openSUSEa suomeksi

openSUSE => Asennus ja käyttö => Aiheen aloitti: Tomppa59 - 22.02.2010 - klo:18:01

Otsikko: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 22.02.2010 - klo:18:01
Miten ihmeessä tämä asennetaan Windows 7 rinnalle? Onko se edes mahdollista?
Enää edes asennus levyltä ei toimi kunnolla.
Painaa install niin tulee se latauspalkki, mutta se ei ehdi liikkua vaan koko ruutu menee mustaksi.
Aluksi se siis toimi mutten asentanut, koska en halunnut menettää Windowsia.

Kyllähän tuolla Windows 7 jonkin aikaa pärjään, mutta vanhalla pöytäkoneella Linuxia testailin ja jotenkin tykästyin.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Pjotor - 22.02.2010 - klo:18:20
http://opensuse.fi/keskustelu/index.php?topic=3519.0
http://opensuse.fi/keskustelu/index.php?topic=3108.0
http://opensuse.fi/keskustelu/index.php?topic=2076.0

Tässä muutama topicci aiheeseen liittyen. Olethan tarkistanut asennusmedian tarkistus summan?
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 22.02.2010 - klo:18:41
Sinun tulee ensiksi pienentää windows 7 puolelta levyä.

Tämän jälkeen lisää kohtaan käynnistysvalinnat acpi=off ja aloita asennus. Se näytön mustaksi jääminen poistuu tuolla acpi-asetuksella. Myöhemmin kun olet suorittanut asennuksen loppuun ja ladannut kaikki päivitykset sitä ei enää tarvita.
http://opensuse.fi/Asennusopas_openSUSE_11.2#DVD-asennus

Itselläni on sama kone ja toimii kun se junan vessa.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: arijoutsi - 22.02.2010 - klo:18:45


Itselläni on sama kone ja toimii kun se junan vessa.

Siis se w anhanajan junan vessa. Näissä nykyisissä kun ei toimi edes se ;D
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 22.02.2010 - klo:19:12
Sinun tulee ensiksi pienentää windows 7 puolelta levyä.

Tämän jälkeen lisää kohtaan käynnistysvalinnat acpi=off ja aloita asennus. Se näytön mustaksi jääminen poistuu tuolla acpi-asetuksella. Myöhemmin kun olet suorittanut asennuksen loppuun ja ladannut kaikki päivitykset sitä ei enää tarvita.
http://opensuse.fi/Asennusopas_openSUSE_11.2#DVD-asennus

Itselläni on sama kone ja toimii kun se junan vessa.

Tein kaiken ja asennusohjelma lähtikin taas käyntiin. Mutta levyn jakamis osiossa se valittaa jostain epäyhtenäisyydestä? Tarkoittaako se että levy pitää eheyttää?
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 22.02.2010 - klo:19:24
Tein kaiken ja asennusohjelma lähtikin taas käyntiin. Mutta levyn jakamis osiossa se valittaa jostain epäyhtenäisyydestä? Tarkoittaako se että levy pitää eheyttää?

Joo kaiken helpointa on kun ajat sen eheytyksen siellä winwosissa ja sitten sillä windowsin levynhallinta työkalulla pienennät sitä osiota sillein, että saat tarvittan määrän tilaa suselle.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 22.02.2010 - klo:19:46
Tein kaiken ja asennusohjelma lähtikin taas käyntiin. Mutta levyn jakamis osiossa se valittaa jostain epäyhtenäisyydestä? Tarkoittaako se että levy pitää eheyttää?

Joo kaiken helpointa on kun ajat sen eheytyksen siellä winwosissa ja sitten sillä windowsin levynhallinta työkalulla pienennät sitä osiota sillein, että saat tarvittan määrän tilaa suselle.

Kuinka paljon suselle kannattaa varata tilaa jossei tuonne kauheasti varastoi musaa,elokuvia yms.?
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 22.02.2010 - klo:19:52
no se on ihan maku asia asennus tarvitsee 2-5 gigaa riippuen mitä asentaa.

Eli esimerkiksi 20 gigaa riittää varmaan ihan hyvin. Ja pystythän sinä käyttämään sitä windows:n osiota myös tallentamiseen.

Erillisen /home osion tekeminen on sitten makuasia ja siihen vaikuttaa myös tuon koneen käyttötarkoitus, mutta jos et asentele useampaa distroa tai et tallentele /home osioon mitään ihmeellistä voit hyvin jättää sen pois ja antaa homen mennä sinne root-osiolle.

Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 22.02.2010 - klo:20:10
Iso kiitos taas wintoosalle samalla kun kävin ottamassa ton kuvankaappauksen ajattelin pitkästä aikaa ajaa päivitykset tuohon windowsiin. No pitihän se arvata, että eipä bootannut suse sen jälkeen. Piti ajaa korjaava asennus ja korjata grub.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 22.02.2010 - klo:20:23
Eheytyksen jälkeenkin openSUSE asennus haluaa tuhota Windows osiot..
Mikä neuvoksi? Epäyhtenäisyydestä siinä vieläkin puhutaan.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 22.02.2010 - klo:20:25
Eheytyksen jälkeenkin openSUSE asennus haluaa tuhota Windows osiot..
Mikä neuvoksi? Epäyhtenäisyydestä siinä vieläkin puhutaan.
Oletko pienentänyt siellä windowsissa sitä alkuperäistä osiota? Se pelkkä eheytyksen ajaminen ei riiä vaan sillä levynhallinta ohjelmalla pienennät sitä c-asemaa.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 22.02.2010 - klo:20:28
Eheytyksen jälkeenkin openSUSE asennus haluaa tuhota Windows osiot..
Mikä neuvoksi? Epäyhtenäisyydestä siinä vieläkin puhutaan.
Oletko pienentänyt siellä windowsissa sitä alkuperäistä osiota? Se pelkkä eheytyksen ajaminen ei riiä vaan sillä levynhallinta ohjelmalla pienennät sitä c-asemaa.

Juu juu. Lohkasin siitä 40Gt pois. ''Osioimattomaksi'' alueeksi.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 22.02.2010 - klo:20:34
Eheytyksen jälkeenkin openSUSE asennus haluaa tuhota Windows osiot..
Mikä neuvoksi? Epäyhtenäisyydestä siinä vieläkin puhutaan.
Oletko pienentänyt siellä windowsissa sitä alkuperäistä osiota? Se pelkkä eheytyksen ajaminen ei riiä vaan sillä levynhallinta ohjelmalla pienennät sitä c-asemaa.

Juu juu. Lohkasin siitä 40Gt pois. ''Osioimattomaksi'' alueeksi.
No sitten asennusvaiheessa valitsen sen susen asennettavaksi sinne. Valitse tuossa kohdassa tuo "Luo osiontimääritys" ja valitse sieltä se 40Gt osio johon asennetaan. Kannattaa varmaan luoda siihen 2Gt swap osio ja loput / (juuri) osiolle. Sekä se /home jos sellaisen haluat luoda.
http://opensuse.fi/Asennusopas_openSUSE_11.2#Osiointi
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 22.02.2010 - klo:20:53
Eheytyksen jälkeenkin openSUSE asennus haluaa tuhota Windows osiot..
Mikä neuvoksi? Epäyhtenäisyydestä siinä vieläkin puhutaan.
Oletko pienentänyt siellä windowsissa sitä alkuperäistä osiota? Se pelkkä eheytyksen ajaminen ei riiä vaan sillä levynhallinta ohjelmalla pienennät sitä c-asemaa.

Juu juu. Lohkasin siitä 40Gt pois. ''Osioimattomaksi'' alueeksi.
No sitten asennusvaiheessa valitsen sen susen asennettavaksi sinne. Valitse tuossa kohdassa tuo "Luo osiontimääritys" ja valitse sieltä se 40Gt osio johon asennetaan. Kannattaa varmaan luoda siihen 2Gt swap osio ja loput / (juuri) osiolle. Sekä se /home jos sellaisen haluat luoda.
http://opensuse.fi/Asennusopas_openSUSE_11.2#Osiointi

Kokeiltiin, mutta valitti että windows vie koko kovalevyn. Miten tämä on mahdollista, jos lohkaisin siitä tuon 40Gt palan? Kuulemma ei ollut tarpeeksi tilaa Linux asennukselle.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 22.02.2010 - klo:20:56
Jos katsot tuota minun liittämää kuvaa niin näkyykö sinullakin siellä lopussa se vapautettu tila?
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 25.02.2010 - klo:12:12
Noh, sain openSUSE:n asennettua, mutta hintana oli tuo Windows 7 ryssiminen.(Tiedostot onneksi säilyivät, mutta Windows ei käynnisty)
Nyt vaan pitäisi saada WLAN ja suspend toimimaan. Löytyisikö neuvoja?
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 25.02.2010 - klo:13:30
Noh, sain openSUSE:n asennettua, mutta hintana oli tuo Windows 7 ryssiminen.(Tiedostot onneksi säilyivät, mutta Windows ei käynnisty)
Luulempa että vika on käynnistyslataajassa. Hyytyykö se käynnistys heti kun valitset sen windows siinä käynnistyksen alussa?

