Kirjoittaja Aihe: openSUSE 10.2 Kernel-päivitys ja Grub  (Luettu 3363 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa LassiLeevi

  • Jäsen
  • Viestejä: 218
  • Sukupuoli: Mies
openSUSE 10.2 Kernel-päivitys ja Grub
« : 04.05.2007 - klo:18:36 »
Toinen kerta kernel-päivitystä tälle vehkeelle ja taas on Grub "sotkussa".
Elikkäs nuo vanhat kernelit jää nyt menuun lojumaan, jota ei ennen ole tullut (ei-open SuSE 10.1:een asti).
Lisäksi uudet kerneliboottivaihtoehdot on nimetty vielä rumasti :P kernelin version numerolla.
Edellisen kernel-päivityksen jälkeen vanhaa kerneliä ei näytetty grubissa, mutta uudessa oli sitten tuo sama "ruma" nimi näkyvissä. Tämä ei ollut mikään ongelma, mutta Yastista ei tuota nimeä saanut korjattua, vaan vaikka mitä teki niin se versionumero pysyi.

Yritin sitten korjata sotkeutunutta Grubia asennuslevyn repairilla, mutta tuo oli sitä mieltä että Grub oli väärää versiota (koska oli päivitetty uudempaan) ja sitten vielä sitä mieltä että "ei oo mitään vikaa", vaikka Win-boottivaihtoehto oli hukkunut kokonaan kerneliä päivitettäessä.

Muutaman kerran tuota valitusta ihmetelleenä boottasin sitten, ja yllätysyllätys boottaaminen ei onnistunut enää, koska grubi oli jo täysin jojossa. Sitten taas repairia.... samat valitukset kuin edellisellä kerralla, mutta nyt muutaman kerran askartelun jälkeen löytyi jo sen verran grubia että saatiin bootattua Suseen. En sitten muista että pitikö tuota kovin kauan arpoa vielä Yastilla jotta sai sen Windows-vaihtoehdon mukaan kuvioon, mutta joka tapauksessa otti päähän melko raivokkaasti kun homman voisi tehdä ehkä johdonmukaisemmin, ilman että repair rikkoo systeemiä....

Eli siis kuinka nyt kannattaa lähteä siivoamaan noita vanhoja kerneleitä pois ettei joku mee taas "poks"?

Edit: Ilmeisesti tuo ei jätäkään kerneleitä lojumaan mihinkään, vaan pelkästään lisää nuo ylimääräiset optiot grubiin / sotkee muuten vaan?
« Viimeksi muokattu: 04.05.2007 - klo:18:41 kirjoittanut LassiLeevi »
"A cop is a Zoo in a man,
   with a gun."
  -Hammer, Sledge

Poissa Owdy

  • Huoltomies
  • Jäsen
  • Viestejä: 3260
Vs: openSUSE 10.2 Kernel-päivitys ja Grub
« Vastaus #1 : 04.05.2007 - klo:19:42 »
Grubin valikkoa voit muokata helpoiten muokkammalla /boot/grub/menu.lst tiedostoa. Poista sieltä ne mitä et halua valikossa nähdä. 'Title' riviä muokkaamalla voit nimetä valikon vaihtoehdot miten haluat.

Kyllä sen pitäs Yastistakin onnistua. Henkilökohtasesti mulle on ihan sama lukeeko siinä opensuse 10.2 vai kernel numero tai molemmat, koska se vaan välähtää siinä alussa ohimennen.
« Viimeksi muokattu: 04.05.2007 - klo:19:44 kirjoittanut Owdy »

jboman

  • Vieras
Vs: openSUSE 10.2 Kernel-päivitys ja Grub
« Vastaus #2 : 08.05.2007 - klo:10:15 »
Ohje grubin konsolin käyttöön:

Alkuvalmistelut:
tulosta toi /boot/grub/menu.lst sekä listaa /boot -hakemiston sisältö tiedostoon vaikka ls > boot_hakemisto.txt ja tulosta.

lue aluksi edes vähän grubin ohjeita ja esimerkkejä, jotta tiedät mitä mikin esim. hd(0,1) tarkoittaa ja /boot/grub/device.map sisältö kannattaa tarkistaa

Kun grub boottaa, keskeytä buuttaus vaihe vaikka nuolinäppäimellä ja valitse vaikka failsafe kohta ja paina e (edit) ja aloita opiskelu. Tee muutoksia riveille esim. vaihda esim. ajotaso 5 -> 3 eli menee buutauksessa ei graaffiseen tilaan ja paina b (boot) ja katso mitä tapahtuu. Huom. nämä muutokset eivät ole pysyviä vaan ovat voimassa vain tämän käynnistyksen ajan, joten mikään ei mene rikki vaikka vähän "kokeilet" eri vaihtoehtoja.
Voit myös käynnistää windowsin ihan millä vaihtoehdolla tahansa vain kunhan sinulla sellainen menu.lst jossa ko. rivit löytyvät, jotta voit ne kirjoitella tuolla grubin editorilla, kokeile kuinka onnistut.

Aina kun tehdään kernel päivitys niin tulosta toi /boot -hakemisto ennenkuin sammutat koneen, sillä voit pistää oikeat arvot tuossa buuttaus vaiheessa vaikka buuttaus keskeytyy virheeseen, jos vain grub jotenkin käynnistyy. Sitten kun saat koneen käynnistymään grubista eteenpäin niin voit muokata tuon menu.lst tiedoston oikeaksi eikä tuohon tarvita susen käynnistyscd:tä.
(ainakun tehdään kernelpäivitys niin mene yast:lla tuonne käynnistyslataajaan ja tarkista se ja päivitä, sillä se yleensä auttaa näihin vikatilanteisiin, yleensä tuo kernelpäivyksen pitäisi tehdä grubin päivitys automaattisesti, mutta aina näin ei käy)

Huomioi tuo device.map -tiedosto, jos muutat/lisäät levyjä koneeseen, sillä se pitää olla oikein, jotta kone käynnistyy oikein.