Asennusopas Leap 15.0

OpenSUSEa suomeksi

Sisällysluettelo

Asennusopas openSUSE Leap 15.0 -järjestelmää varten

Opas sisältää paljon kuvankaappauksia asennusohjelmasta, osa niistä otettiin käyttämällä Virtualbox -virtualisointiohjelmaa.

Ennen aloittamista

Varmuuskopioi tietosi!

Muista varmistaa tietosi!

Omien tiedostojen varmuuskopiointi ulkoiselle tallenteelle kuten muistitikulle on hyvin tärkeää. Näin varmistetaan, että kaikki tärkeät tiedot ovat tallessa, vaikka jotain menisi pieleen. Erityisesti asennusvaiheen osioinnissa voi menettää osiollisen tiedostoja, jos tapahtuu virhe tai tekee sen väärin. Virheelliset osioinnit ovat yleisiä ensikertalaisilla.

openSUSE Leap 15.0

OpenSUSE Leap 15.0 pohjautuu SUSE Linux Enteprise versioon ja noudattaa SLE version service pack julkaisuaikataulua. Uusi service pack julkaistaan 12 kuukauden välein ja samalla päivittyy openSUSE Leap versio. Lisää tietoa jakelusta ja sen tuomista uudistuksista 15.0:n julkistamistiedotteesta

openSUSE Leap 15.0 tuo mukanaan KDE 5.12.5 ja GNOME 3.26 versiot, jotka edustavat modernien työpöytäympäristöjen kärkeä. Myös keveänä vaihtoehtona tunnettu Enlightenment-työpöytä on valittavissa.

openSUSE Leap 15.0 asennus on tehty erittäin helpoksi. Asennuksen aikana käyttäjältä kysytään vain muutama pakollinen kysymys. Mikäli haluat muuttaa asennuksen aikana asetuksia muokkaa haluamiasi asetuksia "Asennuksen määritykset" kohdassa.

Oletustiedostojärjestelmäksi on valittu btrfs, joka mahdollistaa esimerkiksi snapper toiminnon käytön.

Mukana tulevat myös Mozilla Firefox 60.0, joka on integroitu KDE:lle ja LibreOffice 6.0.4.2, sekä lähestulkoon kaikki työpöytäkäytössä tarvittavat ohjelmat. Lisää ohjelmia voit asentaa YaST:n kautta.

Ydin on päivittynyt versioon 4.12, joka sisältää paljon korjauksia eri ajureihin.

Asennustavan valinta

OpenSUSEn voi asentaa monella eri tapaa, joko CD- tai DVD-levyltä, verkosta tai suoraan ISO-tiedostosta.

Voit halutessasi kokeilla openSUSEn käyttöä LiveCD:llä. LiveCD on saatavilla 64-bittisenä ja siitä on erikseen sekä Gnome että KDE-versiot. Tämä on turvallinen tapa testata Linuxia ilman asentamista, sillä mitään muutoksia tietokoneesen ei tehdä. Järjestelmän asentaminen LiveCD:ltä on mahdollista.
Voit myös kopioida LiveCD:n ISO-tiedoston sisällön USB-tikulle ja käyttää sitä asennusmediana.

Ladattava DVD (64-bit) sisältää Gnome:n ja KDE:n

Kun olet valinnut tavan, jolla haluat asentaa openSUSEn, lataa asennuslevy valitsemastasi lähteestä.


Varmista ladatun ISO-tiedoston yhtenäisyys

Viallista levyä käytettäessä asennus todennäköisesti epäonnistuu. Vaikka virheellisellä levyllä asentaminen onnistuisikin, aiheuttaa se järjestelmän epävakautta, hidastelua ja muuta vastaavaa epänormaalia käytöstä, mahdollisesti suurempiakin ongelmia.

Tarkista ladatun ISO-tiedoston MD5-summa ennen polton aloittamista. Mikäli tarkistussumma ei täsmää, sinun on haettava verkosta uusi levykuva.

Joissakin poltto-ohjelmissa on mahdollisuus polton jälkeiseen tarkastukseen, jossa verrataan ISO-tiedostoa poltettuun levyyn. Tämä vie noin 5-20 minuuttia riippuen levystä ja levyaseman nopeudesta. Tämän toimenpiteen voi jättää pois, etenkin jos käytät seuraavaksi mainittavaa tarkistustapaa.

OpenSUSEn asennusohjelma sisältää levyntarkistusohjelman, jolla voit tarkistaa, onko poltto onnistunut oikein. Tämä vie hetken, mutta näin varmistat, että levy on kunnossa ja toimii oikein.

Seuraavaksi siirry alla olevista linkeistä haluamaasi asennusvaihtoehtoon.


