VirtualBox

OpenSUSEa suomeksi

Sisällysluettelo

VirtualBox on x86 ja AMD64/Intel64-alustoille tarkoitettu virtualisointi-ohjelmisto. VirtualBox tukee useita eri käyttöjärjestelmiä, kuten Linux, Windows, FreeBSD, OpenBSD, Solaris ja monia muitakin. Lisäksi VirtualBox on täysin ilmainen vapaanlähdekoodin sovellus. Ominaisuuksiltaan VirtualBox ei juurikaan eroa esim. Vmwaresta, mutta se on kevyempi sovellus. VirtualBoxista on myös olemassa suljettu versio joka on tarkoitettu pääsääntöisesti yrityskäyttöön, mutta sitä saa vapaasti käyttää yksityisessä käytössä. Tässä lista toiminnoista jotka löytyvät vain suljetusta versiosta:

  • Remote Display Protocol (RDP) Serveri
  • USB tuki
  • USB tuki RDP:tä käytettäessä


Asennuslähteet

VirtualBox löytyy openSUSen oletus asennuslähteistä.
Suljetun version VirtualBoxista löydät täältä.
VirtualBox

Asennus

Avaa Yast ja valitse sieltä Ohjelmisto --> Yhteisöasennuslähteet

Valitse openSUSE BuildService - Virtualization (VirtuaBox) ja paina Valmis

Avaa Yast ja valitse sieltä Ohjelmisto --> Ohjelmistonhallinta

Kirjoita Etsi kenttään haettavan sovelluksen nimi virtualbox ja paina Etsi. Valitse tämän jälkeen sinun paketit virtualbox-ose, virtualbox-ose-kmp-default ja org-x11-driver-virtualbox

VirtualBoxin käynnistäminen

Asenna kerneli modulin kääntämistä varten seuraavat paketit.

su
zypper in -t pattern devel_basis
zypper in kernel-source kernel-syms


Sinun tulee alustaa kerneli moduli VirtualBoxia varten. Anna alla oleva kometo root-käyttäjänä konsolista.

su
/etc/init.d/vboxdrv setup


Lisää käyttäjäsi vboxusers ryhmään. HUOM! sinun tulee olla root käyttäjä kun suoritat alla olevan komennon.

su
TEMP=`groups <käyttäjätunnus> | tr ' ' ','` | usermod -G $TEMP,vboxusers <käyttäjätunnus>
Esimerkki:
TEMP=`groups testikäyttäjä | tr ' ' ','` | usermod -G $TEMP,vboxusers testikäyttäjä

Sinun tulee kirjautua ulos kertaalleen, jotta ryhmän lisäys astuu voimaan.

Käynnistä VirtualBox konsolista.

VirtualBox &

Käyttöjärjestelmän asentaminen

Sinulle aukeaa rekisteröinti ikkuna jossa voit antaa nimen ja sähköpostiosoitteen. Voit myös sulkea ikkunan oikeasta yläkulmasta painamalla rastia.

Kun olet laittanut tietosi niin paina OK kuitataksesi rekisteröityminen.

Luodaksesi uuden virtuaalisen ympäristön, paina vasemmassa reunassa olevaa uusi-painiketta.

Sinulle aukeaa Velho joka ohjaa asennustasi eteenpän, paina Seuraava-painiketta siirtyäksesi seuraavalle sivulle.

Anna virtuaaliselle koneellesi nimi kohtaan Nimi ja valitse asennettavan käyttöjärjestelmä kohdasta OS Tyyppi.
Lopuksi paina Seuraava-painiketta siirtyäksesi seuraavalle sivulle.

Seuraavaksi sinun tuee määritellä kuinka paljon muistia virtuaalikoneellasi on käytettävissä. Tämä tietenkin riippuu siitä paljonko sinulla on muistia koneessasi käytettävissä, mutta älä missään nimessä käytä kaikkea muistia mitä sinun isäntä koneessa on. Jos koneessasi on esimerkiksi 1Gt muistia niin voit määritellä virtuaali koneellesi vaikka 512Mt. Lopuksi paina Seuraava-painiketta siirtyäksesi seuraavalle sivulle.

Sinun pitää luoda kovalevylle tiedosto joka toimii virtuaali koneen kovalevynä. Paina Uusi-painiketta jatkaaksesi.

Sinulle aukeaa Velho jolla pystyt määrittelemään uuden "kovalevyn". Paina Seuraava-painiketta siirtyäksesi seuraavalle sivulle.

Valittavanasi on kaksi eri vaihtoehtoa Dynamically expanding image jossa isäntä koneen levyltä tarvittava tila käytetään vasta sitten kun tila virtuaali koneessakin otetaan käyttöön tai Fixed-size image jolloin kovalevyltä varataan valitsemasi "kiintolevyn" koko. Paina Seuraava-painiketta siirtyäksesi seuraavalle sivulle.

Voit muuttaa levykuvan nimeä jos haluat oletuksena se on sama kuin virtuaali koneellesi antamasi nimi. Määritä haluamasi levykuvan koko ja paina Seuraava-painiketta siirtyäksesi seuraavalle sivulle.
Oletuksena levykuva tallentuu /root/VirtualBox/VDI/ hakemistoon.

Varmista, että antamasi asetukset ovat oikein. Mikäli haluat muuttaa jotain asetusta paina Takaisin-painiketta, muuten paina Valmis.

Tämän jälkeen palaat aikaisempaan ikkunaan. Paina Seuraava-painiketta siirtyäksesi seuraavalle sivulle.

Lopuksi saat vielä yhteenvedon määrittelemistäsi asetuksista. Mikäli huomaat jotain virheita palaa Takaisin-painikkeella muuttamaan niitä, muuten paina Valmis.

Tämän jälkeen sinulle aukeaa VirtualBoxin pääikkuna, jossa sinulla on määrittelemäsi koneen tiedot. Sinun tulee vielä valita mistä uusi käyttöjärjestelmä asennetaan. Valitse oikeanpuoleisesta ikkunasta CD/DVD-ROM.

Seuraava asetus riippuu siitä onko sinulla iso-tiedosto koneellasi vai haluatko käyttää cd/dvd-levyä. Tässä esimerkissä käytämme dvd-levyä. Lopuksi paina OK-painiketta.

Käyttöjärjestelmän asennuksen voit aloittaa painamalla Käynnistä-painiketta.

Asennushakemiston muuttaminen

Oletuksena VirtualBox asentaa uudenkäyttöjärjestelmän aina koti hakemistoon kansioon .VirtualBox/VDI/. Tämän voi kuitenkin muuttaa muokkaamalla .VirtualBox/VirtualBox.xml tiedostoa. Avaa tiedosto haluamallasi tekstieditorilla vi, kate, kwrite tai gedit. Tee alla oleva muutos xml-tiedostoon ja tallenna se.

Oletus

<SystemProperties defaultVDIFolder="VDI" defaultMachineFolder="Machines" remoteDisplayAuthLibrary="VRDPAuth" webServiceAuthLibrary="VRDPAuth" HWVirtExEnabled="false" LogHistoryCount="3"/>

Muokattu

<SystemProperties defaultVDIFolder="/haluttu/hakemisto" defaultMachineFolder="Machines" remoteDisplayAuthLibrary="VRDPAuth" webServiceAuthLibrary="VRDPAuth" HWVirtExEnabled="false" LogHistoryCount="3"/>


Lisää tietoa

Haettu osoitteesta http://opensuse.fi/VirtualBox