openSUSEa suomeksi

Muut => Yleinen keskustelualue => Aiheen aloitti: juippis - 06.01.2007 - klo:13:01

Otsikko: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: juippis - 06.01.2007 - klo:13:01
Kyllä se nyt on niin, että Kickoff on maineensa arvoinen kapistus. Olen viettänyt kaksi päivää katsellen Betterdesktopin videoita:
http://www.betterdesktop.org/wiki/index.php?title=Data

Voi että... kaikkea sitä on tultu nähtyä. Ihmisillä, jotka tekivät testiä käyttäen vanhaa KDE:a ja sen valikoita, kesti joissain tehtävissä todella kauan. Tajusin noita katsellessani, että KDE:n vanha valikko todellakin oli melko sekava. Samat tehtävät Gnomella tehtynä kesti kaksi kertaa vähemmän.

Tutkin Kickoffia ja siinä on aika hyvin otettu huomioon noiden videoiden tuoma tieto. Betterdesktop on siis saavuttanut jotain.

Karuimmissa videoissa nähtiin miehen repivän itseltään hiuksia päästä ja naisen itkemässä. Miksi en ole koskaan ajatellut, että helpoimmatkin tehtävät saattavat olla joillekin toisille vaikeita? Ei sitä noin vain tajua.

Kuitenkin: Jos asennatte vanhemmillenne distroa, niin
a) Laittakaa Gnome. Tai näyttäkää ainakin hieman KDE:a, jos meinaatte sen laittaa
b) työpöydälle paljon pikakuvakkeita, pätee myös KDE:ssa
c) Sanokaa, että tämä ei ole Windows. Beagle-hakutoiminnosta pikakuvake työpöydälle myös nimellä "Etsi", eikä "Beagle"
d) Yrittäkää nimetä ohjelmat kuten ne olisi Windowsissa, esimerkiksi Firefoxin työpöytäkuvakkeen nimeksi voisi laittaa "Internet", ja Bansheen "Musiikkisoitin"

Nämä nyt on vain omia ehdotuksiani. Mitäs mieltä te olette? Oletteko asentaneet vanhemmillenne tai kavereillenne distron ja huomanneet, että he joko ymmärtävät siitä jotain tai ei ymmärrä mitään? Mitä teitte?
Minä en ole.
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: harmie - 06.01.2007 - klo:13:44
Itse olen suosiolla jättäytynyt sukulaisten mikrotuki tehtävistä.
Joskus menin sen virheen tekemään ja puhelin tukena sai olla jatkuvasti ja kyseessä oli Suomen kielinen Windows.

Mutta sen kyllä allekirjoitan, että on vaikee ymmärtää "vanhuksia" / muuten vähemmän tietokonetta käyttäneitä ihmisia kun jotkut asiat on itselle vaan niin itsestään selviä.

Kun yrittää neuvoo niin ei vaan oikein osaa vääntää sitä rautalankaa oikeelle mutkalle...

Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: arijoutsi - 06.01.2007 - klo:17:17
Mulla oli ja on vieläkin tuota jonkinverran tuota tukea win käyttäjille. Lähinnä sukulaisille ja tutuille. Pari vuotta sitten ilmoitin, että nyt maksaa 25 eetua tunti, ota tai jätä  ;D Tosin kyllä selitin että mistä sitä tietoa saa ja samalla suosittelin Linuxia. Pari yrittäjää tarttu tilaisuuteen ja muutama muu on "harjoittelemassa" Linuxia. Tuo ikä ei tosiaankaan ratkaise mitään. Olen käynyt opettamassa ihmisiä tietokoneen käyttöön ja niissähän oli Windows. Ihan sama vaikka olis ollut Linux tai vaikka mäkki. Opetus kuitenkin piti alkaa alkaa ihan alusta, eli siitä kuinka hiiri toimii. Tässä vaiheessa on ihan sama mikä käyttis on. Ihan off topiccina, minä olin jo täyttänyt 45 kun vasta näin "livenä" ekan tietokoneen. Nyt ollaan jo eläkkeellä. Täytys varmaan vaihtaa nickki fossiili 2  :D
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: juippis - 06.01.2007 - klo:22:10
Hehheh.

