Kas niin, nyt kun on hiukan käyttökokemusta kertynyt tuosta hosted-KVM-systeemistä, laitan pari lisävinkkiä, ettei kaikkien (aiheesta mahdollisesti kiinnostuneiden) tarvitse keksiä pyörää uudelleen.
1) KSM - Kernel Samepage MergingTämä systeemi skannaa muistista sivuja, jotka ovat sisällöltään samoja ja yhdistää viittaukset niihin. NetAPP-kielellä puhuttaisiin deduplikoinnista ja VMware-kilellä ominaisuus on Transparent Page Sharing. Jos muisti on tiukoilla, tämä ominaisuus keventää kuormitusta niin, että suorituskyvyn romahduttavalle swapille mennään myöhemmin.
Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kernel_SamePage_Merging_%28KSM%29http://www.linux-kvm.com/content/using-ksm-kernel-samepage-merging-kvm2) Levyjen annostelu virtuaalikoneilleQEMU tarjoaa muutamankin kätevän tavan virtuaalilevyjen määrittämiseksi, mutta ne pääsääntöisesti tekevät image-tiedostoja olemassaolevaan tiedostojärjestelmään.
Itse valitsin toisen tavan, antaa KVM:lle levyosioksi VG:n (LVM volumegroupin) ja antaa Virtual Machine Managerin luoda levyt logical volumeina, jolloin niitä voi kasvattaa, siirtää ja poistaa tavallisilla linuxin lvm-komennoilla. Myös suorituskyky on huomattavasti parempi kuin qcow2- tai vaikkapa vmdk-formaateilla.
Ja jos, kuten itsekin tein, tulee ensin kokeilleeksi qcow2-formaatilla, LVM-levyannosteluun voi siirtyä helposti näillä ohjein:
https://www.nnbfn.net/2011/03/convert-kvm-qcow2-to-lvm-raw-partition/3) virtio-ajuritParhaan suorituskyvyn hypervisorista saa, kun virtuaalikoneen laitteet (levyohjain, verkkokortti) ovat paravirtualisoituja. CentOS:n ja Ubuntun voi varsin suoraviivaisesti virtualisoida virtio-laitteille, mutta Windows vaatii ajurit, jotka löytyvät vaikkapa täältä:
http://www.linux-kvm.org/page/WindowsGuestDrivers/Download_DriversWindowsin boottilevyä ei voi lennossa muuttaa IDE-->virtio, vaan pitää käyttää wanhaa kunnon virtualisointikikkaa, eli kun winkkari on asennettu, annetaan sille toinen, ihan pikkuinen virtio-levy. Kun sen (paravirtualisoidut SCSI-) ajurit on saatu asennettua ja pikkulevy näkyy, voi winkkarin sammuttaa, irroittaa pikkulevyn ja vaihtaa käyttislevyn virtio-tyyppiseksi. Seuraavassa bootissa kaikki toimii, koska nyt Windows-kernel osaa ladata myös virtio-ajurit suoraan bootissa.
Win7:lla tämä toimi mainiosti, XP:llä oli jotakin kummaa takkuilua, jota pitänee erikseen tunkata.
Ja - ai niin - useat lähteet suosittavat, että virtuaalikoniden levyjen puskurointi laitetaan kokonaan pois suorituskykysyistä. Kaiketi tämä tarkoittaa, että LVM puskuroi tehokkaammin ja taloudellisemmin levytoiminteet kuin hypervisori. Tästä kerrotaan esimerkiksi näissä lähteissä:
http://itscblog.tamu.edu/improve-disk-io-performance-in-kvm/ ja
http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/lnxinfo/v3r0m0/index.jsp?topic=%2Fliaat%2Fliaattuncache.htm