Owncloud

OpenSUSEa suomeksi

Sisällysluettelo

Asennusopas ownCloud-pilvipalvelulle

Tämän oppaan tarkoitus on opastaa alkuun ownCloud-pilvipalvelun käyttöönotossa. Tässä oppaassa ei kuitenkaan edes yritetä käsitellä kaikkea. Esimerkiksi tietoturva on sellainen asia, josta jokaisen käyttäjän tulee itse huolehtia.

Tämä ohje ei myöskään käsittele sitä, kuinka saat yhteyden ownCloud-palvelimeen internetistä. Mikäli sinulla ei ole kiinteää julkista IP-osoitetta tarvitset jonkin nimipalvelun. Ilmaisia nimipalveluita on useita esim. www.dy.fiOwnCloud on nimensä mukaisesti henkilökohtainen pilvipalvelu, jonka voi asentaa omalle koneelle tai palvelimelle. Tämä voi olla haluttu toiminnallisuus, mikäli et halua tallentaa tietojasi jonkun toisen palvelimelle. Vastaavia kaupallisia palveluja ovat Google Drive, Dropbox, Microsoft SkyDrive jne, mutta näissä palveluissa kaikki lataamasi tiedostot päätyvät heidän palvelimilleen. Riippuen sopimusehdoista he voivat käyttää tiedostojasi parhaaksi näkemällään tavalla ilman, että voit asialle mitään. Tämän oppaan tarkoitus ei ole ottaa kantaa, mikä on paras ratkaisu kellekkin vaan tarjota ohjeet oman pilvipalvelun asentamiseksi. Jokainen tehköön omat päätöksensä siitä minkälainen ratkaisu on itselle paras.

OwnCloud on avoimen lähdekoodin projekti. Kuka tahansa voi osallistua ja kehittää sitä. Lähdekoodi on myös vapaasti ladattavissa mikä mahdollistaa sen, että mahdollisimman moni voi tarkistella koodia mahdollisten bugien ja tietoturva-aukkojen löytämiseksi.

OwnCloudin keskeisiä ominaisuuksia ovat kuvien ja tiedostojen tallentaminen ja jakaminen, yhteystietojen tallentaminen ja muokkaaminen sekä kalenterin käyttö. OwnCloudin toiminnallisuutta on mahdollista laajentaa API-sovellusten kautta. OwnCloudia on mahdollista käyttää selaimella, iOS ja Android -laitteilla. Työpöytäsovellukset löytyvät Windows, OSX ja Linux -käyttöjärjestelmille. OwnCloud tallentaa tiedostojen historiatiedot, joten voit halutessasi palauttaa aikaisemman version halutusta tiedostosta. OwnCloud osaa myös näyttää pdf-tiedostot ja mahdollistaa odt-tiedostojen muokkaamisen selaimessa jopa useamman samanaikaisen käyttäjän kanssa.

Lisää tietoa löytyy ownCloudin kotisivuilta.

ownCloud-palvelimen asennus

OwnCloudista löytyy valmiit asennuspaketit yleisimmille Linux-jakeluille. Näiden pakettien ylläpitoon on käytetty openSUSE Build Service -palvelua. Kun asennat paketin sieltä, päivitykset tulevat sinulle tarjolle automaattisesti. Asennuslähteet löytyvät: täältä. Voit halutessasi käyttää 1-Click -asennusta, mutta tässä ohjeessa asennuslähde ja pakettien asennus tehdään manuaalisesti.

Lisää ownCloud-asennuslähde ja asenna ownCloud-ohjelmisto.

Kuva:Shellscript.png

zypper addrepo http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/openSUSE_13.2/isv:ownCloud:community.repo zypper refresh zypper install owncloudZypper refresh komento kysyy: “Haluatko evätä, luottaa väliaikaisesti vai aina avaimeen?”. Vastaa a (aina). Riippuen jo asennetuista paketeista “zypper install owncloud” komento asentaa loput puuttuvat paketit, joita tarvitset ownCloud-asennukseen. Tämän jälkeen zypper asentaa kaikki paketit ja owncloud asennus on valmis. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voit alkaa sitä sellaisenaan käyttämään vaan sinun tulee tehdä muutamia määrityksiä. Ainakin opensuse 13.2 asennuksen yhteydessä jää php5-fileinfo niminen paketti asentamatta. Tämä ei estä toimintaa, mutta on hyvä olla asennettuna. Asenna puuttuva paketti alla olevalla komennolla.

Kuva:Shellscript.png

zypper install php5-fileinfoownCloud määritys

Apache2 käynnistys

Mikäli apache2-palvelin ei ole käynnistetty tulee se tässä vaiheessa käynnistää.

