openSUSEa suomeksi
openSUSE => Asennus ja käyttö => Aiheen aloitti: guest857 - 29.08.2015 - klo:10:22
-
Moro!
Kävi tässä sellainen ihme jota ei aiemmin ole sattunut. Eli Opensuse 12.3 juuri osio tärähti täyteen. Osion koko on 14,8 Gigaa ja tiedostomuoto se uusi btrfs. Kyseisessä asenuksessa ohjelmistojakaan ei ole libreofficea kummenpaa. Oisko ideaa mikä imee tilan?
-
/var? Se on välillä tilasyöppö.
-
alla olevalla komennolla näet mikä rohmuaa tilaa
su
du -sh /
-
Joskus vanhat kernelit täyttävät tuota tilaa. ;)
-
Löytyykö vinkkejä täältä:
https://www.suse.com/documentation/sles11/stor_admin/data/trbl_btrfs_volfull.html (https://www.suse.com/documentation/sles11/stor_admin/data/trbl_btrfs_volfull.html)
Tai täältä:
http://www.nrtm.org/index.php/2012/03/13/the-joys-of-btrfs-and-opensuse-or-no-space-left-on-device/comment-page-1/ (http://www.nrtm.org/index.php/2012/03/13/the-joys-of-btrfs-and-opensuse-or-no-space-left-on-device/comment-page-1/)
Itsellä täyttyi btrfs aiheuttamana käsittääkseni pienempi root levy. Aloin säännöllisesti tarkastelemaan. Ilmeisesti snapshot ominaisuus aiheuttaa?? (Tää on arvaus)
-
Näyttääpi juurikin kapan laittamien linkkien ongelmalta...
Harmien vinkkaamaa komento ei antoi muutamia virhe ilmoituksiakertoen ettei jotain löydy....
Joo-o taidanpa palata ext4 käyttöön myös juuriosiolla....
Kuinkas vanhat kernelit sussussa voi poistaa?
-
Kuinkas vanhat kernelit sussussa voi poistaa?
https://forums.opensuse.org/showthread.php/501387-How-to-get-rid-of-old-kernels
Tuossa linkkinä OpenSusen ulkomaisella foorumilla oleva ohje... Toivottavasti pelittää... ;)
-
Moro!
Eli vanhat snapshotit poistamalla tuli tilaa yli 6gigaa juureen. Lisäksi peukaloin snapperin asetuksia ja käsityksen mukaan nyt noita kuvia ei pitäisi suunnattomasti jäädä varastoon. Pitänee katsastella josko sittenkin pitäytyisi tässä nykyisessä tiedostojärjestelmässä. Toisaalta toi snapshotti on kätevä.... ;D
-
Hups, enpä olisi tajunnutkaan tuota! Ja nyt kun katson, tämän kannettavani 20 Gt juuriosiosta on jo huolestuttavat 77 % täynnä. Täytynee ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimiin.
-
Miul on tänäkesänä hajonnu kovoja siihen tahtiin, et ei oo päässy mitään suuremmin kertymään ;D
Nyt ois uus poweri, mut ei uskalla sammuttaa konetta ennen uuden kovon tuloa. Nykysessä /juuri levyssä bad sektoreita :o
Nää nyt on vanhoista romuista irrotettuja kovoja ollu.
-
Hups, enpä olisi tajunnutkaan tuota! Ja nyt kun katson, tämän kannettavani 20 Gt juuriosiosta on jo huolestuttavat 77 % täynnä. Täytynee ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimiin.
Suosittelen lämpimästi ;)
-
Voisiko joku valottaa mikä idea on asentaa root ja home eri osioille? OpenSUSEkin haluaa tämän tehdä oletuksena. En ole vielä itse löytänyt tähän vastausta.
-
Voisiko joku valottaa mikä idea on asentaa root ja home eri osioille? OpenSUSEkin haluaa tämän tehdä oletuksena. En ole vielä itse löytänyt tähän vastausta.
Hyvin yksinkertaisesti se, että voit jyrätä järjestelmän yli milloin vain ja säästää kaikki omat tiedostosi ja asetuksesi.
Käytännössä tästä seuraa, että minäkin olen parhaina päivinä voinut kokeilla viittä–kuutta eri distroa koneellani (siis asentaen ne kaikki, ei pelkästään livelevyiltä!), ja aina on ollut omat tiedostot suoraan käytössä.
-
Lisäksi riippuen koneen käyttötarkoituksesta voidaan eri hakemistojen osioinnilla saavuttaa paljonkin etuja.
Esim:
- Yksittäisen erillisen osion tullessa täyteen ei koko järjestelmä kaadu/jumiudu
- voidaan ottaa varmuuskopio yksittäisestä osiosta
- voidaan palauttaa varmuuskopio yksittäiseen osioon ilman, että koko järjestelmä on alhaalla
- voidaan käyttää eri tiedostojärjestelmää käyttötarkoituksesta riippuen
Tuossa nyt muutama esimerkki jota tuli nopeesti mieleen. Tietenkin tämä riippuu täysin käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi itse kun asennan virtualboxiin jonkun linuxin testausmielessä en koskaan määritä erillistä home-osiota, mutta taas oikeass koneessa teen sen aina.
Palvelimissa taas voidaan tarvita useampikin erillinen osio riippuen täysin mitä haetaan.