Ohjelmistonhallinta

OpenSUSEa suomeksi

Ohjelmistonhallinta pähkinänkuoressa

Windowsissa olet saattanut oppia asentamaan ohjelmia esim .exe-tiedostoja käyttämällä. Näitä .exe-tiedostoja on saatavilla yleensä esimerkiksi ohjelmien kotisivuilla ja erillisillä asennusmedioilla. Linuxissa sinun pitää oppia lähestymään asiaa kokonaan eri tavalla. Linux-käyttäjänä sinun ei tarvitse metsästää ohjelmia tai niiden päivityksiä pitkin Internettiä.


openSUSEssa, kuten monissa muissakin Linux-jakeluissa, ohjelmat on keskitetty internetissä oleviin asennuslähteisiin. Ohjelmat on koottu valmiiksi paketeiksi, joita asennetaan erillisillä ohjelmistonhallintaohjelmilla. Asennuspakettien keskittämisestä on huomattavaa etua käyttäjille, koska ohjelmat löytyvät keskitetysti samasta paikasta. Ohjelmistonhallinnat huolehtivat myös ohjelmien päivityksistä, automaattisesti niin halutessasi.

openSUSE tarjoaa lukuisia tapoja asentaa ohjelmia. Koska valinnavaraa ohjelmistoissa on, esittelemme Wikissä ne versiot, joiden uskomme olevan vaivattomimpia käyttää. Jos haluat asentaa ohjelmia graafisen käyttöliittymän kautta, suosittelemme YaSTia. Komentorivillä nopein ja yksinkertaisin ohjelma on Zypper.

openSUSEssa on monia mahdollisuuksia asentaa ohjelmistoja. Opas ohjelmistojen asentamiseen löytyy täältä.