Kuva:Shellscript.png

sudo rcpache2 startVoit määrittää apachen käynnistymään koneen käynnistyksen yhteydessä yastilla. Yast → verkkopalvelut → palveluiden hallinta Mikäli kyseessä on testiasennus esim. virtuaaliympäristössä voit alkaa käyttämään ownCloudia luomalla pääkäyttäjän ja tavallisen käyttäjän tunnukset. Kirjaudu palveluun http://localhost/owncloudMuussa tapauksessa kannattaa ehkä luoda tietokanta alla olevilla ohjeilla.

MariaDB käynnistys ja tietokannan luonti

Mikäli käytät MariaDB-tietokantaa oletus SQLite-tietokannan sijaan, sinun tulee luoda tyhjä tietokanta ja käyttäjätunnus. Varmista, että MariaDB on käynnissä.

Kuva:Shellscript.png

sudo rcmysql startMikäli tämä on ensimmäinen kerta kun käynnistät MariaDB, on suositeltavaa ajaa alla oleva komento.

Kuva:Shellscript.png

sudo rcmysql startMääritä root (pääkäyttäjä) salasana ja poista ehdotetut asiat.

Kuva:Shellscript.png

/usr/bin/mysql_secure_installationTämän jälkeen luo tietokanta joko käyttämällä phpMyAdmin tai komentoriviä. Korvaa ”salasana” haluamallasi salasanalla.

Kuva:Shellscript.png

mysql -u root -p create database owncloud;

CREATE USER 'owncloud'@'localhost' IDENTIFIED BY 'salasana';GRANT USAGE ON *.* TO 'owncloud'@'localhost' IDENTIFIED BY 'salasana' WITH MAX_QUERIES_PER_HOUR 0 MAX_CONNECTIONS_PER_HOUR 0 MAX_UPDATES_PER_HOUR 0 MAX_USER_CONNECTIONS 0; CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `owncloud`;GRANT ALL PRIVILEGES ON `owncloud`.* TO 'owncloud'@'localhost';GRANT ALL PRIVILEGES ON `owncloud`.* TO 'owncloud'@'localhost';Tietokannan luonnin jälkeen kirjaudu ownclodiin ja määritä ylläpitäjän tunnus ja muokkaa tietokannan tiedot. Tämän jälkeen päädyt pääkäyttäjän aloitussivulle.


Apache SSL-yhteyden määrittäminen

Mikäli sinulla on tarkoitus käyttää ownCloudia internetistä on enemmän kuin suositeltavaa määritellä ssl-salaus käyttöön. Oletuksena apache-palvelin ei käytä salausta. Luo väliaikainen kansio ja anna alla olevat komennot. Sinun tulee määrittää salasana sertifikaatille ja täyttää kysyttävät tiedot.

Kuva:Shellscript.png

mkdir /tmp/ssl cd /tmp/ssl openssl genrsa -des3 -out server.key 4096 openssl rsa -in server.key -out server.key openssl req -new -days 3650 -key server.key -out server.csr openssl x509 -in server.csr -out server.crt -req -signkey server.key -days 3650 chmod 400 server.* sudo cp server.key /etc/apache2/ssl.key/ sudo cp server.crt /etc/apache2/ssl.crt/ sudo cp server.csr /etc/apache2/ssl.csr/Tämän jälkeen muokkaa /etc/sysconfig/apache2 tiedostoa ja lisää SSL kohtaan APACHE_SERVER_FLAGS
vi /etc/sysconfig/apache2
APACHE_SERVER_FLAGS=”SSL”


Seuraavaksi sinun tulee käydä luomassa ja muokkaamassa virtuaaliserverin asetuksia. Tämä ohje olettaa, että muita www-palveluita ei ole käytössä. Mikäli sinulla on muitakin www-palveluita käytössä, tulee sinun muokata tiedostoja hieman eri tavalla, mutta sitä ei käydä tässä ohjeessa läpi. Luo uusi virtuaalikonfiguraatio kopioimalla mallipohjasta kopio ja muokkaamalla sitä. Tässä tiedostossa voit tehdä paljonkin muutoksia, mutta ssl-salauksen käyttöön riittää kun muokkaat sertifikaattien sijainnin SSLCertificateFile ja SSLCertificateKeyFile -parametreille. Määritä sijainti jonne aikasemmassa kohdassa kopioit sertifikaatit.