Laita tämä tuloste tänne
Koodia: [Valitse]
su
cat /boot/grub/menu.lst


Nyt vaan pitäisi saada WLAN ja suspend toimimaan. Löytyisikö neuvoja?
wlanin saat toimimaan asentamalla ohjelmistonhallinnasta broadcom-wl paketin

suspend toimii taas kun olet ajanut kaikki päivitykset ja poistat sen acpi=off yastilla käynnistyslataajasta.
Tai muokkaamalla tuota /boot/grub/menu.lst
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 25.02.2010 - klo:14:11
Kiitos! Wlan toimii taas.Siinä käynnistysvalikosa ei itseasiassa löydy edes windowsia. Tässä tuloste:

# Modified by YaST2. Last modification on Thu Feb 25 13:45:28 EET 2010
# THIS FILE WILL BE PARTIALLY OVERWRITTEN by perl-Bootloader         
# Configure custom boot parameters for updated kernels in /etc/sysconfig/bootloader                                                           

default 2
timeout 8
##YaST - generic_mbr
gfxmenu (hd0,5)/boot/message
##YaST - activate           

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###                                                                     
title openSUSE 11.2 - 2.6.31.12-0.1 (pae)                             
    root (hd0,5)                                                       
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.31.12-0.1-pae root=/dev/disk/by-id/ata-ST9320423AS_5VH1ELJF-part6 acpi=off resume=/dev/disk/by-id/ata-ST9320423AS_5VH1ELJF-part5 splash=silent quiet showopts vga=0x317                 
    initrd /boot/initrd-2.6.31.12-0.1-pae                             

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###                                                                   
title Failsafe -- openSUSE 11.2 - 2.6.31.12-0.1 (pae)                 
    root (hd0,5)                                                       
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.31.12-0.1-pae root=/dev/disk/by-id/ata-ST9320423AS_5VH1ELJF-part6 showopts apm=off noresume nosmp maxcpus=0 edd=off powersaved=off nohz=off highres=off processor.max_cstate=1 x11failsafe vga=0x317
    initrd /boot/initrd-2.6.31.12-0.1-pae


###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title Desktop -- openSUSE 11.2 - 2.6.31.12-0.1
    root (hd0,5)
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.31.12-0.1-desktop root=/dev/disk/by-id/ata-ST9320423AS_5VH1ELJF-part6 acpi=off resume=/dev/disk/by-id/ata-ST9320423AS_5VH1ELJF-part5 splash=silent quiet showopts vga=0x317
    initrd /boot/initrd-2.6.31.12-0.1-desktop


###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe -- openSUSE 11.2 - 2.6.31.12-0.1 (desktop)
    root (hd0,5)
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.31.12-0.1-desktop root=/dev/disk/by-id/ata-ST9320423AS_5VH1ELJF-part6 showopts apm=off noresume nosmp maxcpus=0 edd=off powersaved=off nohz=off highres=off processor.max_cstate=1 x11failsafe vga=0x317
    initrd /boot/initrd-2.6.31.12-0.1-desktop


###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: floppy###
title Levyke
    rootnoverify (fd0)
    chainloader +1
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 25.02.2010 - klo:14:37
Tuossa sinun käynnistys lataajassa on paljon turhaakin.
Tee näin

Tee varmuuskopio alkuperäisestä.
Koodia: [Valitse]
su
mv /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.backup

Luo uusi tiedosto näillä arvoilla
Koodia: [Valitse]
kdesu kwrite /boot/grub/menu.lst

Liitä nämä rivit siihen tiedostoon ja tallenna

default 0
timeout 8
gfxmenu (hd0,5)/boot/message


###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title Desktop -- openSUSE 11.2 - 2.6.31.12-0.1
    root (hd0,5)
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.31.12-0.1-desktop root=/dev/disk/by-id/ata-ST9320423AS_5VH1ELJF-part6 resume=/dev/disk/by-id/ata-ST9320423AS_5VH1ELJF-part5 splash=silent quiet showopts vga=0x317
    initrd /boot/initrd-2.6.31.12-0.1-desktop

