafiseen asennukseen? Itteä lähinnä epäilyttää se, että en voi copypasteta mitään komentoja.

Debianihan tai sen pohjalle perustuvaa distroa tarviin radioharrasteeni takia. Kali ja mint toppaa ennen ko alkaavatkaan. Iso tiedosto ei kelpaa virtuaalikoneen romppuasemalle. kubuntua koitin myös ja se toimii live-levy versiona, mutta varsinainen asennus ei onnistu. Kaikkia näitä oon koittanu asentaa moneen kertaan ja ja useammasta asennuslähteestä. Etupäässä live ja dvd versioista.

En käytä roottina dolphinia varmuuskopioiden palauttamiseen. Viimeksi esim. eilen kopsasin virtualboxin kansion rootin homesta en omaani, vaan oman home kansion rinnalle ja annoin itselleni oikeudet kyseiseen kansioon. Tää on aika tyypillinen juttu mihin harvoin tarviin dolphinia rootin oikeuksilla. Virtualbox ei oo miun home levyllä sen takia, että varmuuskopiot kasvaa ihan järettömän isoiksi kun on muutama käyttöjärjestelmä siinä mukana. Jokaisella se 8Gb kovoa.
Tiedän että toi oikeuksien muutto käy nopeemmin ja näppärämmin konsolista. Mie en vaan opi sitä ulkoa ja linux.fi wikistä joka kerta ettiä komennot on todella aikaa vievää puuhaa. Käytännössä joutuu selaamaan kaikki läpi.
Sentakia mie tykkään Linuxista ja oon käyttäny sitä pitkään, että asiat voi tehdä monella eri tavlla. Ei vaan sillä mikkisoftan haluamalla.

Loppu kevennyksenä voin kertoa yhden koomisen asian joka johtuu aivovammasta. Mie luen nää kirjotukseni 3-4krt ennen lähettämistä, niin oon tehny tämänkin viestin kanssa ja mielestäni siinä ei ole kirjotusvirheitä. No se koominen asia on se, että en osaa kirjottaa sanaa saunalhti oikein. Tiedän kyllä mikä kirjain siitä jää puuttumaan, mutta siitä huolimatta kirjotan sen aina väärin :)

Linkistä löytyy yksi tehtävistä joka pitäis tehdä kuntoutuksena. Tehtävä on etsiä 9 kuviosta 4kpl 3 kuvan sarjaa. Jokaisessa sarjassa pitää olla 1 kuvia yhditävä asia ja kaksi erottavaa. Siis esim. muoto, väri tai täyttö. Mie en löydä edes yhtä tämmöstä sarjaa. Useimmille tehtävä on helppo.

http://www.nytimes.com/crosswords/game/set/?page=set&difficulty=&page=set&difficulty=&_r=1&

Jatketaan debianin kanssa ja miulta saa kysyä ihan mitä vaan, julkisesti tai yv viestillä.

On todella hienoa että on kaltaisianne ihmisiä jotka jaksaa auttaa tämmöstä luupäätä vuodesta toiseeen :)
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #21 : 14.10.2015 - klo:17:11 »
Tässä on nyt kwritellä aukastu se sources.list tiedosto ja copypastettu kaikki mitä se sisältää. Jos olisin roottina saanu sen auki olis muutokset ollu helppoja. Koitan noita edellä mainittuja poistoja hetken päästä.

Lainaus
deb http://ftp.fi.debian.org/debian/ jessie main
deb-src http://ftp.fi.debian.org/debian/ jessie main

deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib


deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates contrib main

# jessie-updates, previously known as 'volatile'
# A network mirror was not selected during install.  The following entries
# are provided as examples, but you should amend them as appropriate
# for your mirror of choice.

deb-src http://ftp.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib

dep https://packages.debian.org/wheezy/kde-l10n-fi
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa raimo

  • Jäsen
  • Viestejä: 218
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #22 : 14.10.2015 - klo:17:25 »
Onko kden asentaminen miten iso urakka tämmöseen ei graafiseen asennukseen? Itteä lähinnä epäilyttää se, että en voi copypasteta mitään komentoja.

Periaatteessa (en ole itse kokeillut koskaan) asennetaan joko kde-full tai kde-standard -paketti joka sitten vetää mukanaan kaiken tarpeellisen. su:lla rootiksi  ja:
Koodia: [Valitse]
apt-get install kde-fullhttps://wiki.debian.org/KDE

Enpä tiedä mikä on kde-full ja kde-standard ero, kde-full on varmaan täydellinen kokonaisuus.