DVD-asennus (perinteisin)

Verkkoasennus (vain edistyneemmille käyttäjille)

Asennus ISO-tiedostosta


Verkkoasennus

Lataa omalle koneellesi sopiva asennusmedia ja polta se. Aseta levy tietokoneen CD-asemaan ja käynnistä tietokone. Mikäli tietokone ei käynnisty openSUSE-asennusohjelmaan, tarkista että tietokoneen BIOS-asetuksissa on otettu käyttöön käynnistys CD-levyltä.

Jos haluat vaihtaa asennuskieltä, paina käynnistyslataimessa [F2] ja valitse haluamasi kieli.

Varmista että asennuslähde on FTP tai HTTP

Paina [Enter], ja asennustoiminto alkaa

Jos sinun tarvitsee määritellä palvelin, josta asennustiedostot haetaan voit käyttää alla olevia tietoja.
ftp.funet.fi
pub/Linux/INSTALL/opensuse/distribution/leap/15.0/repo/oss/
ftp.funet.fi-palvelimen IP on 193.166.3.2

Paina [Enter]iä pari kertaa ja asennus toiminto alkaa


Jatka tästä varsinaiseen asennukseen.

Asennus ISO-tiedostosta

Jos käytössä ei ole DVD-asemaa voit silti asentaa DVD ISO-tiedostosta. [1]
Kopioi ISO-tiedosto kiintolevyosion juureen, voit käyttää tähän myös ulkoista kiintolevyasemaa tai usb-tikkua.

Et voi käyttää ISO-tiedoston tallennukseen osioa jota käytät asennuksessa.


Paina käynnistyslataimessa [F4] ja valitse kiintolevy.

Anna ISO-tiedoston nimi.

Paina [Enter], ja asennus alkaa.

Jatka tästä varsinaiseen asennukseen.

Asennus USB-tikulta

Voit asentaa opensusen myös usb-tikulta. Sinun tulee ladata ImageWriter ohjelma joko Windows tai Linux -versio. Windows -versio ei tunnista .iso tiedostoa hakemistosta, mutta toimii kunhan tiedoston nimen kirjoittaa manuaalisesti. Windows-version voit ladata täältä SUSE Studio ImageWriter ja opensuse version täältä 1-Click Install tai asentaa paketinhallinnasta.

Luo USB-tikku Windows-käyttöjärjestelmässä

Avaa lataamasi ImageWriter.exe tiedosto. Mikäli usb-tikku on kytkettynä tietokoneeseen pitisi sen näkyä alimmalla rivillä olevassa pudotusvalikossa.

Paina "Select"-nappia ja mene hakemistoon jossa opensuse iso-tiedosto sijaitsee ja paina "ok"-painiketta.

Aloittaaksesi iso-tiedoston kopioinnin usb-tikulle paina "Copy"-painiketta. Sinulle aukeaa ponnahdusikkuna, jossa kysytään vahvistusta kopioinnin aloittamiseen.

Tämä ylikirjoittaa kaiken usb-tikulta!


Tiedoston kopiointi kestää hetken.

Kun kopiointi on valmis aukeaa ponnahdusikkuna jossa lukee "Success" mikäli kopiointi onnistui.


Tämän jälkeen voit aloittaa opensuse asennuksen normaalisti valiten koneen käynnistyksestä käynnistys vaihtoehdoksi usb-muistin. Tämä vaihteleen koneen mukaan. Useinmiten sinun tarvitsee vain käynnistyksessä painaa jotain seuraavista näppäimistä esc, f9 tai f12. Tämän jälkeen pääse valitsemaan käynnistys median. Vanhemmissa koneissa taas voit joutua muuttamaan käynnistysjärjestystä koneen biosista.

Luo USB-tikku Linux-käyttöjärjestelmässä

Avaa SuSE Studio-levykuvan kirjoitin (Apuohjelmat->Arkistointi->SuSE Studio-levykuvan kirjoitin). Anna pääkäyttäjän salasana sitä kysyttäessä.

Mikäli usb-tikku on kytkettynä tietokoneeseen pitisi sen näkyä alimmalla rivillä olevassa pudotusvalikossa.
Paina hiirellä kohtaa "Drag disk image here or click to select" ja mene hakemistoon jossa opensuse iso-tiedosto sijaitsee valitse iso-tiedosto ja paina "open"-painiketta.

Aloittaaksesi iso-tiedoston kopioinnin usb-tikulle paina "Write"-painiketta. Sinulle aukeaa ponnahdusikkuna, jossa kysytään vahvistusta kopioinnin aloittamiseen.

Tämä ylikirjoittaa kaiken usb-tikulta!


Tiedoston kopiointi kestää hetken.


Tämän jälkeen voit aloittaa opensuse asennuksen normaalisti valiten koneen käynnistyksestä käynnistys vaihtoehdoksi usb-muistin. Tämä vaihteleen koneen mukaan. Useinmiten sinun tarvitsee vain käynnistyksessä painaa jotain seuraavista näppäimistä esc, f8 tai f12. Tämän jälkeen pääse valitsemaan käynnistys median. Vanhemmissa koneissa taas voit joutua muuttamaan käynnistysjärjestystä koneen biosista.

