openSUSEa suomeksi
openSUSE => Asennus ja käyttö => Aiheen aloitti: guest857 - 20.04.2016 - klo:21:43
-
Hei!
Ongelmana on etten saa grubia pelittämään. Asennuksen jälkeen ei boottaa kumpaankaan järjestelmään. Taustaa: Tumbleweedin rinnalle on asennettu windows 10 seiskan tilalle. Menetin grubin ja boottasin livelevylla sekä asensin grubin uudelleen. Nyt homma päättyy seuraavasti.
Kun koneen käynnistää näytölle tulee:
Grub loading..
Welcome to GRUB
ja homma jää siihen. Olen yrittänyt asentaa gubia MBR:lle ja juureen, mutta tuloksetta. Neuvot kelpais ::)
Kone 32bit ja BIOS löytyy.
fdisk -l
Disk /dev/sda: 149,1 GiB, 160041885696 bytes, 312581808 sectors
Units: sektorit of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x00067044
Laite Käynnistettävä Alku Loppu Sektorit Koko Id Tyyppi
/dev/sda1 2048 1026047 1024000 500M 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 1026048 131702783 130676736 62,3G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 131702784 312580095 180877312 86,3G f W95 Laaj (LBA)
/dev/sda5 131704832 135925759 4220928 2G 82 Linux-sivutus / Solaris
/dev/sda6 135927808 198836223 62908416 30G 83 Linux
/dev/sda7 198838272 312561663 113723392 54,2G 83 Linux
-
Itse jouduin vastaavassa tilanteessa viikko sitten asentamaan koko susen uudestaan, kun susen levyllä ei ole pitkään aikaa ollut sitä automaattista korjaustoimintoa jolla 10 version kanssa monesta ongelmasta selvisin. :(
Mulla ongelmat alkoi siitä kun siirsin grub2:n juurikin sinne mbr:n, nyt se on taas juuriosiossa ja kaikki toimii, kunhan jaksaisi TAAS asentaa kaikki ohjelmat takaisin.
-
Missäs kohdissa sulla on täpät siellä grubin asetuksissa toimivassa kokonpanossa jos Yastilla katsot? Ei olis hinkua koko projektin uusimiseen kyllä mullakaan :D
-
Hups, mulla onkin nyt grub2-efi käytössä ja toimii :)
liite kuvissa asetukset ja nelos kuvassa ilman efiä olleet asetukset
Muokkaus: eli ei toimi enää ilman tuota efiä ? no ei haittaa...
-
kunhan jaksaisi TAAS asentaa kaikki ohjelmat takaisin.
Onkohan miun mielikuva jotain "markkina" miesten huttua, mut eikös asennuksesta voi tehdä jonkunsortin asennustiedoston jolla voi asentaa samanlaisen paketin monelle koneelle. Jos mielikuva on oikea, niin oishan se kiva tietää miten tapahtuu. Tosin käyttistä uudempaan päivittäessä siitä ei kauheesti hyötyä oo. Onneks riittää ohjelmien asennus, ettei tarvii asetuksiakin viritellä.
-
Järjestelmästä saa tehtyä kopion xml-tiedostoon allaolevalla komennolla. Tämä luo tiedoston /root/autoinst.xml jonka voi sitten asennuksen yhteydessä syöttää grubissa autoyast=xxx
Tämä xml-tiedosto sisältää järjetelmän asetuksia palomuurisäännöistä lähtien.
su
yast2 clone_system
Jos taas haluaa pelkästään aina palauttaa samat asennetut paketit riittää kun menee yastissa paketinhallinitaan ja sieltä "File -> Export" ja sitten kun haluaa palauttaa samat paketit niin "File -> Import" (en muista miten on suomennettu)
-
Disklabel type: dos
Omakohtaista kokemusta minulla ei ole, koska käytän Windows 10:tä VirtualBoxissa, mutta ainakin Leap 42.1:n julkaisutiedoissa on mainittu ongelmasta koskien näitä vanhoja osiointeja. Laitan sen tähän alle lainauksena, koska et varmaankaan pääse sitä itse lukemaan.
1.3. UEFI, GPT, and MS-DOS Partitions
Together with the EFI/UEFI specification, a new style of partitioning arrived: GPT (GUID Partition Table). This new schema uses globally unique identifiers (128-bit values displayed in 32 hexadecimal digits) to identify devices and partition types.
Additionally, the UEFI specification also allows legacy MBR (MS-DOS) partitions. The Linux boot loaders (ELILO or GRUB2) try to automatically generate a GUID for those legacy partitions, and write them to the firmware. Such a GUID can change frequently, causing a rewrite in the firmware. A rewrite consist of two different operation: removing the old entry and creating a new entry that replaces the first one.