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows
    rootnoverify (hd0,0)
    chainloader +1



Tämän jälkeen koita käynnistää windows. Lisäksi poistin sen acpi=off tosta joten suspend pitäisi toimia. Tosin itselläni ainakin aika usein jää näyttö mustaksi joten ainut keino saada KDE päälle on paina ctrl+alt+del joka "tappaa" X:n ja käynnistää sen uudelleen.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 25.02.2010 - klo:19:02
Nyt vielä pari kysymystä.
Toimiiko tällä ATI Radeon HD 3200 compiz ja kuutioefekti?(Tarvitseeko ajureita?)
Asensin koko käyttiksen uudestaan, jotta saisin GNOME:n niin pitääkö laittaa uudestaan tuloste?


Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 25.02.2010 - klo:20:44
Nyt vielä pari kysymystä.
Toimiiko tällä ATI Radeon HD 3200 compiz ja kuutioefekti?(Tarvitseeko ajureita?)
Asensin koko käyttiksen uudestaan, jotta saisin GNOME:n niin pitääkö laittaa uudestaan tuloste?

Ei sinun olisi tarvinnut sitä uudestaan asentaa. Olisit voinut asentaa GNOMEn siihen KDEn rinnalle. Niin kuin nyt voit asentaa tuo KDEn jos sitä jossain vaiheessa kaipaat.

Ati toimii kyllä hyvin. Noista kuutioista en tiedä kun itse en niitä käytä.

Koodia: [Valitse]
su
zypper ar http://www2.ati.com/suse/11.2 ATI

Asenna Atin ajuri. Ja käynnistä kone uusiksi.
Koodia: [Valitse]
zypper in x11-video-fglrxG02

Tuo sama ohje pätee tuon käynnistyslataajan muokkaamiseen.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 25.02.2010 - klo:21:18
Paketti lataa normaalisti, mutta sitten tulee tällainen.

Koodia: [Valitse]
Luetaan asennuslähteiden tietoja...
Luetaan asennettuja paketteja...
Ratkaistaan pakettien riippuvuuksia...

Asennetaan seuraavat UUDET paketit:
  ati-fglrxG02-kmp-desktop x11-video-fglrxG02

2 uutta pakettia asennetaan.
Ladattavien kohteiden yhteiskoko: 21,5 MiB. Operaation jälkeen tilaa on 75,6
MiB vähemmän.
Jatketaanko? [k/e/?] (k): k
Ladataan paketti x11-video-fglrxG02-8.681-28.1.i586 (1/2), 20,6 MiB (72,5 MiB purettuna)
Ladataan: x11-video-fglrxG02-8.681-28.1.i586.rpm [valmis (211,4 KiB/s)]
x11-video-fglrxG02-8.681-28.1.i586.rpm koostetarkistus epäonnistui. Odotettiin 41755bfc14ea2dfc7501f11b8fb19bed89e42dc3, saatiin 6a5384f9e1c1a78eaabf2a0a049caa0d34613573. Jatketaanko? [kyllä/ei] (ei): k

Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 25.02.2010 - klo:21:29
Olisikohan siellä atin sivulla jotain häikkää kun tulee vaan "File not found." kun yrittää mennä tonne asennuslähdesivulle.

Kokeiles vähän myöhemmin uudestaan.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 27.02.2010 - klo:21:03
Voi hemmetti. Nyt pitäisi saada se winukka toimimaan ja pikasesti. Faija luulee, että se toimii vielä ::).
Krhm, unohdin mainita ongelmista eikä enää kehtaa.

Niin liitin siihen tiedostoon tuon, mutta kun valitsee siitä Windows niin tulee mustalla taustalla valkoista tekstiä.
Ei löydy valokuvamuistia, mutta muistelisin että siinä oli jotain tämän tyylistä ''Wrong disk format''.
(Ja sivuun vielä kysäsen, että miten find-komennon saa etsimään myös alikansioista?)
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 27.02.2010 - klo:21:56
Voi hemmetti. Nyt pitäisi saada se winukka toimimaan ja pikasesti. Faija luulee, että se toimii vielä ::).
Krhm, unohdin mainita ongelmista eikä enää kehtaa.