Poissa SuperOscar

  • Käännösryhmä
  • *
  • Viestejä: 939
  • Sukupuoli: Mies
  • Tänään täällä, huomenna poissa
    • Legisign.org
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #23 : 14.10.2015 - klo:17:41 »
Koodia: [Valitse]
dep https://packages.debian.org/wheezy/kde-l10n-fi

Tuossa on nyt virheellinen rivi: alkaa ”dep” eikä ”deb”.

Enpä tiedä mikä on kde-full ja kde-standard ero, kde-full on varmaan täydellinen kokonaisuus.

Suoraan apt-cachesta katsottuna:

Koodia: [Valitse]
kde-full - complete KDE Software Compilation for end users
kde-standard - KDE Plasma Desktop and standard set of applications

Jollei ehdottomasti halua kaikkea mahdollista, kde-standard on järkevämpi vaihtoehto.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6; kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #24 : 14.10.2015 - klo:18:01 »
Elikkäs sieltä löyty jotain miun kirjottamaa  :(  Jännä et se ei näy nanossa samalla tavalla.

Tossa on nyt menossa toiselle virtuaalikoneelle toi debianin asennus ilman grafiikkaa, joten veikkaan että se selviää tänään miten kden asennus onnistuu. Toi on ihan realistinen komento saada osumaan oikein  ;D

muoks.
Laitatko vaikka isolla kirjaimilla mikä se virhe on, kun en ite näe sitä. Ei oo kotona muita, niin ei voi kysyä niinko normaalisti tekisin.

”dep” eikä ”deb”

muoks. 2

nanossa ei itseasiassa oo koko lähdettä, joten sen korjaaminen siellä taitaa olla hankala toteuttaa  :P

Muoks.3

Eka kden asennus jymähti herjaan että tila loppu. Miun käsitys oli, että levy laajenee tarvittaessa, mut nyt on tehty uus ja reilusti isommaks. Uus asennus jo menossa.
« Viimeksi muokattu: 14.10.2015 - klo:18:38 kirjoittanut Rantarosvo »
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa SuperOscar

  • Käännösryhmä
  • *
  • Viestejä: 939
  • Sukupuoli: Mies
  • Tänään täällä, huomenna poissa
    • Legisign.org
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #25 : 14.10.2015 - klo:18:57 »
Laitatko vaikka isolla kirjaimilla mikä se virhe on, kun en ite näe sitä.

Kokeillaas fonttikokoa kasvattamalla (isosta kirjaimesta olisi nimittäin se riesa, ettei rivi taas toimisi): rivin alussa pitäisi lukea ”deb” mutta lukee ”dep”.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6; kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Poissa raimo

  • Jäsen
  • Viestejä: 218
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #26 : 14.10.2015 - klo:19:12 »
Se rivi on kokonaan virheellinen, neljä ensimäistä riviä vain käyttöön ja muut pois.
Koodia: [Valitse]
dep https://packages.debian.org/wheezy/kde-l10n-fiTuohan on nettisivu jonka eteen on laitettu dep -> pois vaan koko rivi, muuten ei onnistu homma.
Eli tämä linkki https://packages.debian.org/wheezy/kde-l10n-fi on virheellisesti laitettu sources.list tiedostoon.

Koodia: [Valitse]
susalasana
Koodia: [Valitse]
nano /etc/apt/sources.listmuokkaa siten että vain nämä rivit jäävät tiedostoon:
Koodia: [Valitse]
deb http://ftp.fi.debian.org/debian/ jessie main
deb-src http://ftp.fi.debian.org/debian/ jessie main

deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib
Siellä ei kertakaikkiaan saa olla mitään muuta tekstiä nyt! :)

Del napilla voi poistaa tekstiä, samoin Backspace napilla.
Ctrl+O -> Enter tallentaa ja Ctrl+X sulkee nanon.

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #27 : 14.10.2015 - klo:19:31 »
Kokeillaas fonttikokoa kasvattamalla (isosta kirjaimesta olisi nimittäin se riesa, ettei rivi taas toimisi): rivin alussa pitäisi lukea ”deb” mutta lukee ”dep”.

Hyvä huomio, tosin tässä tapauksessa ei ollu tarkotus kopsata.

Se rivi on kokonaan virheellinen, neljä ensimäistä riviä vain käyttöön ja muut pois.

