Kirjoittaja Aihe: Distrojen kokeiluprojekti  (Luettu 5537 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Exitium

  • Vieras
Distrojen kokeiluprojekti
« : 08.07.2008 - klo:17:47 »
Tismalleen sama topicin löytyy Ubuntun foorumeilta (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=19735.0). Ajttelin kuitenkin laittaa sen myös tänne jotta kuulisin SUSEttajien mielipiteitä. ;)

---------------

Tässä kesäloman aikana olen pikkasen päässyt tylsistymään, joten keksin "loistavan" tavan tappaa aikaa: Asennan VirtualBoxiin erilaisia distroja ja kokeilen niitä ja raa'asti ja koetan saada eri distrojen eroja esiin työpöytäkäytössä. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että en ole mikään ekspertti ja aionkin lähinnä keskittyä asioihin mihin Pertti Peruskäyttäjä kohdistaa mielenkiintonsa: toimivuus, vakaus, asennus, nopeus, perussoftat etc. Mitään erityisen hankalaa teknistä puolta en ala katselemaan, keskityn työpöytäkäytön olennaisiin asioihin. Tarkoituksena olisi asentaa distrot aivan perusasennuksella, mukaanlukien distron oletustyöpöydän. Lopussa sitten katson että mikä on missäkin parasta ja koetan saada esille sen "parhaan" (jos mahdollista).

Mutta kuitenkin, ajattelin kysyä että mitä distroja kannattaisi laittaa testiin? Pari jo latasin ja asensin (joten testit ovat sinänsä jo alkaneet), mutta kaipaisin lisää testattavia. Lisäksi voitte myös ehdotella, että minkälaisista tuloksista kansa olisi kiinnostunut sillä ajattelin ehkä pistää mietteeni tänne tai jonnekkin muualle esille kun olen testannut distroja kyllästymiseen asti. Isäntäkoneen tehoista ja kovalevytilasta ei sitten ole pulaa (etenkin kun teen jokaiselle käyttikselle vain 5gigan virtuaalikovalevyn, pistän isomman jos tarvitaan), joten voitte vapaasti ehdotella. :) Kovalevy on kiintiöltään 500Gb ja käytettynä vajaa 200Gb.

Lisäksi tässä vaiheessa pitää vielä sanoa, vaikka testi on lähinnä eri Linuxin distroille, niin en voinut vastustaa kiusausta joten latasin myös FreeBSD:n. Koetan sitä sitten vertailla Linuxin kanssa, sillä uskon että tämä on melko mielenkiintoista tulkittavaa. Pitäisikö ottaa myös toinen ei-Linux esille, esim. Solaris? Huomatkaa kuitenkin, että en ole edes ikinä nähnyt näitä toiminnassa ennen tätä. :)

Tällä hetkellä testissä ovat seuraavat distrot (ja käyttikset):
PCLinuxOS 2007
Fedora 9
Ubuntu 8.04 (tämä tosin isäntäkoneessa, turhia tätä asennan enää VirtualBoxiin :) )
openSUSE 11.0 (en ole vielä asentanut, mutta oli tässä koneessa pääkäyttiksenä pari päivää joten jonkinmoinen kuva on jo nyt)
Gentoo (itse en testaa kun ei taidot/hermot riitä, kaveri tekee likaisen työn omalla koneellaan)
Mandriva 2008 Spring
----------
PC-BSD 1.5.1
« Viimeksi muokattu: 11.07.2008 - klo:15:44 kirjoittanut Exitium »

MikP

  • Vieras
Vs: Distrojen kokeiluprojekti
« Vastaus #1 : 08.07.2008 - klo:19:27 »
Tuo FreeBSD on vähän eri sarjaa noiden listaamiesi työpöytäjakeluiden kanssa. FreeBSD vertautuisi Linux-puolella ehkä lähinnä Slackwareen. DesktopBSD tai PC-BSD voisivat olla yhteismitallisempia vertailukohteita BSD-osastolla.

Mad_Mac

  • Vieras
Vs: Distrojen kokeiluprojekti
« Vastaus #2 : 08.07.2008 - klo:19:29 »
Itsellänikin ollut mielessä tälläinen projekti, mutta ikinä ei ole saanut aikaiseksi aloittaa ;).

Ja oletko siis listaamassa kaikista distroista plussat ja miinukset vai ainoastaan hakea sen parhaimman ?

Exitium

  • Vieras
Vs: Distrojen kokeiluprojekti
« Vastaus #3 : 08.07.2008 - klo:22:14 »
Itsellänikin ollut mielessä tälläinen projekti, mutta ikinä ei ole saanut aikaiseksi aloittaa ;).

Ja oletko siis listaamassa kaikista distroista plussat ja miinukset vai ainoastaan hakea sen parhaimman ?

Plussat ja miinukset. Eihän pelkästä "TÄÄ ON PARAS MUTTA ETTE SAA TIETÄÄ MIKSI, LÄLLÄSLÄÄ!!" tiedotteesta ole mitään hyötyä. :)

Exitium

  • Vieras
Vs: Distrojen kokeiluprojekti
« Vastaus #4 : 10.07.2008 - klo:22:05 »
Lisätty Gentoo ja Mandriva. Tässä vielä viestin Ubuntun foorumeiden puolelta:

Lainaus käyttäjältä: Exitium
Tuossa päivällä näytin tämän topicin kaverille ja kysyin hänen mielipidettänsä tästä projektista. Tuli positiivinen vastaus. :)

Kuitenkin, kun tässä topicissa on pariin otteeseen puhuttu Gentossta niin kaveri alkoi nostalgisesti kuolaamaan sen perään (hänen ensimmäisiä distroja) ja päätti asentaa sen heti. Keksin tässä vaiheessa idean, että kun itselläni ei taidot eikä hermot kestä Gentoota, niin pyysin kaveria tekemään tästä kyseisestä distrosta samanlaisen tutkimuksen kun itse teen muille distroille. Ja hän ainakin puoliksi lupautui siihen.

Joten lisätäänpä Gentoo vielä tuohon listaan. Pitää kuitenkin laittaa mahdollisessa tulevassa artikkelissa ylös, että tämä ei ole Pertti Peruskäyttäjien lelu. :)

Edit: Ja niin tietysti, Mandriva on pakko laittaa testiin.

juippis

  • Vieras
Vs: Distrojen kokeiluprojekti
« Vastaus #5 : 11.07.2008 - klo:01:19 »
Sen voi mainita, että Vidalinuxilla on helppo alottaa Gentoo-maailmaan tutustuminen.

Exitium

  • Vieras
Vs: Distrojen kokeiluprojekti
« Vastaus #6 : 11.07.2008 - klo:15:44 »
Aika moni kommentoinut tuosta FreeBSD:stä. Joten tein seuraavanlaisen muutoksen:

FreeBSD -> PC-BSD