Niin liitin siihen tiedostoon tuon, mutta kun valitsee siitä Windows niin tulee mustalla taustalla valkoista tekstiä.
Ei löydy valokuvamuistia, mutta muistelisin että siinä oli jotain tämän tyylistä ''Wrong disk format''.
Laitappas tämä tuloste sieltä opensusen puolelta tänne
Koodia: [Valitse]
/sbin/fdisk /dev/sda -l

(Ja sivuun vielä kysäsen, että miten find-komennon saa etsimään myös alikansioista?)
find etsii automaattisesti myös alikansiot. Esim. alla oleva komento etsii *.txt tiedostoja /usr hakemistosta ja sen alikansioista
Koodia: [Valitse]
find /usr -name '*.txt'
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 27.02.2010 - klo:22:27
Kiitosta taas. Komentorivin maailma on kieltämättä ihmeellinen.
Tuloste meni jostain syystä ''mönkään''.
Koodia: [Valitse]
:~> /sbin/fdisk /dev/sda -l
Laitetta /dev/sda ei voi avata
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 27.02.2010 - klo:22:55
Kiitosta taas. Komentorivin maailma on kieltämättä ihmeellinen.
Tuloste meni jostain syystä ''mönkään''.
Koodia: [Valitse]
:~> /sbin/fdisk /dev/sda -l
Laitetta /dev/sda ei voi avata


Entäpä roottina. Toimiiko tämä?
Koodia: [Valitse]
su
/sbin/fdisk /dev/sda -l
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 27.02.2010 - klo:23:11
Toimii! Olisi pitänyt arvata..

Koodia: [Valitse]
# /sbin/fdisk /dev/sda -l

Levy /dev/sda: 320.1 Gt, 320072933376 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 38913 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
Levyn tunniste: 0x92c4017d

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda1               1           1         992+  42  SFS
Osion 1 loppu ei ole sylinterin rajalla.
/dev/sda2               1          39      307200   42  SFS
Osion 2 loppu ei ole sylinterin rajalla.
/dev/sda3              39       32360   259618104   42  SFS
/dev/sda4   *       32361       38913    52636972+   f  W95 Laaj (LBA)
/dev/sda5           32361       32622     2104483+  82  Linux-sivutus / Solaris
/dev/sda6           32623       35148    20290063+  83  Linux
/dev/sda7           35149       38913    30242331   83  Linux
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 27.02.2010 - klo:23:35
Toimii! Olisi pitänyt arvata..

Koodia: [Valitse]
# /sbin/fdisk /dev/sda -l

Levy /dev/sda: 320.1 Gt, 320072933376 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 38913 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
Levyn tunniste: 0x92c4017d

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda1               1           1         992+  42  SFS
Osion 1 loppu ei ole sylinterin rajalla.
/dev/sda2               1          39      307200   42  SFS
Osion 2 loppu ei ole sylinterin rajalla.
/dev/sda3              39       32360   259618104   42  SFS
/dev/sda4   *       32361       38913    52636972+   f  W95 Laaj (LBA)
/dev/sda5           32361       32622     2104483+  82  Linux-sivutus / Solaris
/dev/sda6           32623       35148    20290063+  83  Linux
/dev/sda7           35149       38913    30242331   83  Linux
Jostain syystä olet onnistunut muuttamaan nuo windows osioiden tyypit SFS. Lisäksi tuo sinun /dev/sda1 on jotenkin pielessä. Osio alkaa ja loppuu samaan sylinteriin.

Minusta tuon /dev/sda1 osion voit poistaa osiontityökalulla.

Voit yrittää vaihtaa osion tyyppiä osioille /dev/sda2 ja /dev/sda3.
Tätä voit siis kokeilla omalla vastuullasi. Itse en ole tuollaista koskaan joutunut tekemään joten en voi luvata että toimii.