Tosiaan, voihan sekin olla, että testeissä olleet nuoremmat tekijät olivat jo tuttuja tietokoneiden kanssa, kun keski-ikäiset ja siitä vanhemmat ei. Ei tietenkään voi olettaa, että kukaan olisi seppä syntyessään.
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: guest53 - 07.01.2007 - klo:08:03
Kun yrittää neuvoo niin ei vaan oikein osaa vääntää sitä rautalankaa oikeelle mutkalle...
Minä olen koettanut neuvoa 6 vuotta vanhempaa systeriä. Ei tuu mitään ... syy lienee, että olen pikkuveli. Siskollani on tallessa vanha päiväkirja vuodelta 1940: "Opetin tänään Heikkiä hiihtämään. Se meni oikein hyvin."

Nyt minä olen tehnyt hänelle yksinkertaisia harjoitustehtäviä, jotta hän oppisi perusasiat (esimerkiksi mitä merkitsevät - x neliö ikkunan oikeassa yläkulmassa, mikä on toimintanäppäin F1 jne.)  Ei tee niitä, "kun ovat tylsiä". Tylsän pikkuveljen tekemiä :P

PS: Oikein mielelläni etäneuvon muita kalkkiksia, jos osaavat edes käyttää mailia ja/tai skypeä ettei tule puhelinkuluja. Ottakaa yhteyttä. Referenssit: sisar :'(
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: Komeetta - 16.01.2007 - klo:21:22
No huhhahhei, Komeetalla on vuosirenkaita tuolta -50 luvulta lähtien ja hyvin lujaa menee. Aloitin *.nix ohjelmien käytön -70 luvulla suuren keskusvaraston tietojenkäsittely vastaavana ja softana/koneena oli IBM AIX eli alan kielellä "pannu". Kaikki syötteet komentoriviltä ja käyttöliittymät oli varhaisien Dos Shellien kaltaisia viivalaatikoita ja valkoisia viivoja sekä kirjaimia mustalla pohjalla. -80 luvun alussa tuli Sunin koneet ja Unix, ja siinä oli jo "klassikko" FWM eli Frame Works Manager työpöytä ja Wintoosa 2.0 tasoinen grafiikka. Siinä duunissa kerkesin olla siihen asti kun Solariksen varhaisia versioita alettiin ajaa sisään.

Siihen loppuivat tietotyöläisen ura sillä erää, yhdessä vaiheessa kun mikrot tuli Suomeen (-83 Mikromikko) hankin joltiseltaankin -87 Toshiban 286 kannettavan joka oli silloin Ihme masiina 16Mhz prossun ja yli Megan muistilla sekä 20Mb kovolla. Sillä leikin kotona ja vähän tein mukana tulleella Dos 4.0 ja Ms Worksilla jotain hommiakin. -95 vuoden vaiheilla aloin kuulla ensi kertaa Linuxista ja sen tekijästä ja taisin Toshiballani imuroida ulkoisen modeemin avulla funetin purkista mustaakseni en ihan ensimmäisen kernelin sorsia. Ihmettelin sitä ja nyysseistä lueskelin siitä lisä tietoja ihan Amerikkoja myöten. Kun 1.X versioita alkoi tulla melkein kuukausittain päivitettynä hankin ensimmäisen jolla kokeilin muistinhallintaa ja kiintolevyn ohjausta sekä vertailin sitä "pannu aikoihin". Tuntui kotoisalta ja kun Redhat julkaisi muistaakseni 5.0 version olin jo täysillä mukana, Slackware rikkoi jossain vaiheessa rintamaa ja Debian, sitten taas jatkui lacrosse hatun seuraaminen

Tällä hetkellä opetan Linuxia, sekä teen romuista ihmisille koneita Linuxilla, olen osittain jo eläkkeellä ja autan kyllä kaikkia apua tarvitsevia. Wintoosa puoli on hallussa siltä osin että sen konfaaminen onnistuu aika pitkälle sekä monien ongelmien ratkaisu. Itse kirjoittamallani ohjelmalla jolla murtaudutaan jumiutuneen wintoosan sisään olen saanut monet pullakahvit ja monttuauki hetket kokea.

Kaikki vehkeet mitä tänä päivänä on, ne ovat kuin eri planeetalta mitä silloin kun Komeetta ensi kertaa sormensa näppikselle laski. ;)


Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: guest141 - 17.01.2007 - klo:02:31
Niimpä että ei se ikään niin katso, vaikkakin tietokone mielletään useammin nuoren kuin vanhan sukupolven työskentely-välineeksi jne, vaikka myös omassa tapauksessa täytyy itse kiitellä omaa isää joka on neuvonut kaiken minkä tänäpäivä tiedän koneista ja linuxista (jälkimmäisestä en siis vielä paljoa).
Ei olisi tätä tietämystä ja ei kaverien neuvominen olisi helppoa :D ellei minulle olisi isä joskus opettanut kaikkea mahdollista, että kyllä ne vanhemmatkin ihmiset osaa näitä tietokoneita käyttää, ja eikös Stallmankin ole jo reilusti yli viidenkymmenen ja silti vielä jaksaa :) , (hatun-nosto atk-veteraaneille).
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: Komeetta - 17.01.2007 - klo:16:52
Puhumattakaan Ken Thompsonista ja Dennis Ritchiestä jotka loivat Unixin jonka myötä syntyi kokonaan se maailma (C kieli) josta ponnistaa niin Stallman kuin Linus ja myös Microsoft...Puhumattakaan muista miljoonista tekijöistä ympäri maailman.
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: juippis - 18.01.2007 - klo:23:55
Totta, korjasinkin tämän osittain tokassa postauksessani:
http://opensuse.fi/keskustelu/index.php?topic=255.msg1589#msg1589

Mutta voidaan olettaa, että nykyään vuosiluokka -88 -> on lähestulkoon pakolla koskenut tietokoneisiin jollakin tapaa (esimerkiksi koulussa), kun sitä vanhemmille tietokoneet voivat olla oma juttunsa. Tietenkin on näitä jo melko vanhoja ihmisiä, jotka tietävät tietokoneen toiminnasta enemmän kuin tämän keskustelualueen käyttäjät yhteensä. Sinne pyritään ;-)