Ongelma oli se, että nanossa noita poistettavia rivejä ei näkyny ollenkaan. Ne näky vaan kwritellä aukaastuna. Mie en osaa poistaa semmosta mitä ei ole.
Homma ratkes niin, että kone kävi sammuksissa välillä ja rivi ilmesty näkyviin. Copypastesin noi siun antamat rivit. Poistin nanossa kaiken tekstin ja pastesin siun antamat rivit, Tallensin. Aukasin synapticin ja ensimmäisenä aukes herjaruutu tosta rivillä 17 olevasta kirjotusvirheestä.

Uus asennus on melkein valmis, niin jatketaan sen parissa. Siihen on asentumassa kde edellä mainitulla komennolla.

Onkohan toi synaptic gnomen, debianin vai kden ohjelma? Uudessa asennuksessa tulee ensimmäisenä vastaan asennuslähteiden asentaminen, että saan kden suomenkieliseks ja noita radio-ohjelmia asennettua.
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa raimo

  • Jäsen
  • Viestejä: 218
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #28 : 14.10.2015 - klo:21:30 »
Joko nanolla tallennus ei nyt onnistu tai jotain muuta mystillistä.

Ehkäpä Synaptic herjaa vanhaa virhettä ennenkuin paketinhallinta päivitetään. Siihen oikopolku on päätteessä:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get updatejoka pitää ajaa aina sources.list muutosten jälkeen ja muutenkin ennen päivityksiä. Toki sen voi tehdä Synapticissakin jotenkin.

Synaptic on GTK2 pohjainen ohjelma, toimii kaikissa ympäristöissä.

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #29 : 14.10.2015 - klo:21:36 »
Nyt on toi uus asennus tehty. Kden asennus meni niinko piti. Kden suomennospalikat löyty lähteistä. Synapticin asennus suju komentoriviltä niinko piti. Nyt pitää vaan saada tohon asennuslähde josta löytyy gnuradio. Taidan kyllä tässä vaiheessa tehdä koneesta varmuuskopion, johon voi palata kun joku menee pienleen :)
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa raimo

  • Jäsen
  • Viestejä: 218
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #30 : 14.10.2015 - klo:21:49 »
Varmuuskopiointi on aina hyvä idea. :)

Gnuradio näyttää löytyvän ihan oletuslähteistä, vai onko se sitten jotenkin vanha versio?
Ensin
Koodia: [Valitse]
suja sitten
Koodia: [Valitse]
apt-get updateja asennus
Koodia: [Valitse]
apt-get install gnuradio
Kokemusta ko. ohjelmasta ei ole, vaikka minullakin yksi SDR-tikku on olemassa, nyt DVB-käytössä.

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #31 : 15.10.2015 - klo:09:57 »
Veikkaan et mie oon yks tunnollisimmista varmuuskopioijista tälläkin foorumilla. Asensin reilu kuukaus sitten tutulle susen windowsin tilalle tän tiedon urkinta jupakan takia ja kysyin n. 2vk aikasemmin onko sillä ulkosta kovoa. Kun menin asentamaan, ei se ollu vielä löytäny sitä  ::) Onneks miulla oli kovo mukana. otin ihan varmuuden vuoks. Mie kopsaan viikottain vaikka en mitään netissä notkumista kummosempaa ois tehnykkään. Jos piirrän vektoria tai editoin videoita teen kopsun samana päivänä.

Pitää tutkia tota gnuradio versioo ja löytyykö muita tarttemiani ohjelmia. Toi gnuradio näyttää tosi vaikeelta ohjelmalta, mut siihen löytyy hyviä opas videoita tubesta. Perusperiaate on, että oikeenpuolen valokosta valitaan ne ominaisuudet mitä radioon halutaan vetämällä ne hiirellä siihen vasemmalle puolelle. Sitten ne yhdistetään toisiinsa :)
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."

Poissa Rantarosvo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1111
  • Sukupuoli: Mies
Vs: Pientä pystypainia Debianin kanssa(virtualbox)
« Vastaus #32 : 15.10.2015 - klo:12:38 »
Toistaseks on löytyny kaikki radioihin tarvittavat ohjelmat noilta perusasennuslähteiltä. Mikä lienee aiheutti sen että ekassa asennuksessa niitä ei löytyny. On nää mystisiä kamppeita  :P
No nyt ongelmat liittyy radioihin ja niitä ohjaaviin ohjelmiin, joten saatte ehkä olla rauhassa :D
Rosmo

"windows ajeluttaa sinua ympäriinsä; Linux antaa sinulle avaimet ja laittaa sinut kuskin istuimelle. On oma ongelmasi, jos et osaa ajaa."