Modern firmware has a garbage collector that collects deleted entries and frees the memory reserved for old entries. A problem arises when faulty firmware does not collect and free those entries; this may end up with a non-bootable system.
The workaround is simple: convert the legacy MBR partition to the new GPT to avoid this problem completely.
En tiedä voiko osiointia enää muuttaa GPT:ksi, mutta tulevia asennuksia varten...
Lisäksi huomasin nyt, että sinulla ei yhdessäkään osiossa ole käynnistyslippua (boot flag). Käsittääkseni ainakin Windows vaatii sen käynnistyäkseen.
-
Kiitoksia tiedoista! Eli järjestelmäni vaatii siis levyn tyhjentämisen kokonaan että saan uudenaikaisen osiotaulun. :o Asennus savotta siis edessä.
Lisäksi huomasin nyt, että sinulla ei yhdessäkään osiossa ole käynnistyslippua (boot flag). Käsittääkseni ainakin Windows vaatii sen käynnistyäkseen.
Tämä testattu flagillä ja ilman eikä vaikutusta. Ulkomaisilla foorumeilla oli ohjetta että flag pitää ottaa win 10 tapauksessa pois, mutta taisi liittyä tuohon mahdolliseen päivityskuvioon. Grubhan ei käsittääksen flaggejä käytä boottailuun.
-
Eli järjestelmäni vaatii siis levyn tyhjentämisen kokonaan että saan uudenaikaisen osiotaulun.
Älä nyt tämän perusteella ala levyäsi tyhjentämään. Se oli vain valistunut arvaus. Mahdollisuuksia on paljon muitakin. Ja mahdollisesti osioinnin voin muuttaa formatoimatta levyä. En nyt tähän hätään vain muista miten.
-
Eli järjestelmäni vaatii siis levyn tyhjentämisen kokonaan että saan uudenaikaisen osiotaulun.
Älä nyt tämän perusteella ala levyäsi tyhjentämään. Se oli vain valistunut arvaus. Mahdollisuuksia on paljon muitakin. Ja mahdollisesti osioinnin voin muuttaa formatoimatta levyä. En nyt tähän hätään vain muista miten.
Kyllä tässä jo oli usempi merkki tuohon suuntaan, että ei se täysin sinun syytäsi ole ;) ja saadaanpa sitten selvyys auttaako tuon osiotaulun muuttaminen ongelmaan. Ja tosiaan osiotaulun vaihtaminen ilmeisesti olisi mahdollista myös ilman formatointia.
-
No eihän tämäkään tulosta tuottanut. Eli ilmeisesti näissä BIOS koneissa ei ihan noin vaan saa osiotaulua muutettua tuohon GPT muotoon, koska kyseessä UEFIlle suunniteltu systeemi. Ja näin ollen homma ei onnistu.
Myöskään molempien järjestelmien uudelleen asennus ei tuottanut tulosta jos asennan Grubin MBRlle jumittuu käynnistys kuten ensimmäiseesä viestissä kerroin ja juuriosiolle asennettaessa kone painaa Windowsiin.
Täytyy vielä yrittää kaivella ratkaisua... :o
-
Oliko tupla-asennukselle jokin painava syy, vai miks et wintoosaa wirtuaalikoneeseen laita? esim. koneen teho?
Toki kaikki syyt on painavia.
-
Oliko tupla-asennukselle jokin painava syy, vai miks et wintoosaa wirtuaalikoneeseen laita? esim. koneen teho?
Toki kaikki syyt on painavia.
Joo suurin syy tähän rinnakkais viritelmän tarpeeseesn on koneen tehottomuus. Lisäksi virtualisointi tuo tuolla autotallin puolella yleensä lisää päänvaivaa (ainakin omasta kokemuksesta tällainen käsitys).
Yritin saada OpenSusen boottaaman easyBCDn avulla, mutta tämä ei myöskään onnistunut. En varmaankaan osannut asettaa grubun parametrejä oikein.
Kylläpä osoittautui kertakaikkisen tympeäksi hommaksi tämä dualboot, joka aiemmin heilahti lähes automaagisesti.
-
Huhhuh kyllä tuolta läppäriltä sa ny toosa jäähä... :o
Valaistaan nyt vielä viimeisin viritys yritys: OpenSUSEn asennuksessa oli mahdollista muuttaa levyn osiointitaulu GPTks, ja niinpä kävin toimeen. No Tumbleweedhän pelaa hienosti nyt.
Seuraavaksi aioin asentaa sen Windowsin tyhjään tilaan jonkakoneelle jätin, mutta windows 10 ei asennu GPT osiolle. Ainakaan 32 bittisenä Tämä 32 bittisyys myös näitä läppärini pullonkauloja. :P