DVD-asennus

OpenSUSE:n asentaminen ei ole vaikeaa, sillä asennusohjelma on toteutettu johdonmukaisesti. Tämä opas on tarkoitettu lähinnä ensikertalaisille, joiden suurin kompastuskivi on yleisesti osiointi. Käymme seuraavaksi asentamisen vaihe vaiheelta.

Käynnistä asennus DVD:ltä, valitse käynnistyslataimessa Asenna ja paina [Enter].
Jos asennus keskeytyy ilman näkyvää syytä, anna käynnistysvalinnoiksi asetukset splash=verbose ja nosmp.

splash verbose poistaa käytöstä graafisen näytön käynnistyksen yhteydessä. Voit myös painaa esc-painiketta, jolloin saat asennuksen tapahtumat näkyviin.

Jos käynnistystoiminto jumiutuu, vika on helpompi paikallistaa.

Varsinainen asennus

Jos et valinnut suomen kieltä käynnistyslataimessa, voit valita kielen ja näppäimistöasettelun myös tässä.
Nyt saat nähtäväksesi käyttöoikeussopimuksen. Lue ja hyväksy se voidaksesi jatkaa asennusta.

Järjestelmän tunnistaminen

Tiedosto:Kuva23 1 150.png


Käyttöliittymä

Valitaan työpöytäympäristö, DVD:llä oletusvaihtoehtona on KDE.
Jos tunnet, että GNOME on enemmän sinulle, valitse se. Jos et osaa päättää, on viisainta pysyä oletusvaihtoehdossa eli KDE:ssä. Muut vaihtoehdot ovat suunnattu enemmän edistyneille käyttäjille.
Tässä esimerkissä valitsemme KDE:n, mikä ei suinkaan tarkoita, että erityisesti suosittelisimme KDE-työpöytäympäristöä. ;-)


Osiointi

Voit hyväksyä ehdotuksen, ottaa ehdotuksen pohjaksi omille osiointiasetuksillesi tai luoda kokonaan omat osiointiasetukset.

Oletuksena juuri-osiolle asennetaan btrfs-tiedostojärjestelmä. Btrfs on erittäin kehittynyt tiedostojärjestelmä joka mahdollistaa paljon erilaisia asioita, joita ei muilla tiedostojärjestelmillä voi tehdä. Esimerkiksi snapperin käytön.
Lisää tietroa btrfs-tiedostojärjestelmästä löytyy englanniksi btrfs:n wikistä.

Mikäli käytät osiontiehdotusta sinulle ei luoda erillistä home-osiota.

Vaihtoehtoisesti voit luoda LVM-pohjaisen asennuksen. Paina “Guided Setup”-painiketta ja määritä LVM. LVM-pohjaisesta osioinnista lisää täältä

Kello ja aikavyöhyke

Seuraavaksi tarkisetaan, että aikavyöhykeasetukset ovat oikein. Jos tietokoneeseen on asennettu muita käyttöjärjestelmiä kuten Microsoft Windows, varmista että tiedokonetta EI aseteta UTC-aikaan.
Paikallinen käyttäjä

Luo tässä järjestelmän käyttäjä, voit valita käytetäänkö tämän käyttäjän salasanaa myös root-käyttäjän salasanana.
Jos et halua käyttää käyttäjän salasanaa root-käyttäjän salasanana, poista Käytä tätä salasanaa järjestelmän ylläpitoon-valinta. Root-käyttäjä on rinnastettavissa Microsoft Windows -käyttöjärjestelmän järjestelmänvalvojaan.
Jos järjestelmäsi tulee usean käyttäjän käyttöön, poista valinta Automaattinen kirjautuminen-kohdasta.Asennuksen määritykset

Näet tässä yhteenvedon siitä, mitä asennustoiminto tekee järjestelmällesi.
Voit muokata määrityksiä napsauttamalla otsikkoa.

Kun olet tehnyt valintasi, napsauta Asenna. Sinulta kysytään, vahvistus asennuksen aloittamisella. Paina Asenna aloittaaksesi asennuksen.

Asennustoiminto

Asennus alkaa osionnin tekemisellä ja asennuslevykuvien asentamisella.

Kun asennuslevykuvat on sijoitettu, alkaa pakettien asennus.
[Diaesityksen sijasta voit katsella tarkempaa tietoa openSUSE Leap julkaisusta)Perusasennuksen viimeistely

Asennustoiminnon täytyy kirjoittaa määritykset järjestelmään. Tämän jälkeen suoritetaan "uudelleen käynnistys".openSUSE Leap 15.0:n asennus on valmisOnneksi olkoon, openSUSE Leap 15.0 asennus on nyt valmis.
Muista pitää hauskaa käyttäessäsi openSUSEa ;-)