Mutta tarkoitin lähinnä ihmisiä, jotka ovat tottuneet vain Windowsiin tai eivät ole käyttäneet tietokoneita ollenkaan, että heitä pitäisi hieman opastaa openSUSEn kanssa, eikä vain jättää tilannetta sikseen ja olettaa että he osaavat.
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: mikko1200 - 19.01.2007 - klo:10:15
Nykyisin eläkkeellä oleva äitini käytti aikanaan tietokonetta työssään joten ihan puhtaalta pöydältä ei tarvinnut lähteä liikkeelle. Suorittipa hän "tietokoneen ajokortinkin" vielä vanhoilla päivillään.
Mikä käyttis työpaikalla oli, sitä en edes tiedä. Veikkaan että joku Windows. Windowsilla se ajokorttikin suoritettiin. Muutamia vuosia sitten hän hommasi kotikoneen jossa pyöri Win98SE. Kevyessä vähäisessä käytössä silläkin pärjäili joten kuten. Thunderbird, Firefox, Skype ja toimisto-ohjelmat oli käytössä.
Ostin sitten itse uuden koneen pari vuotta sitten. Tarvitsin näet lisää tehoja kun piti päästä pelaamaan autopelejä. Ja yleensäkin saada edes XP pyörimään. Vanha koneeni kun ei enää vastannut 2000-luvun vaatimuksiin.
No, vanha kone meni sitten äidilleni. Se oli kuitenkin aivan eri luokkaa kuin hänen edellinen 200MHz Pentium. Koneessa pyöri vielä hetken aikaa Win98SE, mutta ei kovin vakaasti. Tällä välin olin tarpeeksi monta kertaa formatoinut C-aseman omassa koneessani ja päätin kokeilla jotain muuta. Suse 9.1 oli sen hetkinen ratkaisuni asiaan.
Syksyllä 2005 sitten vihdoin sanoin äidilleni että vaikka kotona on mukava vierailla, eikä matkakaan ole pitkä en silti jaksaisi ravata siellä kokoaikaa Windowsia elvyttämässä. Mitäs jos otetaan se pois ja laitetaan Linux? "Laita vaan." sanoi äite ennen kuin ehdin edes kunnolla selitellä että on pääosin ihan samat ohjelmat kuin kuin mitä olet aiemminkin käyttänyt jne jne.
Aluksi jätin Windowsinkin koneeseen, mutta koska sillä ei ollut enää mitään käyttöä poistin sen ja koneeseen jäi pelkästään Suse 10.0.
Romukone heräsi uuteen eloon uuden käyttiksen myötä ja pelaa riittävän sukkelasti. On pelannut nätisti kohta 1½ vuotta. Ongelmaakin on ollut mutta ne ovat olleet meikäläisestä johtuvia (onneksi postilista ja tämä foorumi ovat auttaneet). Itse kone ja käyttis eivät ole oireilleet.
Työpöytä ympäristöksi laitoin KDE:n. Ajattelin sen olevan Windowsiin tottuneelle tutuin kun kaikki jutut on samoissa paikoissa. Sillä nyt sitten ei ollut loppujenlopuksi mitään väliä, sillä se mitä ei ole suurena kuvakkeena työpöydällä, sitä ei ole. Itse siirtyminen Windowsista Linuxiin ei ollut mikään ongelma.
Jaarittelin tässä vaikka mitä, mutta varsinainen pointti on seuraava:
-Vanhemmille, tai sanotaan mieluummin tietokoneen käyttöön tottumattomille ikään katsomatta, työpöydälle suuret selkeät kuvakkeet vain ja ainoastaan niistä ohjelmista joita käytetään. Kaikki muu "piiloon" sekoittamasta.
-Kaikki mikä on mahdollista ja järkevää saada toimimaan automaattisesti tulee laittaa toimimaan automaattisesti. Homma etenee omalla painollaan kohti monipuolisempaa käyttöä jos etenee.
 Ja tästä päästiinkin vielä viimeiseen tarinaan. Siinä vaiheessa kun Windows poistettiin ja koneeseen tehtiin puhdas Suse asennus, äitini teki sen ihan itse(!) Tämä on mukava fakta vetää esiin aina kun joku sanoo että Linuxit on niin hankalia käyttää että en ole ikinä viitsinyt edes kokeilla. Asentaminenkin on niin vaikeaa ettei sitä osaa kukaan. Tuohon väliin kun kertoo edellä mainitun faktan, on wanna-be asiantuntijoilla naama punaisena.
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: Komeetta - 19.01.2007 - klo:16:43
Vanhemmat ja nuoremmatkin Linux ensi tutustujat kyselevät usein, millainen se Firefox on ja miten luen sähköpostin sillä jne. Monille on rautalangasta väännettävä, että ne on ihan samanlaisia kun winkkarissa ja se postin luku portaali postista käy kuten ennenkin. Ikäihmisille tuntuu olevan tärkeimpiä juttuja se klassinen "laskun maksu ja vähän sitten jotain uutisia". Heitä on jotenkin parempi ohjata Linuxiin kun keski-ikäisiä jotka ovat saaneet Windows rokotteen tavalla tai toisella.
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: guest202 - 04.02.2007 - klo:10:38
Tämä openSUSE 10.2 on aivan loistava !!!!! Ennen koneessa oli win98SE ja aina ongelmia ;D
Itse olen jo eläkeikäinen enkä ymmärrä tietokoneista juuri mitään , mutta SUSEn asennus onnistui
yllättävän helposti.Jopa multimedia (videot/musiikki)sain toimimaan helpommin kuin win98SE:ssä.
Näistä sivuista oli suuresti apua (asennuslähteiden lisäys ym.)
Nyt tässä vanhassa koneessa (633 Mhz) on vain SUSE ja sillä onnistuu kaikki mitä tarpeen esim.
Digikuvien muokkaus ja tallennus CD/DVD:lle....puhumattakaan "Nettikäytöstä) amule,skype,ym  ::)
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: arijoutsi - 04.02.2007 - klo:14:46
Meitä eläkeläisiä rupee oleen täällä kohta enemmistö. Jää noi klopit kohta sivustakatsojiks ;D
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: guest141 - 07.02.2007 - klo:19:41
No joo, pääsyy varmaan (oma mielipiteeni) miksi linux:ia käyttää yleensä vanhemmat ihmiset löytyy siitä että nuoret tykkäävät käyttää enemmän "kuluttaja tyylistä" windowsia jossa klikkailemalla saa lähes kaiken tehtyä ja vieläpä helpommin, kun ei olla teksti tilassa totuttu mitään paljoa tekemään :D. Huomasin itsekkin kun pikkuveljeä opastin hieman komentotulkkia käyttämään.
Vaikka itse sanonkin varsinkin näin nuorena niin on tämä linux parempi kuin "klik klik" windows :D , ja onneksi nuorempi veljenikin on oivaltanut sen.
Nuorten tottumuksista ja siitä miten tai mihin käytetään konetta johtuu luultavasti  vanhempien ihmisten enemmistö linux puolella,  vaikka toivottavasti sekin muuttuisi tulevaisuudessa, että nuoremmatkin kiinnostuisivat vaikka nyt linux käyttäjänä sanonkin. :)
Otsikko: Vs: openSUSE vanhemmille ihmisille
Kirjoitti: presidentti - 07.02.2007 - klo:22:44
Eipä näissä uusissa jakeluissa enää paljoa tarvi tekstitilassa käydä. Ja menkööt muut minun puolestani massan mukana, mun mielestä on paljon kivempi linukkaa käyttää kuin winukkaa.