Kuva:Shellscript.png

sudo cp /etc/apache2/vhosts.d/vhost-ssl.template /etc/apache2/vhosts.d/owncloud-ssl.conf sudo vi /etc/apache2/vhosts.d/owncloud-ssl.conf SSLCertificateFile /etc/apache2/ssl.crt/server.crt SSLCertificateKeyFile /etc/apache2/ssl.key/server.keyTämän jälkeen käynnistä apache uudelleen

Kuva:Shellscript.png

sudo rcapache2 restartTämän jälkeen sinun pitäisi pystyä avaamaan ownCloud ssl-salattuna. Kirjoita selaimen osoitekenttään https://localhost/owncloudSitten kun olet saanut sivun auki ssl-salattuna kannattaa asetuksista pakottaa https-salaus aina päälle. Tämän voit tehdä kohdassa Ylläpitö → Tietoturva → pakota https.Palomuuri

Jotta palveluun on pääsy muistakin koneista tulee sinun avata palomuurista https-portti. Palomuurin asetuksia pääset muokkaamaan Yastilla. Yast → tietoturva ja käyttäjät → palomuuri Lisää sallittuihin palveluihin ”HTTPS Server” ja paina lisää. Tämän jälkeen tallenna muutos painamalla ”Seuraava” ja lopuksi ”Valmis”.

ownCloud sovellukset

ownCloud sovellus Linuxille

OwnCloud sovelluksesta löytyy valmiit asennuspaketit yleisimille Linux-jakeluille. Näiden pakettien ylläpitoon on käytetty openSUSE Build Service -palvelua. Kun asennat paketin täältä tulee sinulle päivitykset tarjolle automaattisesti. Asennuslähteet löytyvät täältä. Voit halutessasi käyttää 1-Click -asennusta, mutta tässä ohjeessa asennuslähde ja pakettien asennus tehdään manuaalisesti.

Kuva:Shellscript.png

zypper addrepo http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:desktop/openSUSE_13.2/isv:ownCloud:desktop.repo zypper refresh zypper install owncloud-clientZypper refresh komento kysyy: “Haluatko evätä, luottaa väliaikaisesti vai aina avaimeen?”. Vastaa a (aina).
Tämän jälkeen zypper asentaa kaikki paketit ja ownCloud sovelluksen asennus on valmis.

Avaa ownCloud sovellus “K-Menu → Apuohjelmat → ownCloud desktop sync client”
Määritä ownCloud palvelimen konenimi tai IP-osoite. https://1.2.3.4/owncloud ja paina Next.Mikäli yhteys onnistui määrittelemääsi osoitteeseen sinulle aukeaa Ssl-yhteyden varoitus, koska aikaisemmin luotu sertifikaatti ei ole varmennettu. Laita rasti kohtaan ”Luota tähän varmentimeen silti” ja paina OK.Määritä käyttäjätunnus ja salasana. Huom. aikaisemmin loimme vaan pääkäyttäjän. Mikäli et ole vielä luonut tavallista käyttäjää, käy ensiksi luomassa sellainen pääkäyttäjänä.Seuraavaksi voit valita synkronoidaanko kaikki tiedostot vai vaan valitut tiedostot. Lopuksi paina yhdistä.KDE-työpöydällä määritysten jälkeen pitäisi ilmestyä pilvi-ikoni oikeaan alareunaan, sitä painamalla voit tarkistella muitakin asetuksia.

ownCloud sovellus OSX:lle

OwnCloud sovelluksesta löytyy asennuspaketti myös OSX käyttöjärjestelmälle. Asennuspaketin löydät ownCloudin kotisivuilta. http://owncloud.org/install/
Kun olet ladannut asennuspaketin niin aloita asennus.


Määritä ownCloud palvelimen IP-osoite ja paina Next.


Määritä käyttäjätunnus ja salasana. Huom. aikasemmin loimme vaan pääkäyttäjä. Mikäli et ole vielä luonut tavallista käyttäjää, käy ensiksi luomassa sellainen pääkäyttäjänä.


Seuraavaksi voit valita synkronoidaanko kaikki tiedostot vai vaan valitut tiedostot. Lopuksi paina Connect...Mikäli asennus onnistui tulee yläpalkkiin pilven kuva, jota painamalla pääset tarkistelemaan asetuksia.
ownClous sovellus Windows:lle

OwnCloud sovelluksesta löytyy asennuspaketti myös Windows käyttöjärjestelmälle.
Asennuspaketin löydät ownCloudin kotisivuilta. http://owncloud.org/install/
Kun olet ladannut asennuspaketin niin aloita asennus.
Määritä ownCloud palvelimen IP-osoite ja paina Seuraava.


Mikäli yhteys onnistui määrittelemääsi osoitteeseen sinulle aukeaa Ssl-yhteyden varoitus, koska aikaisemmin luotu sertifikaatti ei ole varmennettu. Laita rasti kohtaan ”Luota tähän varmentimeen silti” ja paina OK.


Määritä käyttäjätunnus ja salasana. Huom. aikasemmin loimme vaan pääkäyttäjä. Mikäli et ole vielä luonut tavallista käyttäjää, käy ensiksi luomassa sellainen pääkäyttäjänä.


Seuraavaksi voit valita synkronoidaanko kaikki tiedostot vai vaan valitut tiedostot. Lopuksi paina Yhdistä...
Mikäli asennus onnistui tulee alapalkkiin pilven kuva, jota painamalla pääset tarkistelemaan asetuksia.
Haettu osoitteesta http://opensuse.fi/Owncloud