Koodia: [Valitse]
fdisk /dev/sda

Tämän levyn sylintereiden määräksi on asetettu 38913.
Siinä ei ole mitään vikaa, mutta se on suurempi kuin 1024, ja voi
tietyissä kokoonpanoissa aiheuttaa ongelmia seuraavissa tapauksissa:
1) käynnistyksessä ajettavat ohjelmat (esim. LILOn vanhat versiot)
2) muiden käyttöjärjestelmien käynnistys- ja osiointiohjelmat
   (esim. DOS FDISK, OS/2 FDISK)

Komento (m antaa ohjeen): t
Osionumero (1-4): 2
Heksakoodi (L listaa koodit): L

 0  Tyhjä          24  NEC DOS         81  Minix/vanha Lin bf  Solaris
 1  FAT12           39  Plan 9          82  Linux-sivutus / c1  DRDOS/sec (FAT-
 2  XENIX root      3c  PartitionMagic- 83  Linux           c4  DRDOS/sec (FAT-
 3  XENIX usr       40  Venix 80286     84  OS/2 kätketty  c6  DRDOS/sec (FAT-
 4  FAT16 <32M      41  PPC PReP Boot   85  Linux laajennet c7  Syrinx
 5  Laajennettu     42  SFS             86  NTFS-osioryhmä da  ei-tied.järj.
 6  FAT16           4d  QNX4.x          87  NTFS-osioryhmä db  CP/M / CTOS / .
 7  HPFS/NTFS       4e  QNX4.x 2:s osio 88  Linux teksti    de  Dell Utility
 8  AIX             4f  QNX4.x 3:s osio 8e  Linux LVM       df  BootIt
 9  AIX käynnistet 50  OnTrack DM      93  Amoeba          e1  DOS access
 a  OS/2 Alkulatauk 51  OnTrack DM6 Aux 94  Amoeba BBT      e3  DOS vain luku
 b  W95 FAT32       52  CP/M            9f  BSD/OS          e4  SpeedStor
 c  W95 FAT32 (LBA) 53  OnTrack DM6 Aux a0  IBM Thinkpad -v eb  BeOS-tied.järj
 e  W95 FAT16 (LBA) 54  OnTrackDM6      a5  FreeBSD         ee  GPT
 f  W95 Laaj (LBA)  55  EZ-Drive        a6  OpenBSD         ef  EFI (FAT-12/16/
10  OPUS            56  Golden Bow      a7  NeXTSTEP        f0  Linux/PA-RISC b
11  Kätketty FAT12 5c  Priam Edisk     a8  Darwin UFS      f1  SpeedStor
12  Compaq-diagnost 61  SpeedStor       a9  NetBSD          f4  SpeedStor
14  Kätketty FAT16 63  GNU HURD tai Sy ab  Darwin boot     f2  DOS-toisio
16  Kätketty FAT16 64  Novell Netware  af  HFS / HFS+      fb  VMware VMFS
17  Kätketty HPFS/ 65  Novell Netware  b7  BSDI fs         fc  VMware VMKCORE
18  AST SmartSleep  70  DiskSecure Mult b8  BSDI sivutus    fd  Linux raid auto
1b  Kätketty W95 F 75  PC/IX           bb  Kätketty Boot  fe  LANstep
1c  Kätketty W95 F 80  Vanha Minix     be  Solaris boot    ff  BBT
1e  Kätketty W95 F
Heksakoodi (L listaa koodit): 7

komento (m antaa ohjeen): w
Osiotaulua on muutettu!

Kutsutaan osiotaulun uudelleen lukeva ioctl().

VAROITUS: Osiotaulun uudelleenluku epäonnistui, virhe 16: Laite tai resurssi varattu.
Ydin käyttää edelleen vanhaa taulua. Uusi taulu tulee käyttöön seuraavassa
käynnistyksessä, tai ajamalla partprobe(8) tai kpartx(8)
Synkronoidaan levyt.



Tälläseltä se näyttää minulta
Koodia: [Valitse]
fdisk /dev/sda -l

Levy /dev/sda: 320.1 Gt, 320072933376 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 38913 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
Levyn tunniste: 0x92c4017d

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda1               1          39      307200    7  HPFS/NTFS
Osion 1 loppu ei ole sylinterin rajalla.
/dev/sda2              39       18307   146737152    7  HPFS/NTFS
/dev/sda3           18307       18568     2097152    c  W95 FAT32 (LBA)
/dev/sda4   *       18570       38913   163413180   83  Linux
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 28.02.2010 - klo:00:02
Vaihdoin tiedostotyyppiä. Kokeillaan uudestaan GRUB:in muokkausta
Koodia: [Valitse]
/sbin/fdisk /dev/sda -l

Levy /dev/sda: 320.1 Gt, 320072933376 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 38913 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
Levyn tunniste: 0x92c4017d

