Mediasoitin

OpenSUSEa suomeksi

Sisällysluettelo

Mediasoittimet

Tunnetuimpia mediasoittimien tekijöitä ovat muun muassa Apple sekä Creative. Näiden lisäksi erilaisia mediasoittimia valmistavat monet tunnetut ja vähemmän tunnetut valmistajat.

Toiminta

MP3-soittimet toimivat melko hyvin yhteen openSUSEn kanssa. Applen kaikki soittimet (iPod, mini, shuffle, nano) ja Creativen lähes kaikki soittimet toimivat automaattisesti KDE:n ja Gnomen työpöydillä, kunhan laitteen vain liittää koneeseen kiinni.

Musiikkia soittimille voi siirtää muun muassa Amarokilla, Bansheella, GTKPod:lla, Exailella ja monilla muilla KDE:n ja Gnomen omilla ohjelmilla. Amarokin/KDE:n tuki mp3-soittimien suhteen on hieman parempi kuin Bansheen.

Applen 5G/Video iPod

Jos olet ostanut 5G tai video -iPodin, voit siirtää myös videoita ja kuvia openSUSElla. Tämä ei ole aivan yhtä yksinkertaista kuin musiikin siirtäminen, mutta ohjeita seuraamalla siirto onnistuu aloittelijaltakin.

Aloita kirjautumalla pääkäyttäjänä sisään. Asenna järjestelmääsi ensin seuraavat paketit:

* ffmpeg
* libfaad
* libfaac
* gtkpod

Kun ne ovat asentuneet, kirjoita terminaaliin

nano -w /usr/local/bin/ipodvidenc.sh

Käytä haluamaasi tekstieditoria. Kirjoita (tai kopioi tästä) tiedostoon seuraava sisältö:

#!/bin/bash
## ipodvidenc.sh

input_file=$1

echo "Anna tiedostolle nimi:"
read output_file_name

ffmpeg -i "${input_file}" -f mp4 -vcodec mpeg4 -maxrate 0 -b 700k -qmin 3 -qmax 5 -g 300 \
 -acodec libfaac -ab 128 -s 320x240 -aspect 4:3 "${output_file_name}.mov"

Tee tiedostosta seuraavaksi ajettava tiedosto:

chmod +x /usr/local/bin/ipodvidenc.sh

Video-enkoodarin käyttö

Siirry komentorivillä komentoa cd /polku/oikeaan/hakemistoon/ käyttäen hakemistoon, jossa video, jonka tahdot siirtää iPodiin, sijaitsee. Anna hakemistossa komento:

ipodvidenc.sh video.avi
.. 'Anna tiedostolle nimi:'
Video jonka haluan iPodille 1
..
valmis.

Huomaa, että sinun ei tarvitse kirjoittaa tiedoston päätettä nimen kohdalle. Voit käyttää myös välilyöntejä nimessä.

Huomioi: Videokuvaa ja ääntä pakatessa tiedosto kutistuu noin neljännekseen alkuperäisestä koosta. Videon resoluutio on otollinen iPodin pienelle monitorille, mutta äänen laatu voi heiketä sen verran että suttuisuus kuuluu läpi.

Katso myös Keskustelu:Mediasoitin

Videoiden ja kuvien siirtäminen iPodille

Se hoituu GTKPod-ohjelmalla. Amarok tai Banshee kannattaa sulkea siirron ajaksi, sillä GTKpod ei tallenna tiedostoja iPodille, jos jompikumpi on käytössä. GTKPodin käyttö voi aluksi tuntua hieman vaikealta. Kun käytön oppii, on ohjelman käyttäminen kuitenkin nopeaa ja helppoa.

Kun tiedostot on siirretty GTKPodilla, laite pitää irroittaa järjestelmästä KDE:ssa, Gnomessa tai tekstitilassa umount-komennolla. Ensin GTKpodissa valitse ‘Eject iPod’, sitten KDE:ssa avaa Konqueror ja kirjoita 'system:/media', valitse iPod-laite ja ‘Irroita turvallisesti’. Näin tiedostot tallentuvat laitteelle eikä laitteen tiedostojärjestelmä vaurioidu.

Haettu osoitteesta http://opensuse.fi/Mediasoitin