NFS

OpenSUSEa suomeksi

Sisällysluettelo

Mikä on NFS?

Sun Microsystems on alunperin kehittänyt Network File System -yhteyskäytännön. Sen avulla tiedostoja voidaan käyttää verkon kautta, aivan kuin jos ne sijaitsivat paikallisella kovalevyllä.


NFS toimii asiakas/palvelin-periaatteella. Palvelin jakaa halutut kansiot, jotka asiakas liittää tiedostojärjestelmään. NFS on erittäin kätevä tapa käyttää esimerkiksi kodin paikallisverkossa valokuvia, musiikkia ja muita tiedostoja eri tietokoneilla. Näin tiedostoja ei tarvitse siirtää koneelta toiselle esimerkiksi USB-muistien tai ulkoisten kovalevyjen avulla.

Asennus

Paketinhallinnasta asentaminen

Asenna paketinhallinnasta yast2-nfs-server -paketti. Anna Yastin asentaa riippuvuuksia aiheuttavat paketit.
Paketti löytyy openSUSE:n Main Repository (OSS) -asennuslähteestä. Jos YaST ei löydä pakettia, tarkista että kyseinen asennuslähde on käytössä.

Konfigurointi

NFS-palvelimen asetuksien asettaminen Yastilla

Avaa Yast ja valitse sieltä Verkkopalvelut --> NFS-palvelin

NFS Serveri

Tämän jälkeen asetuksien ensimmäinen sivu avautuu. Valitse NFS-palvelin kohdasta Käynnistä, jotta NFS-palvelin käynnistyy automaattisesti koneen käynnistyessä. Mikäli sinulla on käytössä openSUSEn oma palomuuri, varmista, että palomuurin valikossa on rasti kohdassa Avaa palomuurin portti. Tämän jälkeen paina Seuraava -painiketta.

NFS Serveri

Seuraavasta ikkunasta paina Lisää hakemisto-painiketta.

NFS Serveri

Anna hakemisto jonka haluat jakaa ja paina OK.

Lisää hakemisto

Tämän jälkeen aukeaa uusi ikkuna, jossa voit määritellä ip-osoitteen tai aliverkon, joista kyseinen hakemisto on liitetävissä. Kuvan esimerkissä on sallittu /stuff/Music -hakemiston liittäminen koko 10.10.10.0 - 10.10.10.254 verkosta, mutta yhtälailla tähän voi määrittää yksittäisen ip-osoitteen. Lisäksi jos haluat antaa kansioon kirjoitusoikeudet, vaihda options-kohtaan rw oletuksena on vain lukuoikeudet ro.

Lisää hakemisto

NFS-asiakkaan asetuksien asettaminen Yastilla

Avaa Yast ja valitse sieltä Verkkopalvelut --> NFS-asiakas

NFS-asiakas

Sinulle aukeaa NFS-asiakkaan määritys sivu. Paina Lisää painiketta.

NFS-asiakas

Sinulle aukeaa uusi ikkuna, jossa sinun tulee kertoa NFS-palvelimen nimi tai ip-osoite. NFS-palvelimen konenimi kenttään sinun NFS-palvelimen ip-osoite. Napsauttamalla kohdasta Etähakemisto Valitse-painiketta sinulle pitäisi aueta uusi ikkuna, josta sinulla on valittavana kaikki jaossa olevat hakemistot. Valitse listalta haluamasi hakemisto ja paina OK. Seuraavaksi sinun tulee valita liitoskohta, jonne sen haluat liittää asiakaskoneessa. Napsauta Liitoskohta (paikallinen) kohdasta Selaa-painiketta, valitse liitoskohta. Lopuksi napsauta OK. Tämän jälkeen haluttujen tiedostojen pitäisi löytyä liitoskohdan alta. Toista sama, mikäli sinulla on useampi kansioita, joita haluat käyttää asiakaskoneelta.

NFS-asiakas

NFS-asiakkaan asetuksien asettaminen komentoriviltä

Voit myös muokata asetuksia komentoriviltä, mikäli et käytä asiakaskoneella openSUSEa. Olipa kyseessä PS3, Maximum digiboxi tai joku toinen Linux-jakelu toimitaan samoin.
Muokkaa root-käyttäjänä /etc/fstab -tiedostoa. Lisää sinne haluamasi liitokset.
Esimerkki:

NFS-serveri:/hakemisto    liitoskohta    liitosasetukset
10.10.10.100:/stuff/Music    /mnt  nfs   defaults 0 0
                    liitokset tyyppi

Lopuksi kun olet lisännyt haluamasi hakemistot, anna root-käyttäjänä komento mount -a.

Haettu osoitteesta http://opensuse.fi/NFS