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda2               1          39      307200    7  HPFS/NTFS
Osion 2 loppu ei ole sylinterin rajalla.
/dev/sda3              39       32360   259618104    7  HPFS/NTFS
/dev/sda4   *       32361       38913    52636972+   f  W95 Laaj (LBA)
/dev/sda5           32361       32622     2104483+  82  Linux-sivutus / Solaris
/dev/sda6           32623       35148    20290063+  83  Linux
/dev/sda7           35149       38913    30242331   83  Linux
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 28.02.2010 - klo:00:13
Taas tuli virhe mutta tällä kertaa älysin kirjoittaa sen paperille
Koodia: [Valitse]
error13:Invalid or unsupported program
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 28.02.2010 - klo:05:10
Taas tuli virhe mutta tällä kertaa älysin kirjoittaa sen paperille
Koodia: [Valitse]
error13:Invalid or unsupported program

Muokkaa tätä riviä sieltä /boot/grub/menu.lst tiedostosta


###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows
    rootnoverify (hd0,1)
    chainloader +1




EDIT: Jos ei auta niin kokeile vielä mennä Yast --> Käynnistyslatain
ja valitse oikeasta alareunasta Muu --> Ehdota uutta määritystä

Josko tuo osaisi lisätä sen windows:n sinne sitten...
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 28.02.2010 - klo:13:08
Se toimii! Vihdoin. Kiitos kaikesta avusta.
Vielä pakko kysyä kun googlella ei mitään meinaa löytyä,
niin voiko Linuxista saada energiatehokkaampaa kuin Windowsista?

Ilman mitään kovin kummallisia taikoja.
Windowsilla akku kestää nyt noin 3h 30min ja linuxilla nipin napin 2 tuntia.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 28.02.2010 - klo:14:13
Se toimii! Vihdoin. Kiitos kaikesta avusta.
Vielä pakko kysyä kun googlella ei mitään meinaa löytyä,
niin voiko Linuxista saada energiatehokkaampaa kuin Windowsista?

Ilman mitään kovin kummallisia taikoja.
Windowsilla akku kestää nyt noin 3h 30min ja linuxilla nipin napin 2 tuntia.
Kyllä linuxin pitäisi vähintäänkin samaan pystyä kuin windows. Tarkoitatko tuolla akun kestolla yhtäjaksoista käyttöä vai millaisesta käytösät on kyse kun vertaat noita kestoja?
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 28.02.2010 - klo:19:39
Yhtäjaksoista käyttöä. Linuxin kanssa kone kuumenee myös kummasti ja tuuletin ujeltaa.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 28.02.2010 - klo:19:53
Yhtäjaksoista käyttöä. Linuxin kanssa kone kuumenee myös kummasti ja tuuletin ujeltaa.

Onkohan sinulla vielä se acpi=off siellä käynnistyslataajassa?
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 28.02.2010 - klo:20:17
Yhtäjaksoista käyttöä. Linuxin kanssa kone kuumenee myös kummasti ja tuuletin ujeltaa.

Onkohan sinulla vielä se acpi=off siellä käynnistyslataajassa?


Avasin menu.lst geditillä eikä sitä siellä näkynyt.

EDIT:Aina välillä puuhaillessa tulee vastaan ''Lupa evätty''.
Mistä tämä johtuu. Ei väliä vaikka olisi ''Superuser''
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7 ->Lin wähäwirtanen www.lesswatts.org
Kirjoitti: askoin - 28.02.2010 - klo:22:05
hakusanaks Powertop ja aiheen liittyy C-states ja P-states (koskee vissiin vain AMDta)
Uusin Easylinux.de kirjoitti aiheesta pari aukeemaa, mutta saksaksi.
Tietty sitten alikellotus ja alivoltit...
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Panum - 19.03.2010 - klo:18:52
Onko tähän puhina ongelmaan löydetty jo korjaus? Huomasin itsellä saman ongelman. Kone on hp compaq presario  cq61. Vanhassa koneessa kone puuskutti winukka puolella huommattavasti kovemmin kuin linuxin puolella.
linux on mulla kaikkea käyttöä varten ja winukka vain cadia varten nän winukka pysyy kuosissaan.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Tomppa59 - 27.03.2010 - klo:21:31
En ainakaan itse ole löytänyt ratkaisua.. Kone kuumenee aivan uskomattoman paljon.
Ei pelkästään openSUSE:lla vaan kaikilla distroilla joita olen tähän asti koettanut.
Pakko käyttää Windowsia kun ei tuota ääntä kestä.
Ja en ole vieläkään saanut nuita ATI:n ajureita asennettua.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Panum - 29.03.2010 - klo:15:37
No perhana, itse epäilen että juuri tuo atin ajureiden puute voisi kenties aiheuttaa tämän. Kun pistää konsoliin top ja hääräilee hetken aikaa työpöydällä niin xorg imasee cpu:sta jopa 66%.Itse oon käyttäny linuxia jo yli kymmenen vuotta eikä oo ollu vastaavia ongelmia. Nyt tulee käytettyä sitten tuota seiskaa, joka muuten on paras käyttämäni winukka. Olen vaan jo niin tottunut linuxiin ettei viitteis millään käyttää winukkaa.

ps. saakohan windowsiin jostain ilmaisen guitar pro ohjelman kuten linuxin tuxguitar? vai pitääkö asentaa kohta winukan päälle linux emulaattori jotta voisin jatkossakin käyttää em ohjelmaa :)
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 29.03.2010 - klo:15:46
Itselläni ei ollut ongelmia asentaa ATI:n ajureita kyseiseen koneeseen.
Kannattaa koittaa vielä poistaa kaikki ATI:n paketit jo koille asentaa uudelleen.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Panum - 29.03.2010 - klo:16:06
mulla ainakaan ei tuo ajurien asennus onnistu millään vaikka kuinka ohittaa jne. Suoraan run tiedostona onnistu mutta se hiiren nuoli jäi uupumaan. Näistä kirjoittelin työpöytätehosteet otsikon alla. sitä en sitten tiedä auttaisko jos laittaisi 32 version 64 tilalle näin vois käyttää toista ajuriakin.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 29.03.2010 - klo:19:59
mulla ainakaan ei tuo ajurien asennus onnistu millään vaikka kuinka ohittaa jne. Suoraan run tiedostona onnistu mutta se hiiren nuoli jäi uupumaan. Näistä kirjoittelin työpöytätehosteet otsikon alla. sitä en sitten tiedä auttaisko jos laittaisi 32 version 64 tilalle näin vois käyttää toista ajuriakin.
Joo itselläni on kanssa tuo 32bittinen asennettuna.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Panum - 29.03.2010 - klo:21:22
Mites nuo 32 ja 64 eroaa noin käytössä? Kannattaako asennella uusiks?
Pientä lisä infoa: Kun ei tee mitään ihmeellistä niin xorg käyttää sellasen 7% cpu
                   Kun katsoo youtube videoita niin xorg vie sellaset 60%
                   Kun oikeen kunnolla rasittaa työpöytää heiluttelemalla ikkunoita eri työpöytien välillä jne niin se         
                    nappaa jopa 90% (ei mitään erityisen raskasta päällä)
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: harmie - 29.03.2010 - klo:22:18
Mites nuo 32 ja 64 eroaa noin käytössä? Kannattaako asennella uusiks?
No periaatteessa 64 bittinen on nopeampi joissain ympäristöissä, mutta tälläisessä halpisläppärissä kotikäytössä et kyllä eroa huomaa.

32/64 bittisen väillä ei voi vaihdella vaan sinun tulee asentaa openSUSE uusiksi jos haluat sen vaihtaa 32 bittiseksi.

Aikaisemmin oli joitain sevelluksia esim flash jota ei ollut 64 bittisenä saatavavilla, mutta enää ei taida olla mitään isompia puutteita.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Panum - 08.04.2010 - klo:19:22
Ilmeisesti atin ajurit on korjattu! Ja nyt asennettu, työpöytäkuutio ei edelleenkään toimi eikä ne heiluvat ikkunat. MUTTA turha puhina on vähentynyt ja X vie murto osan cpu% entiseen verrattuna
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: Samuel - 11.07.2012 - klo:13:19
Voiko Windows 7:n poistaa kokonaan ja asentaa tilalle openSUSE 12.1 ?
Mikä on kätevin menettely.
Kysymyksessä on tuollainen HP Compaq 615 läppäri. Ja Tavoitteena on tehdä siitä kone, mitä wintoosa ei enää rasita.
Otsikko: Vs: HP Compaq 615 Windows 7
Kirjoitti: jmp - 11.07.2012 - klo:17:21
Laita o0penSUSEn levy sisään ja aloita asennus, valitse Uusi asennus ja käytä asiantuntija valintaa ja käytä asennukseen koko kiintolevy.
Tai alusta kiintolevy ja asenna sitten openSUSE.